Rapport om videovård

piller-liggandes-på-ett-bord.jpg

Vårdbesök via video är mest populärt hos yngre och i storstadsregioner. Men läkare ser en fara i att digital vård kan överutnyttjas. För att utveckla arbetet krävs delad patientdata och en samlad nationell statistik. Det visar en ny rapport.

Digitala vårdbesök kommer att få en allt större roll i primärvården men hittills har det varit ganska oklart vad patienter, personal och befolkningen tycker om det nya sättet att träffa en läkare eller en sjuksköterska.

Därför har Myndigheten för vård- och omsorgsanalys gjort två undersökningar inom området. Den ena undersökningen omfattar befolkning och patienter och den andra riktar in sig på läkare som verkar på fysiska primärvårdsmottagningar. Resultaten har publicerats i rapporten Tre perspektiv på digitala vårdbesök.

Vilka som använder digitala vårdbesök i Sverige varierar kraftigt, både demografiskt och geografiskt. Bland yngre är digitala vårdbesök populärt medan hos de äldre är vårdformen förhållandevis ovanlig jämfört med gruppens storlek.

Störst andel digitala besök sker i Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Region Skåne.

De svarande i enkäten menar att de föredrar fysiska besök före digitala, om de får välja. Däremot är patienter och läkare med erfarenhet av den digitala vårdformen mer positivt inställda. Korta väntetider är den aspekt som värderas allra högst hos patienter. 

Läkarna ser både risker och möjligheter med videobesöken, där en kraftig majoritet bland annat ser ett orosmoln i att hälso- och sjukvårdssystemet kan överutnyttjas på grund av vårdformen. Däremot tror många läkare att digitala vårdbesök kan minska resbehovet för patienter. Sex av tio läkare tror även att det kan snabba på vården för patienterna och spara både tid och pengar för dem.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ger följande rekommendationer:

  • Att Sveriges regioner ser till att digitala vårdbesök ska kunna användas utifrån individens digitala förutsättningar och medicinska behov
  • Att regionerna och regeringen ökar kunskapen kring när digitala vårdbesök lämpar sig, och hur de kan nyttjas så effektivt som möjligt
  • Att regeringen och regionerna ser till att patientdata kan delas mellan vårdgivare på ett säkert sätt
  • Att regeringen ombesörjer att det över tid finns en samlad nationell statistik över utvecklingen och användningen av digitala vårdbesök.

Källa: Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

19 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonvårdFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng