Ny svensk textil

hogskolan-i-boras.jpg

Ett helt nytt textilmaterial har utvecklats vid Högskolan i Borås. Materialet är lätt, starkt, vädertåligt, billigt att tillverka och dessutom helt återvinningsbart.

Doktoranden Mostafa Jabbari försökte från början att förbättra egenskaperna i ett material som nyttjas för att tillverka textila bioreaktorer, vilket innebär höga krav på isolering, täthet och flexibilitet. Men nu ser man på Högskolan i Borås fler potentiella användningsområden.

– Den nya textilen skulle exempelvis kunna användas till tält, olika slags byggnadskonstruktioner med uppblåsbara byggelement, eller till allt som behöver vara lättviktigt och hålla tätt, säger Mostafa Jabbari. 

Kemikaliefritt

Materialet kräver ingen värme eller energi, är billigt att producera och väger lite. Dessutom kräver materialet, som kallas APCT (All-Polyamid composite Coated Textile) inga kemikalier, förutom själva lösningsmedlet, och går att återvinna då det endast består av en komponent.

– Första delen av projektet handlade om att modifiera ett befintligt material för att bättra på dess isolerande egenskaper för att stå emot temperaturförändringar. Men det fanns två problem, det ena gällde vidhäftningen mellan de två olika beståndsdelarna, det vill säga det material som utgör ett tätningsskikt, beläggningen, och själva textilen. Det hade inte tillräckligt bra vidhäftningsegenskaper och beläggning släppte. 

 Det andra problemet var möjligheten att återvinna materialet. Det handlade om ett blandmaterial, ett material för själva textilen och ett annat för beläggningen, vilket gör det extremt svårt att återvinna, om det ens är möjligt.

Återvinn flera gånger

Därför fokuserade Mostafa Jabbari i andra delen av projektet på att använda ett och samma material i både beläggningen och textilen, och där visade sig polyamid passa väl. Det resulterade i en ny sorts textil som överglänser andra material på flera områden och går återvinna gång på gång.

– Jag löste upp polyamid med ett lösningsmedel bestående av myrsyra och strök ut det som en tunn film på polyamidtextilen. Lösningen gör att polymersträngarna kryper in i textilen. När lösningsmedlet avdunstar, helt utan värme eller andra kemikalier, krokar polyamidsträngarna i lösningen och textilen fast sig i varandra och resultatet är ett helt nytt textilt material som är tätt.

Genom att använda en datoriserad metod för att få till en rimlig matchning minimerade man behovet av antalet experiment. Med flera kemiska ämnen inblandade hade det annars krävts ett stort antal experiment eller tur på vägen för att matcha olika ämnen och proportioner till önskad blandning. 

Projektet utfördes inom området Resursåtervinning vid Swedish Centre for Resource Recovery vid Högskolan i Borås. 

Källa: forskning.se

17 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng