Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hultafors mäter framgång

Allt började 1883 med att en ung ingenjör uppfann tumstocken. Idag är Hultafors group en världsomspännande koncern med en rad välkända varumärken och med den senaste expansionen i USA behövs en it-avdelning som arbetar agilt och nära verksamheten.

– Vi har gjort en omorganisation ganska nyligen och flyttat det som var it-avdelningen till en ny avdelning som också innehåller kvalitet och miljö. Det här blir stora delen där vi försöker samla det här omfånget och hitta en strategisk väg framåt. Dessutom lanserar vi just nu Hultafors verktyg i USA och att vi kliver in i Nordamerika är lite unikt, säger Erik Rosenberg, Senior Process Specialist på Hultafors Group.

– Vi har gjort två strategiska förvärv. Under förra året tog vi in Johnson Level, som bland annat gör vattenpass och nu har vi också tagit in CLC som också ligger i samma gren som Hultafors Groups verktyg. Där kommer vi satsa mer på att få ut ett större sortiment till större kunder. Där är vi precis i starten.

Hur påverkar det it-delen?

– Direkt inte alls, men självklart ska vi integrera dessa bolag och de ska komma in i vår av applikationer och tjänster.

Hur kan det se ut?

– Vi har lite olika steg, dels en lätt integration och dels en stegvis integration där vi plockar med O365 som vi har valt för mejl och fildelning och liknande. I nästa steg börjar vi göra affärstransaktioner, alltså Electronic Data Interchange, EDI-kopplingar, mellan systemen. Sista delen är om vi byter eller skiftar affärssystem.

Hur ser it-avdelningen ut om två år?

– Vi arbetar närmare verksamheten, men framförallt handlar det om att vi behöver bli bättre på att kravställa våra tjänster och vi behöver bli mer agila. Vi har sett att det funkar ganska bra, men inte hela vägen och det blir för trögstyrt i verksamheterna. Ska vi få fart i detta behöver det aggregeras med ett agilt tänkande, det gäller framförallt kring arbetsplatsen.

Hur kan det ske?

– Vi har en väg framför oss där vi sneglar mycket på ITIL, Information Technology Infrastructure Library och vi har sagt att vi strategiskt behöver ta både oss och våra it-leverantörer från att vara reaktiva till att bli mer proaktiva. Vi börjar titta på ITIL-skalan uppåt där det handlar en del om att arbeta med utveckling längre upp. För att kunna klara den här delen och gå vidare måste vi ha ett agilt tänkande, det går inte annars. Det liknar lite vår tidigare situation när vi gick upp i molnet. Då var det lätt att se att om vi inte hade basen rätt, med nätverksinfrastruktur och så vidare, kunde inte heller applikationerna följa med.

7 januari 2020 Reporter elisabeth nore digit Foto adobestock, Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

Hund Mittnät Iot
video

IoT med Mittnät

29 sep 2020 digit

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.

Uppsalahem Katt

MS hos Uppsalahem

11 maj 2020 digit

När Uppsalahem går in i Office 365-plattformen är prio att fokusera på behov och att involvera ledningen. Allt för att öka tryggheten och säkra att Microsoft-produkterna verkligen används.

hogskolan-i-boras.jpg

Ny svensk textil

17 feb 2020 digit

Ett helt nytt textilmaterial har utvecklats vid Högskolan i Borås. Materialet är lätt, starkt, vädertåligt, billigt att tillverka och dessutom helt återvinningsbart.

forskare i labbet.jpg
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Universitet som väljer Openshift

13 feb 2020 digit

Göteborgs universitet ska byta plattform för sin webbplats. I arbetet kommer Red Hat Openshift att hjälpa utvecklarna med att hantera, utveckla och testa alla appar som byggs, med det tydliga målet att allt ska gå snabbare.

skidor-branas.jpg

Skidor utan köer

12 feb 2020 digit

Skidanläggningskoncernen Branäsgruppen använder sig numera av en app som har minskat både köerna och andelen stressade besökare. Nästa steg är att undersöka om liftkortet kan ersättas av mobilen. 

turkos telefon mot rosa bakgrund.jpg
video

Trelleborgs Teams for Telephony

11 feb 2020 digit

Trelleborg använder flitigt alla Temas funktioner och när det var dags att byta telefonväxel för enheten i Skellefteå var det naturligt att välja Teams for Telephony. Just nu pågår arbetet att hitta rätt telefoner som passar produktionsmiljön hos gummi- och platstillverkaren Trelleborg.