Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Så gör du en chattbot i Azure

Eskilstuna kommun har utvecklat en chattbot i Azure som svarar på frågor som tidigare har tagits om hand av servicedesken. Nästa steg är en bot som kan svara på flera språk och ta hand om frågor om bygglov och förskoleplatser.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 15 februari 2019 digit

– Boten lanseras i mars för kommunens anställda på deras intranät. Den kommer att korta ledtiderna och förhoppningsvis ge nöjdare kunder. Vi kan spendera mer tid på avancerade frågor och därmed få en snabbare it-support, säger Fredrik Andersson, enhetschef it kundservice, Eskilstuna kommun.

När Fredrik Andersson och kollegorna på Eskilstuna kommun först började omvärldsspana på chattbotar så träffade de olika företag som erbjöd sina lösningar. Vad de möttes av var en relativt ny och omogen marknad där det varken fanns speciellt många eller bra tjänster.

Det var i vissa fall mycket arbete att få till dem på ett bra sätt och det kunde även kosta en hel del för att få igång grundläggande egenskaper. Då började vi spana mot de egna leden och att utveckla botten själva. Sedan tog det inte mer än en vecka innan vi i Azure fick till en bot som såg minst lika bra ut som de som visades upp i demos, säger Fredrik Andersson.

– Vi kollade upp vilka som är de tio vanligaste frågorna vi tar emot. Dessa handlar mycket om skrivare, nätverk och mejl. Sedan har vi matat in svaren i botten och pratat med kommunikationsavdelningen om rätt tonalitet så att den uppfattas som lättsam och trevlig. Det är egentligen inte krångligare än så.

Billigt och lätt

Att bygga i Azure-miljön krävde inte mycket, varken ekonomiskt eller arbetsmässigt, menar Fredrik Andersson. Kommunen hade redan Microsoft-licenserna och i Azure betalar man för hur mycket kapacitet man utnyttjar, så än så länge har utvecklingen varit väldigt billig.

– Det är inget som är svårt utan verktyget är pedagogiskt utvecklat och går att sammankoppla lätt med andra Microsoft-verktyg såsom Teams, Skype och Sharepoint. Det mesta handlar egentligen om att våga starta. Bygg inte en bil direkt utan bygg en skateboard, som blir till en kickboard, och som sedan blir till en cykel. Börja litet och enkelt, annars blir det en alldeles för lång förstudie.

Gett mersmak

Nästa version av botten kan möta de boende i kommunen och förhoppningsvis vara så mogen att den fungerar på olika språk.

Fredrik Andersson

Arbetet har redan gett gehör i Kommunsverige. I slutet av 2018 fick Fredrik Andersson en inbjudan som talare på en it-supportkonferens för att visa upp vad de gjort, vilket skapade stort intresse bland flera kommuner. På hemmaplan i Eskilstuna så har kollegorna från flera avdelningar hört av sig om att de också vill ha en bot som kan svara på frågor, så utvecklingen är långt ifrån över. 

– När vi lanserar i mars så börjar direkt utvecklingen av steg 2. Nästa version av botten kan möta de boende i kommunen och svara på frågor om till exempel bygglov och förskoleplatser. Förhoppningsvis ska den botten vara tillräckligt mogen för att kunna fungera på olika språk och kommer förmodligen att lanseras efter sommaren.

Rekommenderad läsning

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

tre unga munkpojkar i tibet går med varsitt paraply i tempel.jpg

Västerås visar vägen

30 jan 2020 digit

För att öka teknikintresset startade Västerås Expectrum där etablerade och nya bolag samarbetar med elever. Upplägget har väckt intresse, både från andra kommuner men hubben har även haft mer långväga besök. 

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor. 

två händer plockar grönsaker i en affär.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Ica behöver bara Teams

23 aug 2019 digit

Ica jobbar intensivt för att utveckla goda kundrelationer och möjligheter för kunder att handla via nätet. En stor hjälp i arbetet har varit övergången till Teams.

kille gör bakåtvålt i sanden.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lekande lätt med Lenovo

25 jun 2019 digit

Fler och fler mötesrum utrustas med lösningar för att kunna sätta upp snabba videomöten. Bekymret är dock att det inte alltid går så fort som man skulle vilja. Det problemet vill Lenovo lösa med sin 100-procentigt Microsoftbaserade Thinksmart Hub 500.

mountain-native-app-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

30 maj 2018 digit

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

tennis-bastad-960640.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Simplivity lätt val för Båstad

18 sep 2018 digit

Sedan Båstad kommun investerade i den hyperkonvergerade datacenter-lösningen Simplivity har de upplevt mindre komplexitet, bra prestanda och en hög driftsäkerhet. Kommunen har också tjänat in stora summor pengar på köpet. 

en våg håller på att slå över intill en solig strand.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Inget brus med HP

17 sep 2018 digit

Nu presenterar HP en viktig pusselbit för smarta, digitala möten. Konferenssystemet HP Elite Slice skalar bort onödigt brus, innebär hög säkerhet och är lätt att använda.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.