Krav på lagändring

flygplats-koer.jpg

Polisen vill starta en testverksamhet med ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats. Nu fastslår Datainspektionen att det krävs en lagändring för att det ska genomföras. 

– Vår bedömning är att polisen har ett tydligt behov av att få utföra det tänkta testet, men för att det ska bli möjligt krävs en ändring i lagstiftningen. Därför skickar vi vårt svar på polisens förhandssamråd för kännedom till regeringen, säger Elena Mazzotti Pallard, jurist på Datainspektionen.

Polisens planerade pilotverksamhet rör kontroll av biometriska kännetecken vid gränskontrollen på Skavsta flygplats. Tanken är att placera en kamera vid gränskontrollen som fotograferar passageraren, och med ansiktsverifiering jämförs den med en biometrisk bild som finns lagrad i passet hos passageraren.

I första fasen vill polisen testa tekniken för att utveckla programvaran. I fas två ska gränskontrollanter använda tekniken skarpt, och därmed är det första testet viktigt så att verifieringen kan ske på ett rättssäkert, inte diskriminerande sätt.

Inför detta har man begärt ett förhandssamråd med Datainspektionen, som nu slagit fast att med rådande lagstiftning får polisen inte göra tester med känsliga personuppgifter, vilket biometriska uppgifter är.

Källa: Datainspektionen

19 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng