En enda laddare

mobilladdare.jpg

Europaparlamentet vill införa gemensamma laddare för mobiler. Tanken är att det ska minska mängden elektroniskt avfall och förenkla för konsumenter att göra hållbara val. 

Kammaren i Europaparlamentet har godkänt resolutionen som kräver en standard för en gemensam laddare. Parlamentet uppmanar nu EU-kommissionen att senast i juli 2020 komma fram med ett nytt lagförslag om detta.

Det ska dock ske utan att hämma innovationen och säkerställas att den rättsliga ramen för en gemensam laddare granskas regelbundet för att ta hänsyn till teknikutvecklingen.

I Europaparlamentets resolution står även att man vill att EU-kommissionen ska:

  • vidta åtgärder för att på bästa sätt säkerställa interoperabiliteten mellan olika trådlösa laddare och olika typer av mobila radioenheter;
  • överväga lagstiftningsinitiativ för att öka mängden sladdar och laddare som samlas in och materialåtervinns i EU-länderna;
  • se till att konsumenterna inte längre tvingas köpa en ny laddare med varje ny enhet. Parlamentet anser att strategier där enheter och laddare säljs separat skulle möjliggöra större miljöfördelar, men betonar samtidigt att man bör undvika att åtgärder som syftar till att enheter och laddare ska säljas separat eventuellt leder till högre priser för konsumenterna. Kammaren framhåller dessutom att sådana strategier för separat försäljning dessutom bör införas parallellt med en gemensam laddare för att direktivets syften ska uppnås.

Enligt diverse beräkningar genereras cirka 50 miljoner ton elavfall per år i världen, det vill säga mer än sex kilo per person i snitt. 2016 genererade Europa 12,3 miljoner ton elavfall, vilket innebär ett snitt på 16,6 kilo per person. Europaparlamentet menar att den korta livslängden på viss elektronik resulterar i onödigt mycket avfall.

Källa: Europaparlamentet

4 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng