AI sparar 140 mdr

svenska flaggan i målarfärg.jpg

Ökad AI-användning kan stärka välfärden motsvarande ungefär 140 miljarder kronor årligen. Det framgår av en nyligen överlämnad delrapport från DIGG till regeringen.

– Sverige har en relativt hög digitaliseringsmognad jämfört med andra länder. Men för att offentlig förvaltning ska kunna ta tillvara den fulla potentialen med AI och göra AI mer ändamålsenlig behövs ytterligare åtgärder. Ytterst handlar det att ta fram lösningar som gynnar medborgarna och effektiviserar offentlig sektor, säger Anna Eriksson, generaldirektör för DIGG.

Sex procent av Sveriges utgifter

I sin rapport beskriver Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, hur områden som styrning och ledning, kompetensförsörjning och digital infrastruktur behöver förbättras för att offentliga förvaltningar ska kunna utnyttja AI på ett bättre sätt.

I rapporten finns också en konkret handlingsplan, bland annat med åtgärder som att underlätta för försöksverksamhet, riktlinjer och bästa praxis, och att skapa en plattform för samverkan.

AI är här för att stanna.

140 miljarder kronor, som man beräknar att ett fullständigt införande av nuvarande AI-teknik kan innebära, motsvarar ungefär sex procent av dagens offentliga utgifter över ett år, baserat på SCB:s siffror för offentlig förvaltnings konsumtionsutgifter för 2017.

– Av dessa tillfaller cirka 106 mdkr offentlig verksamhet, i form av högre produktivitet, ökade intäkter och minskade utbetalningar. Cirka 34 mdkr tillkommer andra aktörer, såsom företag och arbetstagare, som en direkt följd av åtgärder inom offentlig förvaltning. Därutöver bedöms det finnas indirekta ekonomiska värden som inte har kunnat kvantifieras, samt ytterligare betydande sociala och kvalitativa värden i form av bättre livskvalitet, rättvisa och miljö med mera, skriver man i rapporten.

AI här för att stanna

Enligt en analys från Finansdepartementet kommer det att saknas 90 miljarder kronor i statsbudgeten från och med år 2026, ett så kallat finansieringsgap, om kvaliteten på vår välfärd ska vara densamma som den är idag. Detta beror bland annat på att både de den yngre och den äldre delen av befolkningen ökar.

– För att hantera den välfärdsutmaningen krävs att vi inom det offentliga tänker nytt. Offentlig sektor varken kan eller har råd med att lösa den utmaningen på traditionellt sätt, med fler människor. Genom de åtgärder som vi föreslår minskar risken för omfattande dubbelarbete inom offentlig förvaltning. Därmed kan också investeringskostnaderna hållas nere, säger Patrick Eckemo, ansvarig chef för regeringsuppdraget på DIGG.

– DIGG kommer nu att fokusera på att sprida de kunskaper vi har samlat på oss under uppdraget. Självklart hoppas vi att förslagen kommer att förverkligas. AI är här för att stanna.

Källa: DIGG

16 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng