Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Swedpapers smarta app

en matkasse i papper på sidan med frukt som ramlar ur.jpg

Maskinhälsa, papperskvalitet och kundordrar. Allt går att hitta i papperstillverkningsföretaget Swedpapers egenutvecklade app, som gjort affärerna smidigare och lättare att följa upp. 

– Vi jobbar på att göra samma resa som bankvärlden, det vill säga att våra kunder har möjlighet att på egen hand se över och påverka sina affärer i våra system. De loggar in med sina kundnummer och därefter kan de se vad de har i lager, lägga ordrar och se var i kedjan som deras produkter finns, säger Magnus Dahl, vd på Swedpaper.

Swedpaper är ett förhållandevis ungt papperstillverkningsföretag som bildades 2013. Tidigare var verksamheten en del av Korsnäs men när Billerud och Korsnäs gick samman under 2012, var BillerudKorsnäs tvungna att avyttra en del verksamheten av konkurrensskäl. Swedpaper bildades och fick börja med att bygga upp sin it-infrastrukturen för det nya bolaget.

– Redan då lades grunden för vårt affärssystem och vår beställningsportal, säger Magnus Dahl.

En app för allt

Ganska snabbt var man igång med en app med information om i stort sett allt som har med Swedpapers produktion att göra. Det handlar om alltifrån säck- och kraftpapper för bygg- och förpackningsindustrin, som används till bland annat potatissäckar, bärkassar och livsmedelsproduktförpackningar. Appen ger företagets anställda möjlighet att kunna se oavsett hur maskinen går, vad som körs, och till vilken kund, oavsett var de befinner sig.

Även kvaliteten på det som produceras går att följa upp. Arbete med appen har varit komplext arbete men som inneburit många fördelar, enligt Magnus Dahl.

– Vi får koll på hela produktionen i telefonen och kan lägga upp planer för våra kunder direkt i möten med dem. Vi kan också sätta mål varje månad som vi kan följa upp och vi kan se hur snabbt maskinen går och i realtid se exakt hur vi ligger till, säger Magnus Dahl.

Kan det bli en stressfaktor?

– Det är klart att det kan leda till att man kollar mobilen även när man inte arbetar, men det försöker vi påminna varandra om att inte göra för mycket.

Pappershysterin

Magnus Dahl beskriver hur man rider på den nästintill hysteriska våg om att gå från plast till papper för alla möjliga produkter.

magnus dahl.jpg

Magnus Dahl, vd, Swedpaper

– Det är förstås spännande med att försöka utveckla och hitta nya användningsområden för våra pappersprodukter. Men det är också en utmaning eftersom man inte vet hur lång denna våg är. Samtidigt försöker plasttillverkningsbranschen förstås också hitta nya bättre lösningar.

Fördelen med att vara ett förhållandevis litet och nystartat bolag är att man har möjlighet att röra sig snabbt och knyta till sig samarbetspartners på områden där man vill testa nya saker, förklarar Magnus Dahl.

Hur ser framtiden ut?

– Vi står ganska snart inför ett generationsskifte. En del av våra duktiga operatörer närmar sig pensionsåldern och även om många av maskinerna har blivit uppgraderade, är själva grunden i dem över ett halvt sekel gammal.  Att ha upp till 35 års erfarenhet av dessa maskiner, där vissa använder alla sina sinnen för att hålla koll på hur de mår, är svårt att ersätta. Utmaningen nu blir övergångsfasen med att hitta kompetens, samtidigt som vi försöker knyta ihop alla system mer och mer. Jag tror att framtiden kommer att vara otroligt spännande.

1 oktober 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Kapitolium

Nya appar efter attacken

18 jan 2021 digit

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Rosa Glasskulor Mot Turkos Bakgrund

Glasskoll på McD

29 okt 2020 digit

McBroken är namnet på appen som Rashiq Zahid utveckalde för att kunder ska kunna se om glassmaskinen på just deras McDonalds är trasig. Efter att appen varit live i 20 minuter i USA hade den 10 000 besökare. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Kvinna Tittar Förvånat I Sin Telefon Mot Mörkgul Bakgrund

Så tittar du i mobilen

7 okt 2020 digit

Forskare har för första gången använt ögonrörelsemätning för att se hur telefonens appar fångar vår uppmärksamhet, och det finns flera fynd som överraskar.

Tvätt Molnet Woocode

Tvättråd i molnet

21 sep 2020 digit

Woocode har utvecklat ett molnbaserat, automatiserat system för design, beställning och print av tvättrådsetiketter för Rudholm & Haak. Planen är även att föra in blockchain i arbetet.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Gul Sol Mot Gul Bakgrund

Smartare sol-el

26 aug 2020 digit

Det ska bli lättare att välja den bästa platsen för förnybara energikällor. Det hoppas forskaren Goran Milutinovic som utvecklat en ny och effektivare metod.

Boliden Digital Arbetsplats
video

Bolidens smarta arbetsplats

17 aug 2020 digit

Boliden använder sig av arbetsplats som tjänst vilket innebär att många delar av den digitala arbetsplatsen levereras i samma tjänst. Det har inneburit bättre omvärldsbevakning, minskad arbetsbelastning och sänkta utgifter. 

Sommar Boda Sand

Bada coronafritt

24 jun 2020 digit

Flera kommuner inför mobilövervakning för att motverka fulla badstränder. En app i mobilen varnar om stranden är halvfull eller full, vilket gör att den badsugne kan välja att åka någon annanstans.