Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Svenskar tvekar inför AI

Algoritmer i allmänhetens tjänst borde vara tillgängliga enligt offentlighetsprincipen och oron för en AI-styrd framtid ökar ju mer man läser om ämnet. Det visar en ny undersökning gjord av AI-nätverket AddAI. 

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 5 december 2019 digit

stockholm-960640.jpg

– Vi gjorde undersökningen för att traditionellt sett är det oftast samma personer närvarande i AI-sammanhang, det vill säga det är personer som är duktiga på tekniken, men inte nödvändigtvis ser konsekvenserna av den. Fokuserar vi hela tiden på dessa personer så riskerar vi ett tunnelseende. Nu ville vi nå ut till befolkningen och förstå hur de upplever AI-utvecklingen, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft och medlem i AddAI.

AddAI har i samarbete med Novus gjort en undersökning om svenskars inställning till ett samhälle allt mer styrt av algoritmer. På eventet AI Business Summit visades resultatet, som presenterades i kategorierna säkerhet, makt och demokrati, integritet, jobb, kommunikation och oro.

I kategorin demokrati och makt visar det sig att nästan lika många personer skulle föredra att en algoritm utför ett myndighetsbeslut, exempelvis tar beslut om sjukpenning från Försäkringskassan, som att en människa gör det. Men algoritmer i offentlig förvaltning borde vara tillgängliga enligt offentlighetsprincipen, tycker drygt hälften av befolkningen.

Ökande oro

Vad gäller kategorin oro tillfrågades hälften av de svarande i början av undersökningsperioden och hälften i slutet. Frågan var om personen känner sig lugn eller orolig när den tänker på framtiden med AI och svaren visade sig variera kraftigt beroende på när de hade fått frågan.
Ungefär 50 procent av dem som fick frågan ställd sent var oroliga inför framtiden med AI, att jämföra med cirka 30 procent av alla som fick den tidigt.

När man får chansen att tänka igenom utmaningarna så ökar oron.

– Man brukar säga att ju mer man lär sig, desto mindre orolig blir man, men här var det tvärtom. När man får chansen att tänka igenom utmaningarna så ökar oron. Vi misstänker också att bilden av AI delvis styrs av media, som gärna går mer mot dystopiska scenarion. Exponeringen är negativ och den tar folk fasta på, säger Daniel Akenine.

Vad gäller integritetsfrågan så ser de flesta respondenterna i undersökningen att övervakning är något som följer med Sveriges utveckling och användning av AI. Allmänt finns det mer förtroende för att ett AI-system från staten ska hantera känsliga personuppgifter om dig, snarare än att ett privat företag skulle göra det. Dock är inte tilliten särskilt hög i något av områdena.

– En av fyra tror att värdet av personuppgifter kommer att stiga, vilket kan vägas mot en mindre grupp svenskar som tror att de istället kommer minska. Framväxten av ett övervakningssamhälle verkar vara en realitet och en nöt att knäcka blir då att få till ett tryggt samhälle samtidigt som vi inte tar bort individens rätt till självbestämmande, säger Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i juridik, Stockholms universitet och medlem i AddAI.

akenine.jpg

Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige.

Jobba mindre

Hur vi kommer att jobba framöver finns skillnader beroende på ålder. En tredjedel av de yngsta som svarade på undersökningen tror att vi kommer att jobba mindre om tio år, men ser på alla respondenter så är siffran istället en femtedel. En annan fråga handlade om vikten av utbildning och 58 procent anser att en AI som slagit igenom på bred front gör utbildning allt viktigare för att få ett bra jobb.

– Är det individen, samhället eller företagen som har ansvar för ett livslångt lärande? Jag tror att företag som ser utbildning som en del av det man erbjuder till anställda har en absolut konkurrensfördel, säger Rebecka Cedering Ångström, Principal Researcher, Ericsson Consumer and Industry Lab och medlem i AddAI.

Hur skiljer sig allmänhetens och er uppfattning om AI?

– Vi som jobbar med frågan vet att det även finns motkrafter. Det blir till exempel lättare att skapa falska nyheter och deep fake med AI. Men samtidigt kan vi analysera bättre med AI och hitta avsändaren. På så vis kan vi motverka de trender som folk automatiskt tror kommer att hända, säger Daniel Akenine.

Medlemmar i AddAI

Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft Sverige.  

Cecilia Magnusson-Sjöberg, professor i rättsinformatik vid Stockholms universitet. 

Rebecka Cedering Ångström, Director of Insights and Concept Creation hos Ericsson. 

Jonas Stier, professor i interkulturella studier vid Högskolan Dalarna.

Helena Blackbright, projektledare på Automation Region och doktorand i innovationsledning vid Mälardalens högskola.

Rekommenderad läsning

Massa Mogen Frukt

MS AI-tips

18 sep 2020 digit

Att utbilda medarbetarna inom AI är minst lika viktigt som att ha rätt teknik på plats. Det visar en ny undersökning från Microsoft.

karneval-mask.jpg

Stopp för laglös AI

25 feb 2020 digit

Från beslutsstöd för läkare till avancerade vapensystem finns det många möjligheter och farhågor kring utvecklingen av AI. Med stöd från Vinnova arbetar nu en grupp forskare kring ett verktyg som ska säkra att ny AI följer viktiga lagar och förordningar.

Golfswing 960640

Bättre sving med AI

24 sep 2020 digit

En AI-baserad app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Emojis 960640

Facebook raderar hat

19 aug 2020 digit

Efter växande protester kommer Facebook att förbjuda uppdateringar som innehåller hets mot folkgrupp, som blackface och antisemitiska stereotyper. Bolagets AI som detekterar hatiskt innehåll blir allt mer sofistikerad, och nu raderas 95 procent med hjälp av artificiell intelligens.

kvinna tittar ointresserat och besviket i kameran.jpg

Missen med RPA

11 dec 2019 digit

Det finns stora förhoppningar bland företag om möjligheterna med RPA och intelligent automation. Samtidigt har nästan 70 procent glömt bort ett av de viktigaste resultaten av effektiv automatisering.

sverige-etisk-ai.jpg

Branschkod för AI

20 nov 2019 digit

IT- och Telekomföretagen har tillsammans med åtta företag lämnat över en branschkod för ansvarsfull AI till näringsminister Ibrahim Baylan. Koden har tre principer: ett mänskligt och hållbart samhälle, förståelse och inkludering samt förtroende. 

en solros.jpg

Fossilfritt med Azure

3 dec 2019 digit

Allt fler företag vill ha 100 procent förnybar energi, men för att målet behövs lösningar för att spåra förnybar el på ett tillförlitligt sätt. Med 24/7 Matchning blir grön energiförbrukning helt transparent. Lösningen är ett resultat av Azure IoT Central och samarbetet mellan Microsoft och Vattenfall.

vag-bildigenkanning960640.jpg

KTH:s snabba igenkänning

29 nov 2019 digit

Ett startupföretag från KTH har byggt världens snabbaste verktyg för bildigenkänning. 
Det uppges vara tio till tjugo gånger snabbare än konkurrenters alternativ.

barn sitter och gungar på häst i lekbark.jpg

Miljoner till AI-forskning

30 sep 2019 digit

Med ett nystartat AI-center vill Institutet för framtidsstudier öka kunskaperna om AI, artificiell intelligens, och autonoma system påverkar samhället, beteenden och arbetsmarknad. Forskningen stöds av Wallenbergstiftelserna med sex miljoner kronor.