Caroline om tiden som man

caroline farberger till vänster och män som förklarar till höger.jpg

Kvinnor spelar bortamatch i ett näringsliv som är skapt av och för män och har därför mindre chans att vinna. Nu drömmer Caroline Farberger, vd Ica försäkringar och tidigare Carl Farberger, om en framtid där både män och kvinnor spelar hemmamatch.

För ett och ett halvt år sedan gick Carl Farberger hem från sitt jobb som vd för Ica försäkringar. När han kom hem gick han in på Facebook och ändrade sitt namn till Caroline och sitt genus från man till kvinna. Därefter började övergången från man till kvinna.

– Jag är väldigt ödmjuk inför att jag började min karriär i det väloljade spår som fanns utlagt för oss män. Nu vill jag vara med på den förändringsresa som ligger framför oss, säger Caroline Farberger i sitt keynotetal på Women in Tech 2020 i Stockholm.

Dagen därpå gick Carl Farberger som Caroline till arbetet med kjol istället för byxor.

Ett sms

Efter ett år som kvinna gjorde DI ett stort reportage om Caroline Farberger. I samband med det fick hon ett sms från en kvinna som arbetat med henne när hon fortfarande hette Carl.

Kvinnan skrev att hon uppskattade Carolines mod att berätta om sin resa, men att när de hade arbetat tillsammans och Caroline fortfarande var Carl, var det i just hans team där männen sågs som de mest kvalificerade och det var männen som syntes och hördes mest.

Korridoren för acceptabla beteenden är mycket smalare för kvinnor.

– Det kom som en chock, och chocken bestod i att jag ju verkligen trodde att jag stöttade henne när hon jobbade med mig där och då. Jag skämdes. I efterhand har jag frågat henne varför hon inte sa något då. Hon svarade att jag var ju man och skulle aldrig ha förstått.

Sms:et ökade Caroline Farbergers motivation att fortsätta arbeta med dessa frågor. Hon har bland annat förstått att många kvinnor inte vill riskera sin position genom att lyfta obekväma problem, och att många kvinnor därmed accepterar situationer som de inte borde acceptera.

– Jag var en av männen som folk pratade om. Jag var en passiv supporter för jämlikhet, men jag lät inte innebörden av den ojämlikhet som råder, att på riktigt sjunka in. Kanske såg jag den undermedvetet som ett hot.

Livet på manlig pinne

Om någon sa något obekvämt på ett möte kunde Carl Farberger känna att personen bröt harmonin lite. Då sänkte han tonen i rösten, pratade lite starkare, slängde ur sig lite siffror och pratade om faktorer som gjorde sammanhanget mer komplicerat.

Och det fanns flera som honom, som gillade att killgissa sig till saker de inte riktigt hade underlag för att uttala sig om.

Carl Farberger kunde vara sig själv i så gott som alla lägen. Ville han vara beslutsam, då var han det. Varje morgon såg likadan ut: vakna, duscha, välja kostym, gå till arbetet. Oavsett humör.

– Min tes är att män har en betydligt större korridor för accepterade beteenden, medan korridoren är mycket smalare för kvinnor. Kvinnor måste ständigt tänka att de ska vara kvinnor också och framförallt blir de ständigt påminda om hur de ser ut och hur de klär sig.

Inkludering driver företagsvärde

För Caroline Farberger är inkludering och att en organisation tar tillvara på all sorts kompetens, en förutsättning för att arbetsklimatet och näringslivet ska förändras. Hon uppmanar alla män att dela med sig av sina privilegier.

– Gör ni det kommer det innebära bättre beslut och lönsammare företag. Nu är det handling, och inte tanken, som räknas. Om man som man inte är aktivt inkluderande är man omedvetet exkluderande.

För kvinnor gäller det att inte spela alla män i händerna och att motstå frestelsen att härma manliga beteenden, för det är männen själva bäst på.

– Tänk på att ni ständigt spelar bortamatch. Då är det lätt att se vem som har störst chans att vinna i långa loppet. Var istället stolt över den individ du är och lev livet exakt som du vill. Hitta kvinnliga förebilder. Gå om du känner att du är på fel plats och ta vara på när du känner dig inkluderad. Och sist men inte minst: stå på dig så att du får den lön som din utbildning och erfarenhet har gjort dig förtjänt av.

– Tiden är kommen för att förändra spelplanen. Låt oss börja drömma om en framtid där både män och kvinnor spelar hemmamatch, avslutar Caroline Farberger till stående ovationer från 2 000 deltagare på Women in tech.

12 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Voister, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng