Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Svenskar tvekar inför AI

stockholm-960640.jpg

Algoritmer i allmänhetens tjänst borde vara tillgängliga enligt offentlighetsprincipen och oron för en AI-styrd framtid ökar ju mer man läser om ämnet. Det visar en ny undersökning gjord av AI-nätverket AddAI. 

– Vi gjorde undersökningen för att traditionellt sett är det oftast samma personer närvarande i AI-sammanhang, det vill säga det är personer som är duktiga på tekniken, men inte nödvändigtvis ser konsekvenserna av den. Fokuserar vi hela tiden på dessa personer så riskerar vi ett tunnelseende. Nu ville vi nå ut till befolkningen och förstå hur de upplever AI-utvecklingen, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft och medlem i AddAI.

AddAI har i samarbete med Novus gjort en undersökning om svenskars inställning till ett samhälle allt mer styrt av algoritmer. På eventet AI Business Summit visades resultatet, som presenterades i kategorierna säkerhet, makt och demokrati, integritet, jobb, kommunikation och oro.

I kategorin demokrati och makt visar det sig att nästan lika många personer skulle föredra att en algoritm utför ett myndighetsbeslut, exempelvis tar beslut om sjukpenning från Försäkringskassan, som att en människa gör det. Men algoritmer i offentlig förvaltning borde vara tillgängliga enligt offentlighetsprincipen, tycker drygt hälften av befolkningen.

Ökande oro

Vad gäller kategorin oro tillfrågades hälften av de svarande i början av undersökningsperioden och hälften i slutet. Frågan var om personen känner sig lugn eller orolig när den tänker på framtiden med AI och svaren visade sig variera kraftigt beroende på när de hade fått frågan.
Ungefär 50 procent av dem som fick frågan ställd sent var oroliga inför framtiden med AI, att jämföra med cirka 30 procent av alla som fick den tidigt.

När man får chansen att tänka igenom utmaningarna så ökar oron.

– Man brukar säga att ju mer man lär sig, desto mindre orolig blir man, men här var det tvärtom. När man får chansen att tänka igenom utmaningarna så ökar oron. Vi misstänker också att bilden av AI delvis styrs av media, som gärna går mer mot dystopiska scenarion. Exponeringen är negativ och den tar folk fasta på, säger Daniel Akenine.

Vad gäller integritetsfrågan så ser de flesta respondenterna i undersökningen att övervakning är något som följer med Sveriges utveckling och användning av AI. Allmänt finns det mer förtroende för att ett AI-system från staten ska hantera känsliga personuppgifter om dig, snarare än att ett privat företag skulle göra det. Dock är inte tilliten särskilt hög i något av områdena.

– En av fyra tror att värdet av personuppgifter kommer att stiga, vilket kan vägas mot en mindre grupp svenskar som tror att de istället kommer minska. Framväxten av ett övervakningssamhälle verkar vara en realitet och en nöt att knäcka blir då att få till ett tryggt samhälle samtidigt som vi inte tar bort individens rätt till självbestämmande, säger Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i juridik, Stockholms universitet och medlem i AddAI.

akenine.jpg

Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige.

Jobba mindre

Hur vi kommer att jobba framöver finns skillnader beroende på ålder. En tredjedel av de yngsta som svarade på undersökningen tror att vi kommer att jobba mindre om tio år, men ser på alla respondenter så är siffran istället en femtedel. En annan fråga handlade om vikten av utbildning och 58 procent anser att en AI som slagit igenom på bred front gör utbildning allt viktigare för att få ett bra jobb.

– Är det individen, samhället eller företagen som har ansvar för ett livslångt lärande? Jag tror att företag som ser utbildning som en del av det man erbjuder till anställda har en absolut konkurrensfördel, säger Rebecka Cedering Ångström, Principal Researcher, Ericsson Consumer and Industry Lab och medlem i AddAI.

Hur skiljer sig allmänhetens och er uppfattning om AI?

– Vi som jobbar med frågan vet att det även finns motkrafter. Det blir till exempel lättare att skapa falska nyheter och deep fake med AI. Men samtidigt kan vi analysera bättre med AI och hitta avsändaren. På så vis kan vi motverka de trender som folk automatiskt tror kommer att hända, säger Daniel Akenine.

Medlemmar i AddAI

Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft Sverige.  

Cecilia Magnusson-Sjöberg, professor i rättsinformatik vid Stockholms universitet. 

Rebecka Cedering Ångström, Director of Insights and Concept Creation hos Ericsson. 

Jonas Stier, professor i interkulturella studier vid Högskolan Dalarna.

Helena Blackbright, projektledare på Automation Region och doktorand i innovationsledning vid Mälardalens högskola.

5 december 2019 Uppdaterad 6 december 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Rolig Hund Med Peruk Mor Rosa Bakgrund

Facebook satir-varnar

12 apr 2021 digit

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

Kapitolium

Nya appar efter attacken

18 jan 2021 digit

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Giraffunge

Googles djurskydd

19 nov 2020 digit

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

Fem Svenska Flaggor Hissade

Årets AI-svenskar

3 nov 2020 digit

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

Golfswing 960640

Bättre sving med AI

24 sep 2020 digit

En AI-baserad app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer.