Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

– Vi arbetar med att gå från enbart Office 365 till hela utbudet i Microsoft 365. I och med den förändringen har vi fått tillgång till säkerhetsfunktioner, bland andra de som ingår i Microsoft Enterprise Mobility + Security, säger Jacob Andersson, it-chef på Medius. 

– Det gör att vi nu kan använda Windows Autopilot genom Azure för att hantera och ansvara över våra omkring 350 anställdas datorer i nio länder. Det förenklar då vi bara är en liten intern it-avdelning som sköter alla våra användare.

Medius är ett företag som säljer molnbaserade lösningar för elektronisk fakturahantering. När det gäller Medius egna system, verktyg och drift så lever de som de lär. Förutom några få fysiska servrar, så är allt molnbaserat.

I Nordamerika utgår majoriteten av Medius anställda från sina hemmakontor, och då förenklar Autopilot samt Intune en 100-procentig managering via Azure. Ingen dator behöver passera någon av de anställda på it-avdelningen.

– När en användare öppnar sin nya dator får han eller hon frågor om region, tangentbord och trådlöst nät. Sedan loggar personen in med sitt Azure AD-konto och datorn sätts upp, alla applikationer laddas ner och datorn blir en Medius-dator.

Ännu mer Azure 

Samma smidiga setup-lösning som Medius har för sina datorer ska inom kort sättas upp för företagets mobiler.

– Då blir det enklare att rensa allt innehåll om någon förlorar sin mobil eller dator. Vi har fortfarande en del on prem-servrar kvar, men målet är att de servrar som används i produktion, och som går att flytta till Azure ska göra det.

Hur ser er interna molnstrategi ut om två år?

– Vi kommer att fortsätta ligga i framkant och dra nytta av olika molnleverantörers lösningar allt eftersom de utvecklas. Det gör också Medius till ett attraktivt bolag för nya medarbetare. Alla kämpar med att locka utvecklare och arkitekter, och vi vet att vår molnstrategi attraherar och det ska den fortsätta göra, säger Jacob Andersson.

Microsoft 365

Microsoft 365 är en plattform som innehåller Office 365-sviten, Windows 10 Pro samt Enterprise Mobility+Security. 

31 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng