O365 tolkar svenska

flaggor-mindre.jpg

Microsofts nya tjänst i O365 gör det möjligt att transkribera tal till text i realtid. Den välkomna nyheten kan bland annat underlätta möten i skolan mellan lärare och föräldrar med annat hemspråk. Tjänsten kommer att finnas i Microsoft Word, PowerPoint, OneNote och Outlook.

– Den svenska dikteringstjänsten ger nya möjligheter att skapa text och är något som kan nyttjas av alla, både lärare och elever. Tjänsten kan användas av alla som har behov av att kunna diktera, oavsett om man ser det som ett stöd i undervisningen, har en funktionsvariation, eller vill anteckna under ett möte, säger Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft i Sverige.

Dikteringstjänsten integreras i Office 365-applikationer som Word, Powerpoint, OneNote och Outlook, utan extra kostnad i både online- och desktopversionerna.

Vi är glada att svenska, som i ärlighetens namn inte är ett av de största språken i världen, ändå är tidigt ute med att få dikteringstjänsten.

Stämmer med talet

Microsoft Sverige har i samarbete med olika aktörer och lärare samlat in material som ligger till grund för den svenska dikteringstjänsten. Materialet har transkriberats och matchats med en kombination av bokstäver och ljudprofiler för att identifiera olika uttal och säkerställa att dikteringen överensstämmer med det talade ordet.

– Vi är glada att svenska, som i ärlighetens namn inte är ett av de största språken i världen, ändå är tidigt ute med att få dikteringstjänsten. Med lösningen vill vi visa hur Microsoft kan bidra till den digitala transformationen, den moderna skolan och det nya arbetslivet. Gensvaret har varit oerhört positivt både från skolor och andra verksamheter. Det är kul att funktionen varit så efterlängtad.

Lanseras på BETT

Dikteringstjänsten lanseras som förhandsvisningsspråk i samband med BETT-mässan i januari år 2020. Sedan tidigare finns den på kinesiska, tyska, engelska, franska, italienska och spanska.

Källa: Microsoft

5 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng