AI förutser skogsbränder

skogsbrand.jpg

Framöver kan AI göra att vi undviker stora skogsbränder. Det nya verktyget Smart Wildfire Sensor räknar ihop väderdata och sensordata för att se var brandriskerna är som störst och har redan nått en korrekthet på 90 procent. 

Förra årets skogsbränder i Sverige undgick ingen. Bränderna omfattade tillsammans cirka 25 000 hektar förstörde ett omfattande kapital. Men nu finns en lösning som kan minska risken och till och med helt undvika skogsbränder.

Aditya Shah, en 19-åring som precis tagit examen från Montavista High School, har tillsammans med Sanjana Shah grundat företaget EnvironAI och utvecklat Smart Wildfire Sensor. Under Almedalsveckan berättade han om sitt arbete.

– Brandmän brukar manuellt gå ut och kolla nivåerna på biomassa, vilket kostar mycket pengar och tid. Samtidigt är just biomassa som löv och skräp, som uppstår efter år av fallande grenar och träd, svårt att uppskatta och mäta, säger Aditya Shah. 

Väderdata och sensordata

Det här arbete kan förenklas och förändras genom att EnvironAI:s sensorer sätts upp i skogen på utvalda platser. Och med hjälp av Googles machine learning-verktyg TensorFlow så analyseras bilder på biomassa och bedömer dess fukthalt och storlek för att uppskatta mängden dött bränsle.

Den datan räknas ihop med väderaspekter såsom vindhastighet, luftfuktighet och temperatur och jämförs sedan med historisk väderinformation i området. Tillsammans skapar det ett verktyg som kan se var det finns störst risk för kommande storbränder att inträffa, och som redan nu har en korrekthet på 90 procent.

– Vi är i en tid där den globala uppvärmningen är genomträngande och man ser den på många sätt. När jag forskade på just de ökade bränderna såg jag att den mest glömda faktorn för bränder är den döda biomassan. Med vårt verktyg skickas informationen om biomassan till molnet och brandstationerna så att de kan fokusera sina resurser på områden som ligger i riskzonen för bränder.

Samarbetar med NASA

EnvironAI samarbetar med brandkåren i Kalifornien och har nyligen ingått ett partnerskap med NASA som gör att företaget får satellitbilder från rymdorganisationen. Aditya Asah planerar också ett användande av drönare både på marken och i luften för att öka precisionen i deras prediktioner.

– Framöver vill vi att vår teknik ska användas mer brett i världen. Vi tror också att liknande verktyg kan användas för att bättre förutse var bland annat orkaner och tsunamis kan komma att ske, avslutar Aditya Shah. 

18 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng