Google vill reglera AI

liten bil en bubbla mot blå bakgrund.jpg

Chefen för Googles moderbolag Alphabet, Sundar Pichai, vill se en reglering för AI-tekniken. Det skriver han i en debattartikel i Financial Times.

– Det är alltför viktigt för att inte införa regleringar, men med en förnuftig ansats, skriver Googlechefen Sundar Pichai.

Deepfakes och GDPR

Sundar Pichai oroar sig bland annat för fenomenet med så kallade deepfakes, som på ett trovärdigt sätt byter ut ansikten i videos.

De nya regleringarna, som både företag kan ålägga sig själva och som också bör komma från statligt håll, behöver inte ritas om från början. Sundar Pichai menar att EU med sitt GDPR utgör en solid grund att stå på. Samtidigt som nya områden som självkörande bilar behöver nya regleringar för att väga fördelar mot nackdelar.

– AI har potentialen att förbättra livet för miljarder av människor och den största risken är att inte lyckas med det. Genom att säkerställa att det utvecklas ansvarsfullt på ett sätt som gynnar alla, kan vi inspirera framtida generationer att tro på kraften i teknik lika mycket som jag gör, avslutar Sundar Pichai sin artikel.

Vägen dit

Maria Axente, ansvarig för AI på PwC, tror att regleringar är rätt väg att gå.

– Frågan är hur vi kan nå dit utan att döda innovation samtidigt som vi balanserar AI:s fördelar mot de risker som det är behäftat med. Regleringar och självregleringar genom etiska riktlinjer och styrelser kanske inte är tillräckligt, säger Maria Axente.

Källa: BBC, Financial Times

21 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng