Incidenter fördubblas

halsa-sjukvard.jpg

Antalet incidenter med personuppgifter fördubblades hos myndigheter och hälso- och sjukvården under 2019. Det visar Datainspektionens nya rapport. 

– Vår bedömning är att ökningen av antalet anmälda incidenter i stor utsträckning beror på att rutinerna för att rapportera incidenter internt och anmäla dem till Datainspektionen blivit mer etablerade, i synnerhet inom offentlig sektor, säger Datainspektionens stabschef Karin Lönnheden.

Totalt kom det 2019 in runt 4 800 anmälningar till Datainspektionen, vilket motsvarar ungefär 400 incidenter i månaden. 2018 låg siffran på ungefär 320 incidenter per månad.

Störst ökning går att se inom offentlig sektor, speciellt inom statliga myndigheter och hälso- och sjukvården, där anmälningarna dubblats.

Den vanligaste incidenten är fortsatt felskickade mejl eller brev, vilket utgör mer än en tredjedel av alla anmälningar. Den vanligaste orsaken är den mänskliga faktorn som uppges vara anledningen till hälften av alla incidenter.

Datakyddsförordningen, GDPR, innehåller en skyldighet för företag, myndigheter och andra organisationer att anmäla personuppgiftsincidenter till Datainspektionen.

Källa: Datainspektionen

9 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng