Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Svenskar tvekar inför AI

Algoritmer i allmänhetens tjänst borde vara tillgängliga enligt offentlighetsprincipen och oron för en AI-styrd framtid ökar ju mer man läser om ämnet. Det visar en ny undersökning gjord av AI-nätverket AddAI. 

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 5 december 2019 digit

stockholm-960640.jpg

– Vi gjorde undersökningen för att traditionellt sett är det oftast samma personer närvarande i AI-sammanhang, det vill säga det är personer som är duktiga på tekniken, men inte nödvändigtvis ser konsekvenserna av den. Fokuserar vi hela tiden på dessa personer så riskerar vi ett tunnelseende. Nu ville vi nå ut till befolkningen och förstå hur de upplever AI-utvecklingen, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft och medlem i AddAI.

AddAI har i samarbete med Novus gjort en undersökning om svenskars inställning till ett samhälle allt mer styrt av algoritmer. På eventet AI Business Summit visades resultatet, som presenterades i kategorierna säkerhet, makt och demokrati, integritet, jobb, kommunikation och oro.

I kategorin demokrati och makt visar det sig att nästan lika många personer skulle föredra att en algoritm utför ett myndighetsbeslut, exempelvis tar beslut om sjukpenning från Försäkringskassan, som att en människa gör det. Men algoritmer i offentlig förvaltning borde vara tillgängliga enligt offentlighetsprincipen, tycker drygt hälften av befolkningen.

Ökande oro

Vad gäller kategorin oro tillfrågades hälften av de svarande i början av undersökningsperioden och hälften i slutet. Frågan var om personen känner sig lugn eller orolig när den tänker på framtiden med AI och svaren visade sig variera kraftigt beroende på när de hade fått frågan.
Ungefär 50 procent av dem som fick frågan ställd sent var oroliga inför framtiden med AI, att jämföra med cirka 30 procent av alla som fick den tidigt.

När man får chansen att tänka igenom utmaningarna så ökar oron.

– Man brukar säga att ju mer man lär sig, desto mindre orolig blir man, men här var det tvärtom. När man får chansen att tänka igenom utmaningarna så ökar oron. Vi misstänker också att bilden av AI delvis styrs av media, som gärna går mer mot dystopiska scenarion. Exponeringen är negativ och den tar folk fasta på, säger Daniel Akenine.

Vad gäller integritetsfrågan så ser de flesta respondenterna i undersökningen att övervakning är något som följer med Sveriges utveckling och användning av AI. Allmänt finns det mer förtroende för att ett AI-system från staten ska hantera känsliga personuppgifter om dig, snarare än att ett privat företag skulle göra det. Dock är inte tilliten särskilt hög i något av områdena.

– En av fyra tror att värdet av personuppgifter kommer att stiga, vilket kan vägas mot en mindre grupp svenskar som tror att de istället kommer minska. Framväxten av ett övervakningssamhälle verkar vara en realitet och en nöt att knäcka blir då att få till ett tryggt samhälle samtidigt som vi inte tar bort individens rätt till självbestämmande, säger Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i juridik, Stockholms universitet och medlem i AddAI.

akenine.jpg

Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige.

Jobba mindre

Hur vi kommer att jobba framöver finns skillnader beroende på ålder. En tredjedel av de yngsta som svarade på undersökningen tror att vi kommer att jobba mindre om tio år, men ser på alla respondenter så är siffran istället en femtedel. En annan fråga handlade om vikten av utbildning och 58 procent anser att en AI som slagit igenom på bred front gör utbildning allt viktigare för att få ett bra jobb.

– Är det individen, samhället eller företagen som har ansvar för ett livslångt lärande? Jag tror att företag som ser utbildning som en del av det man erbjuder till anställda har en absolut konkurrensfördel, säger Rebecka Cedering Ångström, Principal Researcher, Ericsson Consumer and Industry Lab och medlem i AddAI.

Hur skiljer sig allmänhetens och er uppfattning om AI?

– Vi som jobbar med frågan vet att det även finns motkrafter. Det blir till exempel lättare att skapa falska nyheter och deep fake med AI. Men samtidigt kan vi analysera bättre med AI och hitta avsändaren. På så vis kan vi motverka de trender som folk automatiskt tror kommer att hända, säger Daniel Akenine.

Medlemmar i AddAI

Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft Sverige.  

Cecilia Magnusson-Sjöberg, professor i rättsinformatik vid Stockholms universitet. 

Rebecka Cedering Ångström, Director of Insights and Concept Creation hos Ericsson. 

Jonas Stier, professor i interkulturella studier vid Högskolan Dalarna.

Helena Blackbright, projektledare på Automation Region och doktorand i innovationsledning vid Mälardalens högskola.

Rekommenderad läsning

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

kraftledning.jpg

Ellevio satsar på robotar och drönare

12 dec 2017 digit

Drönare, robotar, egna appar - på Ellevio satsas det stenhårt på digitalisering. Så pass mycket att digital utveckling nu också är en organisatorisk enhet och inte ett tidsbegränsat projekt.

självkörande-bil.jpg

Säkrare trafik med AI

23 jan 2018 digit

När svenskarna får drömma fritt om vad AI kan hjälpa dem med ligger säkrare trafik i topp. Men många hoppas även på att få en AI-kompis och att AI kan planera pensionen.

ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg

Den nya ansvarsfulla intelligensen

22 feb 2018 digit

Artificiell intelligens som ärver människans fördomar, arbetsplatser där de anställda slutar och algoritmer som gör läkare och piloter överflödiga. Daniel Akenine, Microsoft, är initiativtagare till det humanistiska initiativet addAI.org som arbetar för att AI blir ansvarsfullt och människovänligt.

blockchain-börsen-960640.jpg

Mannen som grundade blockkedjan

18 maj 2018 digit

Blockkedjan kommer från Sverige och användes redan för över 15 år sedan av svenska banker. För Voister berättar Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft om hur han och hans två kollegor uppfann den första blockkedjan.

ann-marie ovin, vinge.jpg
podcast

Så jobbar Vinge med digitalisering

27 jun 2018 digit

Det pågår en digital islossning inom advokatbranschen. Men för Vinge handlar AI och molnet inte enbart om att effektivisera arbetsformerna för ökad kundnytta. I svallet av möjligheter kommer också komplexa frågor om kompetensutveckling, immaterialrätt och klienternas cybersäkerhet.

robot-och-lampa-ai.jpg

Microsoft driver AI

7 feb 2018 ledarskap

Initiativet addAI är ett samarbete mellan experter från akademi och industri med syfte att utforska hur samhället påverkas av smarta algoritmer och AI. En av initiativtagarna är Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft.

kokta kräftor.jpg

AI minskar kulturkrockar

16 apr 2018 digit

Wanda EasySpeak är en AI-baserad digital assistent som hjälper multinationella arbetsgrupper samarbeta utan kulturkrockar och missförstånd.

folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg
video

Första vågen av autonom lagring

23 maj 2018 digit

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.