Data utvecklar Öresundskraft

För att erbjuda relevanta tjänster hanterar Öresundskraft stora mängder av både strukturerad och ostrukturerad data. Just nu utvecklar energibolaget tillsammans med Microsoft en plattform för all hantering och arbetar utifrån begreppet data som infrastruktur.

– Vi på it-avdelningen förflyttar oss från att vara en inåtriktad till en utåtriktad verksamhet. Med det menar jag att vi måste arbeta tillsammans med verksamheten för att kunna erbjuda Öresundskrafts kunder en bättre upplevelse, säger Michael Pinotti, CIO på Öresundskraft.

Hur gör ni det?

– Det här är ett långt och mödosamt arbete som kräver mycket tålamod. Vi måste vara hos verksamheten mycket och leva med dem och andas deras luft. Det är jätteviktigt att vi är hos dem för att bygga upp det förtroende som behövs för att vi ska kunna förbli en del av verksamheten, vilket är vårt mål.

Vad har det gett för effekter?

– Fram tills nu har det inneburit att vi minskat vår time to market, när vi levererar tillsammans med verksamheten når vi snabbare ut till våra kunder.

Vad är nästa steg?

– Som jag ser det är nästa steg att göra vår it-arkitektur framtidsflexibel. Arkitekturen vi har idag är inte hållbar över tid. Den kommer inte att klara av de nya kraven på stora datamängderna som kommer att flöda in från våra kunder.

Hur gör ni det?

– Vi har etablerat begreppet data som infrastruktur. All data måste kunna arkiveras och lagras effektivt så att den blir möjlig att analysera, visualisera och använda. Vi har nyligen startat ett samarbete med Microsoft för att tillsammans ta fram en plattform för det.

– Det pratas mycket om data lakes och någon sådan kommer vi säkert att ha för att hantera datamängderna. Vi tar emot både strukturerad och ostrukturerad data och all data måste kunna hanteras effektivt så att vi kan stödja och erbjuda allt bättre tjänster till alla kunder.

17 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng