Säkrare än Sverige

en dansk flagga på flaggstång.jpg

Åtta av tio svenska bolag uppger att de blivit utsatta för cyberattacker det senaste året, vilket är 60 procent mer än danska bolag. Det visar en ny rapport från PwC.

– Det är självklart oroande att fler svenska bolag säger sig drabbas av cyberincidenter. Vi ser också att vart tredje bolag i Sverige till och med har varit utsatta för fler än fem incidenter under det senaste året. Tyvärr finns det fortfarande en naivitet i Sverige och en uppfattning om att skyddet är tillräckligt i den egna verksamheten, berättar Jakob Bundgaard ansvarig Cyber Security, PwC Sverige.

Gammal teknik

Åtta av tio svenska bolag uppger i PwC:s undersökning att de blivit utsatta för incidenter det senaste året, att jämföra med danska bolag där fem av tio anger att de blivit utsatta, och endast vart fjärde bolag uppger att de prioriterar att fasa ut gammal teknik som således kan innebära en säkerhetsrisk.

– Diskussionerna om cybersäkerhet måste in i betydligt fler ledningsgrupper och styrelserum. De här frågorna får helt enkelt inte isoleras till it-avdelningar utan måste ses som verksamhetskritiska delar i den övergripande riskhanteringen. Det behövs även mer av utbildning på olika nivåer, både på specialistnivå och mer grundläggande för samtliga medarbetare.

Låg tilltro till kommuner

Undersökningen visar också att hälften av bolag uppger cyberrelaterad brottslighet som det största hotet det kommande året. Fler bolag oroas dessutom mer att de på grund av intrång ska få ett sämre rykte än vad de oroas av eventuella direkta ekonomiska förluster.

Vidare uppger endast 17 procent att de har en hög tilltro till att statliga myndigheter är cybersäkra, och endast 9 procent tror att Sveriges kommuner är tillräckligt säkra.

– Rapporten visar på tydliga behov av att stärka Sveriges cybersäkerhet. Inte minst inom statlig och kommunal verksamhet där tilltron till cybersäkerheten är låg enligt undersökningen. Den digitala utvecklingen av samhället måste mötas med ett parallellt säkerhetstänk. Först då kan vi bygga framtidens hållbara digitala samhälle, avslutar Jakob Bundgaard.

Källa: PwC

13 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng