Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hp och voister

En smartare it-nyhetssajt

HP:s hållbara väg

Varje minut levererar HP 100 datorer och 90 skrivare. Med den volymen gör detaljer som materialval, möjligheter till uppgradering och transporter med med tåg en stor skillnad för miljön. Med Trans-Eurasia Railway, som sträcker sig hela vägen från Kina till Tyskland, minskar utsläppen betydligt. 

– Visst kan plast återvinnas till en viss gräns, men det slits på ett helt annat sätt medan produkten används. Den kanske största inverkan vi kan ha på vårt klimatavtryck är att tillverka datorer som lever längre, för att på så sätt minska behovet av ytterligare nyproducerade enheter, säger Anna Josefson, produktchef för bärbara datorer på HP.

– I stället för plast och kolfiber väljer vi metaller som magnesium och aluminium till våra chassin. Det är betydligt mer hållbara och dessutom återvinningsbara material. 70 procent av all aluminium är redan återvunnen.

Detaljer gör skillnad

Varje minut levereras 100 datorer och 90 skrivare från HP runtom i världen. Med den volymen kan till synes små detaljer göra stor skillnad för miljön.

Med valet av tågtransporter från Kina väljer vi också 25 gånger mindre utsläpp av växthusgas.

– Kolfiber är ett vanligt material i vår bransch, bland annat för det väger lite. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det ett dåligt val. Kolfiber är ett sprött material och framförallt kan det inte återvinnas. Därför använder inte vi det i våra produkter.

Högt andrahandsvärde

Det finns fler viktiga egenskaper som bidrar till HP-produkternas långa livscykel och höga andrahandsvärde.

– De är modulärt konstruerade för att vid behov enkelt kunna byta delar, uppgradera prestanda och så vidare. Det går mot trenden på marknaden där allt fler datorer är svåra att uppdatera eftersom de innehåller fastlödda eller i vissa fall fastlimmade komponenter.

Med ungefär 50 000 medarbetare och ytterligare 500 000 personer engagerade i utvecklingen och tillverkningen av HP:s produkter blir det snabbt ringar på vattnet.

– Förslagen för ökad hållbarhet som vi får från våra kunder i Sverige och övriga Norden går vidare i vår organisation, och får genomslag i hela världen. Enligt vår globala CSR-organisation kommer så många som nio av tio förfrågningar från Norden. Ett resultat är att vi om fem år ska använda 90 procent pappmaterial som skydd i kartongerna istället för plast.

– Som kund kan man därmed bidra till en mer hållbar utveckling för it-branschen globalt genom tydlig kravställning i sina upphandlingar här i Sverige.

Inom logistik och transporter händer också mycket som bidrar till ett minskat klimatavtryck, som exempel nämner Anna Josefson beslutet att laga de cirka 17 000 kartonger som årligen skadas vid transporter och som annars skulle bytas ut. 

Fördel tåg

I Kina finns ett bra exempel på hur HP jobbar med hållbara transporter. Det började med att HP 2008 byggde en produktionsanläggning i Chongqing-regionen, för att erbjuda de anställda lokala arbetstillfällen, i stället för som tidigare arbete långt hemifrån, med allt vad det innebär av resor och bortovaro från familjen.

I ett nästa steg byggdes Trans-Eurasia Railway, tåglinjen för transporter som kallas den moderna sidenvägen och idag sträcker sig hela vägen till Tyskland.

– Tåget är 600 meter långt och avgår varje dag. Med valet av tågtransporter från Kina väljer vi också 25 gånger mindre utsläpp av växthusgas än om vi hade valt flyg. Våra kunder väljer om de vill ha sin leverans med tåg. Det tar några veckor men har mycket stor inverkan på miljön.

Nu driver HP utvecklingen för att lokalt kunna 3D-printa reservdelar och andra komponenter och på så sätt minska behovet av transporter och lagerhållning.

 

13 december 2019 Uppdaterad 21 januari 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Reservdel Dator

Reservdelar till salu

26 jan 2021 digit

Nu kan du köpa reservdelar från datorer som inte kan återanvändas. Det är bolaget Inrego som lanserar den nya produktgruppen, efter att ha konstaterat ett ökat intresse för återbruk av it-utrustning.

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete med HP

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Björkskog
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hållbar it med HPE

9 okt 2020 digit

Mjukvara som tjänst som drivs av hållbar energi och cirkulär hårdvara är grundbulten för hållbar it. Det säger Chris Wellise, globalt ansvarig för hållbarhet på HPE.