Ett samarbete mellan Jamf och Voister

Mer Mac på Scania

För att vara relevant för en ny generation medarbetare behöver arbetsgivare erbjuda alternativ till en traditionell pc. Scania i Södertälje har arbetat fram en process för Mac-hantering och bolaget Jamf har en viktig roll i lösningen.

– Allt fler vill kunna välja själv vilken typ av dator och mobil de vill använda på jobbet och det gäller inte minsta unga medarbetare. Då kan inte vi som arbetsgivare hänvisa till den typ av datorer som vi alltid har gjort tidigare. I slutändan tror vi att valfrihet både leder till en nöjdare och effektivare medarbetare, säger Tommy Löw, tjänsteansvarig för klientplattform på Scania.

Valfrihet för alla

Scania har valt att erbjuda sina medarbetare en valfrihet i att använda Mac-datorer av tre skäl. Utvecklare som vill ha en Mac som sin Unix-baserade produkt, kreativa användare som använder Mac med Adobe-programvaror för att skapa innehåll och sist men inte minst, medarbetare som ofta har en Mac-dator privat.

– Det initiala trycket kom från affärssidan som redan hade börjat köpa in en del Mac-datorer till sina medarbetare.

Det två år långa planeringsarbetet har skett tillsammans med bolaget Jamf och externa leverantörer som sköter hanteringen. Jamf inriktar sig på mobile device management, MDM, för Apple-produkter.

Datorerna är oerhört efterfrågade.

För Scanias räkning underlättar Jamf-arbetet med en tillförlitlig appdistribution för att göra kontinuerliga inventeringar och säkerställa att alla önskvärda uppdateringar är på plats, men framförallt bidrar Jamf med en säker managering.

– Jamf har de rutiner och verktyg som behövs. Vi kan koppla upp oss till Azure och få en säker molnbaserad installation med stöd för O365. Både säkerhetsavdelningen och medarbetarna som har var med i piloten är mycket nöjda.

Dags för utrullning

Efter att under de senaste två åren ha säkerställt att alla eventuella frågetecken om brandväggar och nätverk är uträtade gör Scania sig nu redo för lanseringen av Mac-datorer till alla medarbetare i Södertälje.

löw proffe2.jpg

Tommy Löw, tjänsteansvarig för klientplattform på Scania.

Den första utrullningen har ägt rum och leveransflödena provkörs för de anställda som var tidiga att välja att vara med i projektet. Första utrullningen gjordes i slutet av 2019 och förhoppningen är att alla i Södertälje som vill ska kunna beställa en Mac under första kvartalet 2020.

– Datorerna är oerhört efterfrågade. Det finns fortfarande saker att skruva på eftersom en Mac-dator från början är mer anpassad till att användas av en användare eller en individ, men på det stora hela har vi nu en god koll på hur datorerna ska hanteras. Våra medarbetare kommer att kunna plocka upp och arbeta med den precis som vanligt, oavsett var de befinner sig.

Var är ni om ett år?

– Då har vi fått ut alla cirka 1 000 enheter till våra användare här i Sverige och jag hoppas att vi har kommit en bit med att lansera ett liknande koncept för andra delar av koncernen med start i Tyskland, men sedan väntar många andra länder i koncernen. Då kommer vi ha mer erfarenhet om hur man arbetar fram en sådan här tjänst med valfria enheter för medarbetarna.

28 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock, voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng