Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Smartare fakturor i molnet

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 31 januari 2020 digit

– Vi arbetar med att gå från enbart Office 365 till hela utbudet i Microsoft 365. I och med den förändringen har vi fått tillgång till säkerhetsfunktioner, bland andra de som ingår i Microsoft Enterprise Mobility + Security, säger Jacob Andersson, it-chef på Medius. 

– Det gör att vi nu kan använda Windows Autopilot genom Azure för att hantera och ansvara över våra omkring 350 anställdas datorer i nio länder. Det förenklar då vi bara är en liten intern it-avdelning som sköter alla våra användare.

Medius är ett företag som säljer molnbaserade lösningar för elektronisk fakturahantering. När det gäller Medius egna system, verktyg och drift så lever de som de lär. Förutom några få fysiska servrar, så är allt molnbaserat.

I Nordamerika utgår majoriteten av Medius anställda från sina hemmakontor, och då förenklar Autopilot samt Intune en 100-procentig managering via Azure. Ingen dator behöver passera någon av de anställda på it-avdelningen.

– När en användare öppnar sin nya dator får han eller hon frågor om region, tangentbord och trådlöst nät. Sedan loggar personen in med sitt Azure AD-konto och datorn sätts upp, alla applikationer laddas ner och datorn blir en Medius-dator.

Ännu mer Azure 

Samma smidiga setup-lösning som Medius har för sina datorer ska inom kort sättas upp för företagets mobiler.

– Då blir det enklare att rensa allt innehåll om någon förlorar sin mobil eller dator. Vi har fortfarande en del on prem-servrar kvar, men målet är att de servrar som används i produktion, och som går att flytta till Azure ska göra det.

Hur ser er interna molnstrategi ut om två år?

– Vi kommer att fortsätta ligga i framkant och dra nytta av olika molnleverantörers lösningar allt eftersom de utvecklas. Det gör också Medius till ett attraktivt bolag för nya medarbetare. Alla kämpar med att locka utvecklare och arkitekter, och vi vet att vår molnstrategi attraherar och det ska den fortsätta göra, säger Jacob Andersson.

Microsoft 365

Microsoft 365 är en plattform som innehåller Office 365-sviten, Windows 10 Pro samt Enterprise Mobility+Security. 

Rekommenderad läsning

mountain-native-app-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

30 maj 2018 digit

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

chattbot-skapa-egen-eskilstuna.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Så gör du en chattbot i Azure

15 feb 2019 digit

Eskilstuna kommun har utvecklat en chattbot i Azure som svarar på frågor som tidigare har tagits om hand av servicedesken. Nästa steg är en bot som kan svara på flera språk och ta hand om frågor om bygglov och förskoleplatser.

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

AFA Försäkring väljer O365

28 jan 2019 digit

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.

en våg håller på att slå över intill en solig strand.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Inget brus med HP

17 sep 2018 digit

Nu presenterar HP en viktig pusselbit för smarta, digitala möten. Konferenssystemet HP Elite Slice skalar bort onödigt brus, innebär hög säkerhet och är lätt att använda.

bolidens-smaltverk.jpg
video

Plattor säker succé i gruvan

13 sep 2018 digit

När Boliden inför plattor i en av sina underjordsgruvor är skiftlagens delaktighet helt avgörande. Tillgången till poddradio 1 300 meter ner i berget har blivit en oväntad ambassadör för digitalisering.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

scania-i-molnet.jpg
video

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

Umia 960640.jpg

Umia väljer molnet

3 nov 2017 digit

Installationsföretaget Umia satsar på molnet och säljer ut all sin it-drift. Det ska spara pengar, få verksamheten mer flexibel och göra så att medarbetarna kan fokusera på annat.

tidaholmWEBB.jpg

Open source i Tidaholm

22 nov 2017 digit

Istället för att uppfinna en egen lösning i varje kommun behövs en plattform för gemensamma erfarenheter. David Olsson, it-chef Tidaholms kommun, ser stora skillnader mellan industrin och kommunal verksamhet.