Så surfade vi 2019

våg som slår över.jpg

Sverige slår surfrekord i år igen och det är framförallt under sommarmånaderna som vi väljer att hänga på nätet. Det visar Tele2:s återkommande sammanställning. 

Vi surfar som mest under de tre sommarmånaderna och speciellt under semesterperioden. Under vecka 32 går mobilsurfen som varmast.

– Trenden med ökad mobilsurf under sommarsemestern är något vi känner igen sedan tidigare år. Det visar vilket viktigt hjälpmedel mobilen också är för att stressa ner från jobb och måsten och istället ägna oss åt något avslappnande och kul. Till exempel lyssna på poddar, ljudböcker eller dela bilder och filmer med nära och kära. När vi nu närmar oss julledigheten kan vi därför vara säkra på att svenskarna återigen kommer använda mobil och surfplatta för att njuta av uppkopplad avkoppling, säger Samuel Skott, kommersiell chef på Tele2.

Datatrafiken ökade med 18 procent i Tele2:s nät, jämfört med 2018. Det finns stora skillnader i hur mycket vi surfar beroende på var vi är i landet. I Norsjö kommun i Västerbottens län, som surfar allra mest, använder man ett snitt på över 9 GB per person och månad. Tvåa placerar sig Storuman och trea Bräcke. Minst surfar invånarna i Överkalix i Norrbottens län, närmare bestämt 2,86 GB per person och månad, följt av Mönsterås och Laholm.

Sport en faktor

Tele2 ser även att sporthändelser har stor inverkan på datatrafiken. Några exempel från året är fotbolls-VM, skid-VM och sista omgången av allsvenskan i fotboll. När Sveriges damer tog hem stafettguldet under skid-VM ökade datatrafiken med i snitt 31 procent per person, jämfört med timmarna innan.

Det visar vilket viktigt hjälpmedel mobilen också är för att stressa ner från jobb och måsten och istället ägna oss åt något avslappnande och kul.

– Sport och uppkoppling är onekligen någonting som för människor samman. Att vi på Tele2 genom obegränsad uppkoppling kan göra den delade glädjen möjlig är en av våra viktigaste uppgifter. Jag blir därför både stolt och glad över att våra kunder maxar surfen under de här tillfällena. När Tele2 under kommande år bygger ut 5G-nätet i Sverige kommer även 4G-nätet att moderniseras, vilket kommer göra det ännu lättare att njuta av både sporthändelser och annan liveunderhållning i mobilen, säger Samuel Skott.

Ett annat surfrekord slogs under en helg i maj månad när Swedish House Mafia spelade på Tele2 Arena. Då förbrukades 11,2 TB data av de 114 000 konsertbesökarna.

I snitt förbrukar män 15 procent mer data per månad jämfört med motsvarande siffra för kvinnor. 

Källa: Tele2

18 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng