Polisens nya uppdrag

man står och håller ett papper med en ledsen smiley på framför sitt eget ansikte.jpg

Polisen får i uppdrag av regeringen att ta fram en långsiktig plan för hur de ska stärka sin it-kompetens. Detta i ljuset ett av en allt tydligare it-relaterad brottslighet i Sverige.

– Internet har alldeles för länge betraktats som någon sorts parallellsamhälle där lagar och regler inte gäller. Men så är det inte, blir man hatad, hotad, trakasserad eller utsatt för annan brottslighet, då ska det också polisanmälas, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Kränkningar ökar

I den Nationella trygghetsundersökningen, NTU, uppger uppger drygt 5 procent av befolkningen i åldern 16 till 84 år att de har utsatts för kort- och kreditbedrägeri och en av fyrtio uppger att de har utsatts för nätkränkningar. Dessutom ser kränkningar ut att öka inom vissa grupper, bland annat för unga i åldern 13 till 16 år.

Det nya uppdraget är ett tillägg till tidigare uppdrag att säkerställa att det finns en tillräcklig kompetens och beredskap vad gäller it-relaterad brottslighet. Det nya uppdraget innebär en utökning i form av en långsiktigplan hur myndigheten ska arbeta med kompetensförsörjning. Exempelvis handlar det om insatser om grundläggande färdigheter under polisutbildning och att polisanställda har möjlighet att specialisera sig på området.

– Regeringen tar problemen med hat och hot, sexualbrott mot barn, bedrägerier och annan brottslighet på internet och i sociala medier på stort allvar och arbetar aktivt på flera sätt för att trycka tillbaka utvecklingen. Både myndigheter och internetaktörer gör insatser för att förebygga och bekämpa dessa brott, men eftersom problemen kvarstår måste det göras ännu mer för att vända utvecklingen, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Källa: Regeringen                      

4 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkrhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng