Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sundsvalls smarta skola

sundsvall-stadshus.jpg

På Skönsmons skola använder elever numera chromebooks, Google Classroom och interaktiva tv-skärmar. Förändringen har gett ökat elevengagemang och ska förhoppningsvis minska lärarnas administration. 

– Ingen elev kan säga att han eller hon missat en läxa på grund av sjukdom, tandläkaren eller dylikt, därför att nu finns alla uppgifter i Google Classroom som eleverna har tillgång till både hemma och i skolan, säger Per Frost, rektor på Skönsmons skola. 

Sundsvalls kommun har tecknat ett avtal med Google angående deras G-suite-verktyg. Tidigare skrev elever alla sina uppgifter med papper och penna, nu använder de chromebooks som sitt arbetsredskap. Det finns vissa fördelar med den förändringen, menar Per Frost. 

– Elever kan skicka exempelvis uppsatser i Google Drive till läraren, som sedan kan återkoppla i samma dokument. Sedan kan eleven och läraren utveckla texten mer och mer, tills de känner sig klara. Det är positivt ur ett pedagogiskt synsätt. 

– Vi har också en speciell programvara som gör att elever kan få en viss text uppläst för sig. Det går att få på olika språk och i olika hastigheter.

Elever som går i förskoleklass och upp till årskurs två har två-på-en vad gäller digitala verktyg, i det här fallet ipads. Årskurs tre och uppåt har en-till-en och här har de valt billiga chromebooks då de flesta programmen som används ändå finns på nätet.

Vilka är nackdelarna?

– En nackdel kan ju vara vårt beroende till internet. Sitter man med 25 elever med ett nätverk som laggar så är det ju jobbigt, men vi har ett nätverk som sällan fallerar. Så de problemen finns inte för oss. 

Har ni sett några förbättrade resultat hos eleverna än?

– Det är svårt att dra några sådana slutsatser än. Men vi har sett att elevernas intresse för skolarbetet verkar öka, och genom forskning så vet vi att engagemang går hand i hand med bättre resultat. Så på sikt kan nog resultaten bli bättre. 

– Jag är också övertygad att lärare som blir vana med digitala verktyg kan minska sin administration och därmed sin arbetsbelastning.

Lärare som blir vana med digitala verktyg kan minska sin administration och därmed sin arbetsbelastning.

Skönsmons skola har även börjat med interaktiva tv-monitorer som lärare kan använda i sina klassrum.

– Du behöver bara ha rätt programvara så kan elever jobba med händerna, och läraren kan även visa upp saker på det sättet. Det är it för en bättre pedagogik. Här har intresset varit stort och vi har fått en hel del studiebesök av andra skolor som vill ta efter. 

– Jag är så långtifrån it-specialist som man kan komma, men min uppgift är att inse möjligheterna som tekniken kan ge, och föra över det till elever och lärare.

Hur fortsätter arbetet?

– Framöver blir det väldigt viktigt att kompetensutveckla personalen. Det är viktigt att ha pedagoger som är skickliga på området i varje ämne. Det räcker inte att köpa ett gäng datorer och slänga ut dem till eleverna. Lärarna som arbetar på skolan nu kan alla verktyg men det kommer ibland ny personal och vi måste få med alla på banan, avslutar Per Frost.

4 december 2019 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Skor Ung O Äldre
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En Lenovo för hela skoltiden

5 okt 2020 it i skolan

Med Lenovo 10e Chromebook Tablet ska elever kunna använda en och samma enhet genom hela förskolan, lågstadiet och högstadiet. Prestanda, stryktålighet och hållbarhet är tre nyckelord. 

elever-sitter-på-golvet.jpg

Hållbart klassrum på Hammarö

20 feb 2020 it i skolan

I Hammarö kommun har eleverna tillgång till en egen dator och lärarna utbildar varandra via Google Classroom och i workshops, men frågan om hållbarhet och återanvändning är ständigt aktuell.  

uppslagen laptop lutad mot böcker.jpg

Digital skola från start

30 jan 2020 it i skolan

Just nu sker byggandet av en av Sveriges största gymnasieskolor och smarta, digitala lösningar är självklara från start. På Karlstads Sundsta-Älvkullegymnasium kommer elever och lärare att jobba i trådlösa lärmiljöer, klassrum med touchpaneler och whiteboardtapeter.

skola-norrtalje-ungdomar.jpg
video

Norrtälje bäst i klassen

22 jan 2019 it i skolan

Med en lärplattform som underlättar för närvarohantering, planering och uppföljning kan pedagoger i Norrtälje kommun fokusera på undervisningen. Dessutom ökar möjligheterna till samarbete.

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.

bild på fiskar och koraller på stora barriärrevet.jpg
video
Ett samarbete mellan Google och Voister

Från klassrum till koraller

16 apr 2018 it i skolan

Googles tjänster för skolan blir allt mer populära. Ett av de senaste tillskotten är Google Expeditions, som med hjälp av VR-teknik tar eleverna till unika platser över hela jorden.

glad-flicka-vid-sin-dator-i-skolan.jpg

Enklare med Google i skolan

11 apr 2018 it i skolan

Nu lanserar ILT Inläsningstjänst, Gleerups och NE Nationalencyklopedin Skolsynk för Google som automatiserar elevers och lärares inloggning och kontoskapande för sömlös tillgång till deras digitala läromedel. Allt för att förenkla inloggningar enligt den nationella strategin för skolans digitalisering.

unga personer sitter på en rad och tittar i var sin padda.jpg
Ett samarbete mellan Google och Voister

Helsingborg väljer Google

6 apr 2018 it i skolan

Att uppmuntra till samarbete och i realtid följa elevernas arbete är några av de stora fördelarna med Googles verktyg för skolan. Det menar Eva Svensson, lärare och forskare inom digitalisering.

Penna Skriver På Vit Bakgrund

Nyheter i Word

25 feb 2021 digit

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.