Davos om cyberhot

davos2.jpg

Teknikjättar som utmanas politiskt, en ökad rädsla för cyberhot och minskad närvaro på sociala medier. Det är några av resultaten när globala företagsledare i Davos delar sin uppfattning om utvecklingen i världen. 

– Inför 2020 ser världens företagsledare många utmaningar men också många möjligheter. Undersökningen visar utöver pessimism kring den globala tillväxten också på stor oro för ekonomisk instabilitet, regelbördor, handelskonflikter och cyberhot. Samtidigt fortsätter tron på det egna bolagets framtid att vara stark över hela världen. Lägg därtill en stark tro på kommande politiska insatser för att bryta teknikjättarnas dominans och att fler funderar över sin privata digitala exponering så ser det närmaste året ut att bli väldigt intressant, säger Peter Nyllinge, vd PwC Sverige.

I samband med World Economic Forum i Davos släpper PwC sin globala rapport CEO Survey. 1 600 företagsledare från över 80 länder har fått återge sina tankar kring världens och det egna företagets utveckling inom ett antal områden.

När cheferna uttalar sig om det kommande årets tillväxtmarknader så är USA nummer ett. Nu är USA dock bara 1 procent före Kina. Handelskonflikten mellan de två giganterna har kraftigt påverkat kinesiska företagsledare. Under 2018 såg 59 procent av dem USA som en av sina största tillväxtmarknader, nu har siffran fallit till 11 procent.

Jättar utmanas från politiskt håll

68 procent tror att fler politiska initiativ kommer att ske för att försöka bryta upp den starka position som ett fåtal stora teknikjättar innehar. I Sverige tror 75 procent av företagsledarna att dominanta teknikaktörer kommer att utmanas av politiken.

Nästan hälften av alla vd:ar har sänkt sin digitala närvaro och spårbarhet under 2019. Exempelvis har 26 procent raderat minst ett sociala medierkonto och 23 procent har slutat med att ha digitala assistenter i hemmet.

Cyberhot ett orosmoln

Överreglering fortsätter att vara företagsledarnas största anledning till oro, följt av handelskonflikter, ekonomisk tillväxt och cyberhot. Rädslan för cyberhot har ökat med tre procent men där finns en stor skillnad mellan svenska vd:ar och övriga, då bara 17 procent i Sverige oroar sig mycket över dem, jämfört med 34 procent globalt.

53 procent av alla företagsledare tror att den globala tillväxten kommer att minska under 2020, medan 22 procent spår en ökning. I Sverige tror 72 procent på en minskad tillväxt jämfört med 34 procent förra året. Paradoxalt nog tror 73 procent av världens chefer på ökade intäkter i sitt egna bolag, i Sverige är siffran nästan densamma, nämligen 72 procent.

Källa: PwC

22 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng