Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Västerås visar vägen

tre unga munkpojkar i tibet går med varsitt paraply i tempel.jpg

För att öka teknikintresset startade Västerås Expectrum där etablerade och nya bolag samarbetar med elever. Upplägget har väckt intresse, både från andra kommuner men hubben har även haft mer långväga besök. 

– Vi har uppdrag att bidra till kompetensförsörjning och öka teknikintresset i Västerås för att ge näringslivet bättre möjligheter att rekrytera tekniskt kunniga medarbetare i framtiden. Därför har vi sedan fem år tillbaka drivit hubben säger Inger Sjölund Bengtsson, teknikpedagog på Expectrum.

Skola, teknik, mötesplats

Expectrum är en hub i centrala Västerås där det mesta kretsar kring ny teknik, moderna arbetssätt och oförutsedda möten. Utöver lokaler erbjuder hubben teknik för utbildning riktat mot elever och lärare samt en medarbetaryta med cirka 160 medlemmar från ett 50-tal organisationer.

Här blandas anställda från större företag med nystartade bolag, som befinner sig i en tillväxtfas. Upplägget drar studiebesök från andra kommuner men även mer långväga.

– Nyligen hade vi besök av tibetanska munkar som kom till Sverige specifikt för att besöka oss för att se hur det fungerande som lärandemiljö för barn.

expectrum kille.jpg

Anders Trygg, Facility Manager på Expectrum.

En av vinsterna med hubben är att Västerås näringsliv och skolor knyts ihop och får en chans att träffas.

– Alltifrån vd:ar på storbolag till förskolebarn träffas här. Det blir på så sätt en oerhört spännande mix och jag vet inte hur många lyckade möten som skett i pentryt vid kaffemaskinen. Några av dessa har lett till konkret framgång, säger Anders Trygg, Facility Manager på Expectrum.

Lysande ögon

Den del av Expectrum som riktar sig till skolor och elever och privatpersoner intresserade av teknik, består av bland annat skolbesök, utlåningsmaterial och kvällskurser. Varje år träffar teknikguider och -pedagoger över 10 000 barn och håller i teknikundervisningar ända från förskolan upp till gymnasiet.

Här erbjuds också kurser för att kompetensutveckla lärare i ämnet teknik och lärare kan även få kompetensutbildning i färdiga skolprogram. All undervisning bedrivs utifrån skolans läroplan. Därefter kan de boka upp sig och sina klasser för att på egen hand hålla i lektioner som finns i allt från programmering till enkel praktisk mekanik.

– En stadig leverans av lysande ögon, var det en kollega som sa när han såg barnen lämna efter ett givande besök, säger Anders Trygg.

Oh my god vilket place

Personalen arbetar också aktivt för att bredda teknikintresset och samarbetar med bland annat JIV, Jobba i Västerås.. Expectrum har också många tekniska samarbetspartners i dessa avseenden, som exempelvis ABB eller med Amazon Web Services.

expectrum tjej.jpg

Inger Sjölund Bengtsson, teknikpedagog på Expectrum.

I dagsläget är hubben ett förhållandevis unikt koncept i Sverige. Västerås gjorde för nio år sedan en nulägesanalys och såg en trend av sviktande intresse för teknikutbildningarna i kommunen.

– Det fanns ett behov av en fysisk plats och det har varit otroligt lyckat, säger Inger Sjölund Bengtsson.

– I höstas firade vi fem år. Om tio år har vi sett de första unga kullarna av barn som deltagit i vår verksamhet gå ända från låg- och mellanstadiet vidare ut i näringslivet. Det ska bli spännande att följa och se vilka effekter vi kan ha bidragit med och hur vi använder teknikutvecklingen i samhället, säger Anders Trygg.

30 januari 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Voister

Rekommenderad läsning

Flygbild Över Autobahn

Digital EU-snabbväg

15 dec 2020 digit

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

En Pokal Med Massa Konfetti Och Rosa Bakgrund

Bäst på stadsnät

23 sep 2020 digit

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

timmerstockar på hög med ljusblå himmel i bakgrunden.jpg

Smart virkesmätning

6 maj 2020 digit

Efter att ha tränat på att mäta upp virke har en AI tagit anställning hos skogsnäringsaktören Biometria. Nu används den som stöd på tre mätplatser.

coronaviruset mot vit bakgrund.jpg

Vaccin med superdator

24 mar 2020 digit

Tillsammans med den amerikanska staten ställer IBM sin datorkraft till förfogande i jakten på vaccin och medicin mot det nya coronaviruset. Även Microsoft och Google ingår i det nystartade konsortiet.

kvinnor och män är glada och har dragkamp.jpg

Gemensam it i Hälsingland

23 mar 2020 digit

När sex kommuner slår ihop sina it-avdelningar är möjligheterna större än problemen. IT Hälsingland innebär både bättre upphandlingar och rekryteringar. 

en rauk på gotland.jpg
video

Så klimatsatsar Svenska spel

2 mar 2020 digit

97 varv runt jorden med en Volvo V40. Så mycket koldioxid har Svenska spel sparat in de senaste sju åren tack vare sitt hållbarhetsarbete. Nu tar det statliga bolaget nya kliv i samma riktning med sitt klimatsmarta datacenter och färre flygresor. 

hand håller i papperflygplan.jpg

Inga fler kvitton

6 feb 2020 digit

Enklare hantering av kvitton blev resultatet när Ekonomibyrån valde ett digitalt redovisningsverktyg. Dessutom får kunderna bättre koll på sina kostnader och under 2019 korades Ekonomibyrån till bästa redovisningsbyrå.

skäggig man gör hårdrockstecken och skrattar och tittar in i sin mobil.jpg

Västerbotten nu på video

3 feb 2020 digit

Idag kan Region Västerbottens 13 000 användare prata med varandra och med regionens medborgare genom smarta videomöten. Nu handlar arbetet om att utbilda och att driva på leverantörer att lösningarna blir ännu mer öppna.