Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Skolan som ger jobb

kvinna-i-bilverkstad.jpg

Ett tätt samarbete med kommuner och företag gör att Lärandegruppen kan erbjuda jobbgaranti direkt efter gymnasiet. Planen framöver är att använda big data för ett ännu mer individuellt lärande och kunna sätta in extra insatser tidigt. 

– Vi utbildar för verkligheten. Digitaliseringen och informationssamhället kan eleverna hos oss inte bara läsa om utan även uppleva. Vi vill få in det som en naturlig del av utbildningen, vilket gäller alla utbildningar, säger Johan Lundberg, skolchef på Lärande i Sverige.

Lärandegruppen fokuserar på pedagogik och aktivt lärande, partnerskap samt digitalisering.

Genom Lärande Partner förbereder koncernen elever för yrkeslivet och tillsammans med kommuner och företag, inom olika branscher, undersöker man var störst kompetensbrist- och behov finns. Det innebär att elever på yrkesprogram får genomföra APL, arbetsplatsförlagt lärande, med högre kvalitet, och som ger bra resultat. 

– Inom tre av våra utbildningar kan vi ge eleverna jobbgaranti. Vi samarbetar med Nordic Choice Hotels, ProMeister/Mekonomen inom fordon och Great Security inom säkerhetsbranschen. Efter att eleverna gått ut gymnasiet får de sex månaders provanställning och det är vi unika med i Sverige, säger Anneli Larsson, vd Lärande Partner i Östergötland.

När eleverna går ur gymnasiet studerar eller jobbar 86 procent av dem inom ett halvår, jämfört med rikssnittet som är 59 procent.

– En stor anledning till det är att våra elever tidigt får vara ute i verkligheten, samt att vi använder oss av mentorer som inte är betygsättande. Eleverna kan fråga sina mentorer om saker de kanske inte vill fråga sin lärare om, vilket också gör att vi har ett högre trygghetstal i vår skolverksamhet jämfört med genomsnittet i Sverige.

Data för bättre lärande

Den andra stora delen i undervisningen är digitalisering, ett område som Lärande fick utnämningen Guldtrappan för. Framöver ser Johan Lundberg potentialen att använda big data för att göra mer träffsäkra analyser som leder till differentierat lärande och tidiga insatser.

– Vi ser en stor nytta i att bli bättre på att använda all data för att hjälpa läraren i sin planering av undervisningen. Idag har vi en väldigt teoretisk och till viss del analog hantering av elevens lärande, där man tolkar resultat i efterhand vad gäller prov, skrivningar och så vidare.

För att göra något åt detta har Lärande precis gått in i en ny lärplattform, Canvas, som möjliggör att bli stilbildande på nya, spännande sätt.

– Man kan tanka data med öppna API:er, vilket är en förutsättning för att komma någonstans idag. Här kan elever jobba med uppgifter och systemet förstår när eleven uppfattar uppgiften som lätt eller svår och utifrån det levererar nästa uppgift på rätt nivå. Det finns embryon till det här internationellt, men vi hoppas på att bli en av de första i Sverige som gör det på bred front med alla barn från grundskola till gymnasiet.

Hur ser ert arbete annorlunda ut om två år?

– Ambitionen är hela tiden att vara stilbildande inom aktivt lärande, digitalisering och partnerskap och om två år kommer vi fortsatt att vara i framkant, säger Anneli Larsson.

– Vi ser att alla i organisationen förstår vad digitala ekosystem är. Det kommer göra oss ännu bättre på att hitta systemen som samverkar. Vi kommer att lämna låsta, fasta system som ligger i någon databas på en server någonstans och gå mot öppenhet för att få till det digitala ekosystemet. Vi har inte så många gamla system kvar idag, men de som finns lär vara utbytta om två år, säger Johan Lundberg.

Fakta

Lärandegruppen i Sverige är en av Sveriges största friskolekoncerner och har fyra dotterbolag: Lärande i Sverige AB, Lärande Partner i Östergötland AB, Cognita Fastigheter AB och Magnetica Education AB. Lärandegruppen är koncern för både grund- och gymnasieskolor och har som ambition att vara stilbildande inom svensk skola och en naturlig, integrerad del i informationssamhället. 

5 februari 2020 Uppdaterad 6 februari 2020 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Gult Trafikljus Mot Blå Himmel

Digitala nationella prov försenas

2 mar 2021 säkerhet

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Trafikverket Halka 960640

Data mot halka

19 okt 2020 digit

Trafikverket använder anonymiserad fordonsdata från vanliga bilar som är ute och åker. På så vis samlar man in hela 200 miljoner mätpunkter istället för 300 stycken, vilket var siffran myndigheten fick in tidigare.

Brain 960640

AI mot stroke

15 okt 2020 digit

Forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers Tekniska Högskola ska undersöka om AI kan hjälpa till att hitta tidiga tecken på stroke. 

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

tjej sitter på marken med dator och är glad.jpg

Välfärdsteknik hyllas

23 mar 2020 digit

En bra bit över hälften av medarbetarna inom välfärdssektorn är positiva till en ökad digitalisering på arbetsplatsen. Det visar en ny rapport från SKR.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

uppslagen laptop lutad mot böcker.jpg

Digital skola från start

30 jan 2020 it i skolan

Just nu sker byggandet av en av Sveriges största gymnasieskolor och smarta, digitala lösningar är självklara från start. På Karlstads Sundsta-Älvkullegymnasium kommer elever och lärare att jobba i trådlösa lärmiljöer, klassrum med touchpaneler och whiteboardtapeter.

profilen av en kvinna i profil.jpg

Böter för igenkänning

21 aug 2019 säkerhet

Det blir 200 000 kronor i böter för Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå som har använt ansiktsigenkänning för att göra närvarokoll av elever under lektioner. Men it-strateg och tidigare rektor Tommy Lindmark säger att han inte håller med om Datainspektionens beslut.