ett samarbete mellan hp och voister

HP skriver hållbart

Med 17 miljarder utskrivna sidor om året lär det papperslösa kontoret dröja. HP Pagewide ser till att allt skrivs ut med mindre bläck och minskad elförbrukning.

– Ett aktivt val av utskriftsteknologi gör mycket stor skillnad för miljön. Med HP Pagewide bläckstråleskrivare halveras energiförbrukningen, samtidigt som ett betydligt mindre behov av förbrukningsmaterial innebär färre transporter, säger Lars Esping, produktchef skrivare på HP.

17 miljarder sidor

Målet med det papperslösa kontoret ligger fortfarande en bit in i framtiden och även om volymerna går ner är den aktuella totalsiffran för Sverige 17 miljarder utskrivna sidor per år. Samtidigt har en genomsnittlig kommun cirka 200 skrivare. Det finns alltså mycket att vinna med hållbara bläckskrivare jämfört med alternativ inom både bläckstråle- och laserteknik.

– Att skriva ut 200 000 sidor med en Pagewide-skrivare förbrukar 0,8 kWh, medan motsvarande laserbaserade maskin ligger mellan 1,3-2,8 kWh. Laserskrivaren använder värme för att fixera toner till pappret och det innebär en energiförbrukning på upp till 1 200 W, siffran för bläck kan bli så låg som 63 W i utskriftsläge.

När bläckstråleskrivaren är klar är den också tyst.

– Klimatavtrycket blir ännu mindre när vi tittar på förbrukningsmaterialet. Hur mycket väger en bläckpatron, jämfört med toner, trummor och andra förslitningsdelar som företag och organisationer får levererade. För att skriva ut 200 000 sidor med en Pagewide-skrivare väger bläckpatronerna cirka sju kilo, medan flertalet motsvarande laseralternativ börjar på 17 kilo. Dessutom säger det sig självt att de större förpackningarna förbrukar mer material.

Torkar inte

En vanlig invändning mot bläckstråleskrivare är risken för intorkade skrivhuvuden, och gärna när det är dags för en extra viktig utskrift.

– Det är en gammal bild från när många av oss hade bläckstråleskrivare för hemmabruk, som för det mesta stod och samlade damm. Idag finns inte den risken. Så länge elkabeln är ansluten så motioneras skrivarens 42 000 munstycken även i avstängt läge.

lars-esping2.jpg

Lars Esping, produktchef skrivare på HP.

Lars Esping framhåller att när det gäller bläckstråleskrivare omfattar begreppet miljö självklart också god arbetsmiljö.

– Bläckteknologin generar ingen värme som laserteknologin behöver för att smälta tonerpulvret på pappersytan. Den värmen behöver sedan fläktas bort, och det märks på ljudnivån. När bläckstråleskrivaren är klar är den också tyst.

Arkivbeständigt

Det går också bra att förena krav på arkivbeständiga utskrifter med mer hållbara utskrifter.

– Det viktiga är att både papperet och bläcket är godkänt enligt ISO:s kvalitetskrav för arkivbeständiga utskrifter. Bläcket till Pagewide är certifierat för arkivbeständiga utskrifter, säger Lars Esping.  

14 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock, HP

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng