Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nyheter från Ignite

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

Text Fredrik Adolfsson Foto Microsoft, Voister 4 november 2019 digit

minecraft-satya.jpg

Satya Nadella testar på Minecraft i AR.

Årets Microsoft Ignite i Orlando startar i ett högt tempo. Vd Satya Nadella intog scenen under keynote och kom med lansering efter lansering. Han börjar dock med att prata om tech intensity och hur han vill stärka varje person och företag i hela världen digitalt. Alla ska kunna vara ett digitalt mjukvaruföretag i grunden och för att lyckas måste Microsoft ge möjlighet till det. 2030 kommer det finnas 50 miljarder uppkopplade enheter i världen och de kommer tillsammans generera 175 zettabytes data.

– Det här är vad som motiverar oss. Azure ska vara hela världens dator för detta. Vi har redan datacenter i 54 regioner i världen, fler än något annat företag och i Sverige skapar vi det första datacentret byggt på 100 procent förnyelsebar energi, säger Satya Nadella, till publikens applåder.

Därefter var det lanseringsdags. Det börjar med en lösning för hybrida moln, nämligen Azure Arc, som ger användare möjligheten att köra Azure-tjänster on premise eller i andra molnmiljöer, exempelvis AWS, och samtidigt managera dem från Azure. Den nya lösningen ska vara en stor hjälp i den alltmer hybrida molnsfären, menar John Chirapurath, chef för Azure data, blockchain och AI på Microsoft.

– Företag kör olika delar av sin verksamhet på olika molnplattformar, och de har också mycket data lagrat på sina egna nya eller gamla system. Vi erbjuder nu kunder att ta sina tjänster, obundna från Azure, och köra dem i sitt eget datacenter eller i ett annat moln.

Power BI och ML

Från John skickas ordet till Rohan Kumar, corporate vice president över Azure Data, som direkt kommer med nästa lansering, nämligen Azure Synapse Analytics. Det är ett verktyg som genom Power BI och machine learning ska förena företags datalagring och big data-analys med varandra och allt på nolltid, oavsett datamängdens storlek och skala.

– Företag kan få sin ostrukturerade och strukturerade data i arbete mycket snabbare, mer produktivt och säkert, när man drar ihop insikter från alla datakällor, datalager och big data-analyssystem, och det sker mycket snabbare än hos konkurrenter.

satya-nadella-ignite19.jpg

Satya Nadella.

Ska man åka snabbt behöver man bälte, till och med i it-världen. Satya Nadella menar att cyberattacker kostade en biljon dollar under 2018, där de mest frekvent utsatta är konsumenter och små- och medelstora företag runt om i världen. Därför lanserar Microsoft nu Endpoint Manager, en integrerad arkitektur som rör alltifrån identiteter, enheter, molnapplikationer, data och infrastruktur.

– Med Microsoft Endpoint Manager kan du inte bara hitta sårbarheter, utan även göra korrigeringar på alla slutpunkter, infrastruktur och all data. Det är vad vi menar med end-to-end-arkitektur, säger Satya Nadella.

Fråga dina dokument

Nästa lansering heter Project Cortex och är Microsoft 365:s första nya tjänst sedan Teams. Cortex klassificerar genom AI in din organisations innehåll i olika ämnen.

– Du kan till exempel förhöra ett dokument. Om du tittar på ett kontrakt så kan du fråga kontraktet när den första betalningen ska ske. Cortex tar det som är data inuti din organisation idag och omvandlar det till kunskap, säger Satya Nadella.

Fram mot slutet av den två timmar långa keynoten presenterade Microsofts vd även Project Silica, ett annorlunda sätt att lagra data, nämligen genom kvartsglas. Microsoft har i samarbete med Warner Brothers lagrat filmen Superman på ett glas i storleken av ett revben, som första beviset för konceptet. Tekniken tros kunna bli nyttig för data som behöver lagras länge, men sällan användas.

– Vi använder laseroptik för att koda data i glas och använder sedan ML-algoritmer för att avkoda datan. Vi testade att koka glaset, samt köra det i mikrovågsugnen och ugnen, men det klarade allt, säger Satya Nadella.

Keynoten avslutas med att Satya Nadella spelar Minecraft i AR och råkar fösa ned en kanin i ett hål. Det var inte meningen, säger han, innan han tackar alla för visat intresse och lämnar scenen.

Rekommenderad läsning

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Framtiden är Tech intensity

25 sep 2018 digit

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative. 

ai-for-humanitarian-action960640.jpg

AI för en bättre värld

26 sep 2018 digit

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.

 

bilkrasch-sakerhet-960640.jpg

En ny säkerhetsvärld

4 sep 2018 säkerhet

Hoten ökar och blir allt mer komplexa då hackare tar hjälp av AI och skapar maskinsnabba attacker. Samtidigt används vd-bedrägerier och andra angrepp till en stor kostnad för drabbade. Rik Ferguson, VP Security Research på Trend Micro, skissar en hotfull framtid under Trend Micros Xday.

nyfödd bebis sover i en kuvös.jpg

Så kan AI hjälpa sjukhusen

14 mar 2018 it i vården

Ju mer data som finns tillgänglig om en patient desto adekvatare vård och effektivare sjukhus. Och nu finns tekniken för den moderna vården. Det menar Ankur Teredesai, hälsotechbolaget Kensci.

stack-med-stenar-960640.jpg

Flexiblare Azure Stack

27 sep 2018 digit

Azure Stack är inte längre statiskt. Snart kan man investera smått för att sedan öka i kapaciteten, om ett sådant behov skulle dyka upp. Samtidigt ökar Microsoft antalet servrar till maximalt 16 stycken.

personer.jpg

Ursäkta, vem är du?

16 jan 2019 digit

Har du problem med att känna igen och placera några av dina mer flyktiga kollegor? Eller kanske rent utav dina vänner? Du kan vara lugn, snart lanseras MyMe. 

IBM kvantdator.jpg

Kvantdatorn knäcker krypto

30 aug 2017 digit

Superkänsliga och extremt smarta. Kvantdatorer kan i realtid beräkna hur molekyler beter sig och kan därför bli allt viktigare för att ta fram nya patent inom biomedicin. Samtidigt finns hotet att det är just kvantdatorerna som kommer att knäcka alla våra lösenord.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

svart-att-prata.jpg
video

Datorn läser dina tankar

18 apr 2018 digit

MIT-forskare har utvecklat ett datorgränssnitt som kan transkribera ord som användaren formulerar för sig själv, subvokaliserar, men inte uttalar högt. Lösningen öppnar bland annat för en ny och sömlös användning av appar och sökmotorer.