Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skalbarhet i Region Kronoberg

It-stöd som underlättar och skapar mer tid för verksamheten är drömmen för många regioner. Under Microsoft Ignite var Mikael Ahlgrimm på plats för att titta på nyheter som kan driva utvecklingen enkelt och säkert i Region Kronoberg. 

Text Elisabeth Nore Foto Voister, Adobestock 10 december 2019 digit

– Det är ett hårt tryck på verksamheten att frigöra tid för personalen för att de ska kunna göra mer med den tid de har. Det är svårt att tillsätta mer tid i form av personal eller resurser om vi tar vården som exempel. Fokus från oss på it-sidan är att kunna ge metoder eller stöd för personalen i det arbetet, säger Mikael Ahlgrimm, chef för infrastruktur, Region Kronoberg.

– Vi arbetar ju även med andra verksamheter som trafik och regional utveckling och de har andra behov än vad vården har, men gemensamt är att alla vill ha ett bra digitalt stöd.

Hur kan it hjälpa till med det?

– Det som mitt gäng på infrastruktursidan kan göra är att bygga en bra plattform som är skalbar där det ska vara lätt och effektivt att sätta upp nya lösningar och testa för att hitta vad som är bra. Med traditionell it tar det lång tid och det kan också vara väldigt kostsamt. Om vi istället kan hitta nya metoder för att snabbt komma till avslut, utan att vi behöver lägga ner massor av timmar på det, vinner vi mycket.

Vad har inspirerat dig under Ignite?

– Microsoft har en väldigt tydlig väg till molnet och vill ta över de marknadsandelar som deras konkurrenter har. En sak som Microsoft fokuserar mycket på och som jag gillar är att man kan väva ihop en väldigt avancerad lösning som ger stor nytta till slutanvändaren, utan att ha alldeles för stora tekniska kunskaper. Enkelt uttryckt så behöver man inte vara programmerare för att kunna programmera och det är ju fantastiskt om man kan få till det riktigt effektivt.

Har du något konkret i åtanke?

– Jag ser metoder hur vi kan skapa en bättre och starkare autentisering för att underlätta för användaren att komma åt sina tjänster. Om användaren loggar in på sitt O365-konto kommer hon eller han åt rätt resurser på ett sätt som det går att känna igen sig i. Det skulle jag rent konkret säga att de här lösningarna börjar bli riktigt mogna och färdiga för och det är klart imponerande.

Rekommenderad läsning

stack-med-stenar-960640.jpg

Flexiblare Azure Stack

27 sep 2018 digit

Azure Stack är inte längre statiskt. Snart kan man investera smått för att sedan öka i kapaciteten, om ett sådant behov skulle dyka upp. Samtidigt ökar Microsoft antalet servrar till maximalt 16 stycken.

växjö.jpg
video

Växjö växer med Teams

18 jul 2019 digit

I Växjö har kommunen utbildat över 4000 medarbetare i hur de kan arbeta smartare efter förflyttningen till molnet och Office 365. Redan nu har verktyg som Flow och Forms varit centrala för att förenkla ärendehantering och med Teams samlas många av arbetsrutinerna under ett och samma tak. 

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Framtiden är Tech intensity

25 sep 2018 digit

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative. 

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

edge-ny-logga.jpg

Nya Edge och Bing

5 nov 2019 digit

Under Ignite 2019 i Orlando kommunicerade Microsoft att webbläsaren Edge ska uppgraderas med både nytt utseende och nya smarta funktioner. Redan nu finns den att ladda ned på prov och i januari sker releasen.  

teams-personer.jpg

Teams nya funktioner

6 nov 2019 digit

I nya Teams kan du ha flera fönster uppe parallellt, dokumentera i en delad whiteboard och få ett möte transkriberat till en sökbar text. Det är några av nyheterna som kommunicerades under Ignite. 

En Meditationshand

Jobba smart i Teams

29 sep 2020 digit

Under pandemin har Microsoft Teams varit en bidragande orsak till att många har kunnat arbeta och ha möten hemma. Nu presenterar Microsoft nya integrationer i Teams, både för smartare möten och för att försöka ge medarbetaren bättre förutsättningar att hantera sin vardag i det nya arbetslivet.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Tre Mute Ikoner

Hindra mute i Teams

12 nov 2020 digit

Motverka mute, ny offline-funktion och nya Teams-mallar. Microsoft Teams får ständigt nya uppdateringar i takt med att fler och fler användare ansluter sig till tjänsten.