3D för bättre syn

nalle-ogonlapp-3d.jpg

De jobbiga ögonlapparnas tid är förbi. Amblyopi, det vill säga Lazy eye, kan nu behandlas med ett par 3D-glasögon och en platta.

– Det finns tio miljoner amblyopi-patienter bara i USA och tiotals miljoner över hela världen. Vi fokuserar på att erbjuda nya och bekvämare eyetracking-baserade synvårdslösningar för utvärdering och behandling. Vår digitala behandling är inte bara rolig och en positiv upplevelse utan patienten kan dessutom förbättra synen i sitt eget hem, vilket är betydligt mer effektivt, säger NovaSights vd Ran Yam.

Amblyopi, även kallat latöga eller lazy eye, är ett ögonbesvär som innebär suddig eller reducerad syn som inte går att åtgärda med glasögon, linser eller operation. Problemet kommer från att hjärnan hos unga barn lägger mer fokus på det välfungerande ögat, vilket leder till att syncellerna inte utvecklas som de ska i det sämre ögat. I Europa drabbas 1 till 2 procent av befolkningen.

Täcka med ögonlappar

Eftersom utvecklingen av synen sker under våra tio första år så behöver hjälp sättas in så tidigt som möjligt. En vanlig behandling är att barnen får täcka sitt starka öga med ögonlapp dygnet runt eller ett antal timmar per dag. Men för dem som uppfattar ögonlappen pinsam, eller kanske jobbig att gå runt med, så finns nu ett nytt alternativ.

NovaSight är en produkt som kombinerar 3D-bildbehandlingsalgoritmer från Curesight med eyetracking-teknologi från Tobii. På så sätt gör man en digital bild oskarp just på det specifika ställe där barnets starka öga är fokuserat. Därmed kan behandlingen av amblyopi ske när som helst och var som helst, förslagsvis under tiden som barnet tittar på sin favoritfilm på paddan.

Produkten visades upp under CES 2020 i Las Vegas.

Källa: Techcrunch, Lazyeye.se

15 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng