AI mot corona

coronavirus1.jpg

Aktörer i både USA och Kina använder sig av AI och maskininlärning för att stoppa spridningen av coronaviruset. Samtidigt utnyttjar hackare allmänhetens ökande oro genom phishing-mejl med farliga länkar. 

Harvard Medical School testar att via maskininlärning gå igenom sociala medier, nyhetsrapporter samt information från folkhälsokanaler och läkare för att hitta varningssignaler på vart coronaviruset breder ut sig utanför Kina.

Programmet söker efter sociala medier-inlägg som nämner specifika symptom, exempelvis andningsproblem och feber, från geografiska områden där läkare rapporterat om potentiella fall. För att analysera texten använder man språkteknologi (Natural language processing), vilket bland annat kan hjälpa till att skilja mellan någon som diskuterar nyheterna och någon som klagar på hur de mår.

– Det är avgörande att se vart viruset kan dyka upp om myndigheterna ska fördela resurser och blockera dess spridning effektivt. Därför försöker vi förstå vad som händer bland befolkningen i stort, säger John Brownstein, innovationschef på Harvard Medical School.

Kinas jättar hjälper till

Även i Kina används AI för att försöka komma tillrätta med viruset. Kinesiska jätten Alibaba och sökmotorföretaget Baidu erbjuder sina AI-verktyg för det som kallas gensekvensering, vilket bland annat kan nyttjas för att analysera virusets arvsmassa.

Baidu har öppnat sin algoritm så att den ska kunna förutspå RNA-virus för olika vetenskapliga forskningsinstitut samt aktörer som jobbar med epidemiförebyggande. Det ska, enligt företaget, leda till att coronavirusets sekundära RNA-struktur kan studeras på 27 sekunder istället för 55 minuter. Alibaba har även börjat samarbeta med The Global Health Drug Discovery Institute där de tillsammans ska utveckla en it-plattform baserad på öppen källkod som med hjälp av AI ska kunna spåra viruset. 

Hackare utnyttjar oron

Det dödliga virusets utveckling har lett till en stor oro världen över, vilket hackare inte varit sena med att utnyttja. Bland annat har det skickats ut mejl med rubriker som Corona Virus Safety Measures, och när mottagaren väl klickat på länken som följer med mejlet fylls datorn med malware.

– Hela intentionen med det här är att spela på allmänhetens genuina rädsla. Denna oro ökar sannolikheten att användare klickar på länkar. Det är ett rimligt steg av de kriminella eftersom forskning har visat att 90 procent av alla cyberattacker börjar med ett skickat mejl samt att 90 procent av de lyckade mejlattackerna beror på att en enskild användare gör misstag.

Fakta

Coronaviruset är en stor familj av höljeförsedda enkelsträngade RNA-virus som är kända för att orsaka sjukdomar från vanlig förkylning till svårare sjukdomar som MERS och SARS. Det nya coronaviruset (CoV) är en ny stam som tidigare inte identifierats hos människor. 

Källa: Wired, The Next Web, B Braun, Infosecurity Magazine

10 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng