Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Västerås visar vägen

För att öka teknikintresset startade Västerås Expectrum där etablerade och nya bolag samarbetar med elever. Upplägget har väckt intresse, både från andra kommuner men hubben har även haft mer långväga besök. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Voister 30 januari 2020 digit

tre unga munkpojkar i tibet går med varsitt paraply i tempel.jpg

– Vi har uppdrag att bidra till kompetensförsörjning och öka teknikintresset i Västerås för att ge näringslivet bättre möjligheter att rekrytera tekniskt kunniga medarbetare i framtiden. Därför har vi sedan fem år tillbaka drivit hubben säger Inger Sjölund Bengtsson, teknikpedagog på Expectrum.

Skola, teknik, mötesplats

Expectrum är en hub i centrala Västerås där det mesta kretsar kring ny teknik, moderna arbetssätt och oförutsedda möten. Utöver lokaler erbjuder hubben teknik för utbildning riktat mot elever och lärare samt en medarbetaryta med cirka 160 medlemmar från ett 50-tal organisationer.

Här blandas anställda från större företag med nystartade bolag, som befinner sig i en tillväxtfas. Upplägget drar studiebesök från andra kommuner men även mer långväga.

– Nyligen hade vi besök av tibetanska munkar som kom till Sverige specifikt för att besöka oss för att se hur det fungerande som lärandemiljö för barn.

expectrum kille.jpg

Anders Trygg, Facility Manager på Expectrum.

En av vinsterna med hubben är att Västerås näringsliv och skolor knyts ihop och får en chans att träffas.

– Alltifrån vd:ar på storbolag till förskolebarn träffas här. Det blir på så sätt en oerhört spännande mix och jag vet inte hur många lyckade möten som skett i pentryt vid kaffemaskinen. Några av dessa har lett till konkret framgång, säger Anders Trygg, Facility Manager på Expectrum.

Lysande ögon

Den del av Expectrum som riktar sig till skolor och elever och privatpersoner intresserade av teknik, består av bland annat skolbesök, utlåningsmaterial och kvällskurser. Varje år träffar teknikguider och -pedagoger över 10 000 barn och håller i teknikundervisningar ända från förskolan upp till gymnasiet.

Här erbjuds också kurser för att kompetensutveckla lärare i ämnet teknik och lärare kan även få kompetensutbildning i färdiga skolprogram. All undervisning bedrivs utifrån skolans läroplan. Därefter kan de boka upp sig och sina klasser för att på egen hand hålla i lektioner som finns i allt från programmering till enkel praktisk mekanik.

– En stadig leverans av lysande ögon, var det en kollega som sa när han såg barnen lämna efter ett givande besök, säger Anders Trygg.

Oh my god vilket place

Personalen arbetar också aktivt för att bredda teknikintresset och samarbetar med bland annat JIV, Jobba i Västerås.. Expectrum har också många tekniska samarbetspartners i dessa avseenden, som exempelvis ABB eller med Amazon Web Services.

expectrum tjej.jpg

Inger Sjölund Bengtsson, teknikpedagog på Expectrum.

I dagsläget är hubben ett förhållandevis unikt koncept i Sverige. Västerås gjorde för nio år sedan en nulägesanalys och såg en trend av sviktande intresse för teknikutbildningarna i kommunen.

– Det fanns ett behov av en fysisk plats och det har varit otroligt lyckat, säger Inger Sjölund Bengtsson.

– I höstas firade vi fem år. Om tio år har vi sett de första unga kullarna av barn som deltagit i vår verksamhet gå ända från låg- och mellanstadiet vidare ut i näringslivet. Det ska bli spännande att följa och se vilka effekter vi kan ha bidragit med och hur vi använder teknikutvecklingen i samhället, säger Anders Trygg.

Rekommenderad läsning

chattbot-skapa-egen-eskilstuna.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Så gör du en chattbot i Azure

15 feb 2019 digit

Eskilstuna kommun har utvecklat en chattbot i Azure som svarar på frågor som tidigare har tagits om hand av servicedesken. Nästa steg är en bot som kan svara på flera språk och ta hand om frågor om bygglov och förskoleplatser.

tradlost-gavle.jpg

Gävle skalla – trådlöst till alla

25 feb 2019 digit

Gävle har satsat på fritt trådlöst nät överallt i alla kommunens 87 lokaler inom vård och omsorg. Det ska göra de boende mer självständiga och arbetet för personalen enklare. 

trelleborgs-hamn.jpg

Trots kritik – Trelleborg följer lagen

4 mar 2019 digit

Trelleborgs användning av automatiserat beslutsstöd har fått kritik i en uppmärksammad EU-rapport om användningen av algoritmer. Men kommunen hävdar att allt görs rättssäkert.

varsadd-med-traktor.jpg

Sveriges smartaste by

21 mar 2019 digit

Nu startar Veberöd med knappt 5 000 invånare ett projekt för framtidens samhällsplanering. Målet är att testa nya lösningar för hållbar utveckling, minska klyftan mellan beslutsfattare och medborgare, och inspirera andra byar i Sverige och utomlands.

frihetsgudinnan960640.jpg

Power BI för Alimak

15 apr 2019 digit

För att få ordning och struktur på leveranser satsar Alimak Group på en Power BI-lösning. Det innebär att flöde och status blir mer synligt och på sikt även nöjdare kunder.

en fälj på en himmelsblå vw.jpg

Volkswagen väljer Azure

19 nov 2018 digit

Volkswagen Automotive Cloud är en av bilbranschens största molnlösningar som ska rymma alla koncernens digitala tjänster. Det avgörande steget för biltillverkarens omställning till mobilitetsleverantör är resultatet av samarbete med Microsoft.

hm-tjejer med blommiga kläder2.jpg

H&M:s väg till molnet

13 maj 2019 digit

Digitala ambassadörer har en central roll i H&M:s molnflytt till Office 365. Under en så omfattande intern digital transformation är det viktigt att inte glömma bort syftet och att ständigt kommunicera. Det menar Robert Lingemark, it-serviceansvarig på H&M.

satya-dell-gelsinger.jpg

Dells nya samarbeten

30 apr 2019 digit

I en tid av data vill Dell Technologies äga hela ekosystemet och kundresan från edge till core till cloud, vilket ska ske genom ett antal lanseringar och utvidgade samarbeten med VMware och Microsoft. Det klargjorde vd:n Michael Dell under Dell Technologies Worlds första dag.

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.