Skalbarhet i Region Kronoberg

It-stöd som underlättar och skapar mer tid för verksamheten är drömmen för många regioner. Under Microsoft Ignite var Mikael Ahlgrimm på plats för att titta på nyheter som kan driva utvecklingen enkelt och säkert i Region Kronoberg. 

– Det är ett hårt tryck på verksamheten att frigöra tid för personalen för att de ska kunna göra mer med den tid de har. Det är svårt att tillsätta mer tid i form av personal eller resurser om vi tar vården som exempel. Fokus från oss på it-sidan är att kunna ge metoder eller stöd för personalen i det arbetet, säger Mikael Ahlgrimm, chef för infrastruktur, Region Kronoberg.

– Vi arbetar ju även med andra verksamheter som trafik och regional utveckling och de har andra behov än vad vården har, men gemensamt är att alla vill ha ett bra digitalt stöd.

Hur kan it hjälpa till med det?

– Det som mitt gäng på infrastruktursidan kan göra är att bygga en bra plattform som är skalbar där det ska vara lätt och effektivt att sätta upp nya lösningar och testa för att hitta vad som är bra. Med traditionell it tar det lång tid och det kan också vara väldigt kostsamt. Om vi istället kan hitta nya metoder för att snabbt komma till avslut, utan att vi behöver lägga ner massor av timmar på det, vinner vi mycket.

Vad har inspirerat dig under Ignite?

– Microsoft har en väldigt tydlig väg till molnet och vill ta över de marknadsandelar som deras konkurrenter har. En sak som Microsoft fokuserar mycket på och som jag gillar är att man kan väva ihop en väldigt avancerad lösning som ger stor nytta till slutanvändaren, utan att ha alldeles för stora tekniska kunskaper. Enkelt uttryckt så behöver man inte vara programmerare för att kunna programmera och det är ju fantastiskt om man kan få till det riktigt effektivt.

Har du något konkret i åtanke?

– Jag ser metoder hur vi kan skapa en bättre och starkare autentisering för att underlätta för användaren att komma åt sina tjänster. Om användaren loggar in på sitt O365-konto kommer hon eller han åt rätt resurser på ett sätt som det går att känna igen sig i. Det skulle jag rent konkret säga att de här lösningarna börjar bli riktigt mogna och färdiga för och det är klart imponerande.

10 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Voister, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng