Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nyheter från Ignite

minecraft-satya.jpg

Satya Nadella testar på Minecraft i AR.

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

Årets Microsoft Ignite i Orlando startar i ett högt tempo. Vd Satya Nadella intog scenen under keynote och kom med lansering efter lansering. Han börjar dock med att prata om tech intensity och hur han vill stärka varje person och företag i hela världen digitalt. Alla ska kunna vara ett digitalt mjukvaruföretag i grunden och för att lyckas måste Microsoft ge möjlighet till det. 2030 kommer det finnas 50 miljarder uppkopplade enheter i världen och de kommer tillsammans generera 175 zettabytes data.

– Det här är vad som motiverar oss. Azure ska vara hela världens dator för detta. Vi har redan datacenter i 54 regioner i världen, fler än något annat företag och i Sverige skapar vi det första datacentret byggt på 100 procent förnyelsebar energi, säger Satya Nadella, till publikens applåder.

Därefter var det lanseringsdags. Det börjar med en lösning för hybrida moln, nämligen Azure Arc, som ger användare möjligheten att köra Azure-tjänster on premise eller i andra molnmiljöer, exempelvis AWS, och samtidigt managera dem från Azure. Den nya lösningen ska vara en stor hjälp i den alltmer hybrida molnsfären, menar John Chirapurath, chef för Azure data, blockchain och AI på Microsoft.

– Företag kör olika delar av sin verksamhet på olika molnplattformar, och de har också mycket data lagrat på sina egna nya eller gamla system. Vi erbjuder nu kunder att ta sina tjänster, obundna från Azure, och köra dem i sitt eget datacenter eller i ett annat moln.

Power BI och ML

Från John skickas ordet till Rohan Kumar, corporate vice president över Azure Data, som direkt kommer med nästa lansering, nämligen Azure Synapse Analytics. Det är ett verktyg som genom Power BI och machine learning ska förena företags datalagring och big data-analys med varandra och allt på nolltid, oavsett datamängdens storlek och skala.

– Företag kan få sin ostrukturerade och strukturerade data i arbete mycket snabbare, mer produktivt och säkert, när man drar ihop insikter från alla datakällor, datalager och big data-analyssystem, och det sker mycket snabbare än hos konkurrenter.

satya-nadella-ignite19.jpg

Satya Nadella.

Ska man åka snabbt behöver man bälte, till och med i it-världen. Satya Nadella menar att cyberattacker kostade en biljon dollar under 2018, där de mest frekvent utsatta är konsumenter och små- och medelstora företag runt om i världen. Därför lanserar Microsoft nu Endpoint Manager, en integrerad arkitektur som rör alltifrån identiteter, enheter, molnapplikationer, data och infrastruktur.

– Med Microsoft Endpoint Manager kan du inte bara hitta sårbarheter, utan även göra korrigeringar på alla slutpunkter, infrastruktur och all data. Det är vad vi menar med end-to-end-arkitektur, säger Satya Nadella.

Fråga dina dokument

Nästa lansering heter Project Cortex och är Microsoft 365:s första nya tjänst sedan Teams. Cortex klassificerar genom AI in din organisations innehåll i olika ämnen.

– Du kan till exempel förhöra ett dokument. Om du tittar på ett kontrakt så kan du fråga kontraktet när den första betalningen ska ske. Cortex tar det som är data inuti din organisation idag och omvandlar det till kunskap, säger Satya Nadella.

Fram mot slutet av den två timmar långa keynoten presenterade Microsofts vd även Project Silica, ett annorlunda sätt att lagra data, nämligen genom kvartsglas. Microsoft har i samarbete med Warner Brothers lagrat filmen Superman på ett glas i storleken av ett revben, som första beviset för konceptet. Tekniken tros kunna bli nyttig för data som behöver lagras länge, men sällan användas.

– Vi använder laseroptik för att koda data i glas och använder sedan ML-algoritmer för att avkoda datan. Vi testade att koka glaset, samt köra det i mikrovågsugnen och ugnen, men det klarade allt, säger Satya Nadella.

Keynoten avslutas med att Satya Nadella spelar Minecraft i AR och råkar fösa ned en kanin i ett hål. Det var inte meningen, säger han, innan han tackar alla för visat intresse och lämnar scenen.

4 november 2019 Uppdaterad 5 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Microsoft, Voister

Rekommenderad läsning

Franska Molnet Bleu Lagrar Data Inom Eu

Ny molnlösning lagrar datan inom EU

28 maj 2021 digit

Nu lanseras det franska molnföretaget Bleu, som kommer sälja molntjänster från Microsoft från lokala datacenter. Bleu kan klassas som ett Cloud de Confiance, det vill säga ett pålitligt moln, och därmed användas av franska staten, myndigheter, sjukhus och så vidare. 

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Microsoft: Nya Windows lanseras

28 maj 2021 digit

Nu ska en ny generation av Windows lanseras. Enligt Satya Nadella, vd Microsoft, är förändringarna stora och nya Windows kommer innebära ökade möjligheter för både utvecklare och kreatörer.

Skola Hemifrån Reading Progress

Teams lär elever att läsa

17 maj 2021 digit

Microsofts nya verktyg Reading Progress ska hjälpa skolelever att förbättra sina läsfärdigheter. Elever spelar in sig själva när de läser och läraren kan bland annat bedöma noggrannhet, uttal och antal ord per minut.

Bergsklättring 960640
video
Ett samarbete med HPE

Upplev edge med Aruba

14 apr 2021 digit

Edge-to-cloud-eran är här och den kommer att vara lika stor som mobile first-epoken. Det menar Arubas grundare Keerti Melkote under bolagets event Atmosphere. Dessutom lanserar Aruba flera nyheter om plattformen ESP. 

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Jelly Beans

Kvittot ger klimatavtryck

22 mar 2021 digit

En ny app kan visa upp din klimatpåverkan baserat på dina kvitton. Maskininlärning läser av kvittot och kontrollerar livsmedelstyp, vikt och ursprung, och räknar därefter ut koldioxidavtrycket på din handling. 

Paraply Skydd Microsoft

Skyddet från Microsoft

15 mar 2021 säkerhet

Microsoft fortsätter att satsa på zero trust och det gäller nu inom många olika delar. Under Ignite presenteras nyheter om lösenordsfria inloggningar, verktyg för hotanalys och ny skanning inifrån och ut.

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.