Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hp och voister

En smartare it-nyhetssajt

HP:s hållbara väg

Varje minut levererar HP 100 datorer och 90 skrivare. Med den volymen gör detaljer som materialval, möjligheter till uppgradering och transporter med med tåg en stor skillnad för miljön. Med Trans-Eurasia Railway, som sträcker sig hela vägen från Kina till Tyskland, minskar utsläppen betydligt. 

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 13 december 2019 digit

– Visst kan plast återvinnas till en viss gräns, men det slits på ett helt annat sätt medan produkten används. Den kanske största inverkan vi kan ha på vårt klimatavtryck är att tillverka datorer som lever längre, för att på så sätt minska behovet av ytterligare nyproducerade enheter, säger Anna Josefson, produktchef för bärbara datorer på HP.

– I stället för plast och kolfiber väljer vi metaller som magnesium och aluminium till våra chassin. Det är betydligt mer hållbara och dessutom återvinningsbara material. 70 procent av all aluminium är redan återvunnen.

Detaljer gör skillnad

Varje minut levereras 100 datorer och 90 skrivare från HP runtom i världen. Med den volymen kan till synes små detaljer göra stor skillnad för miljön.

Med valet av tågtransporter från Kina väljer vi också 25 gånger mindre utsläpp av växthusgas.

– Kolfiber är ett vanligt material i vår bransch, bland annat för det väger lite. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det ett dåligt val. Kolfiber är ett sprött material och framförallt kan det inte återvinnas. Därför använder inte vi det i våra produkter.

Högt andrahandsvärde

Det finns fler viktiga egenskaper som bidrar till HP-produkternas långa livscykel och höga andrahandsvärde.

– De är modulärt konstruerade för att vid behov enkelt kunna byta delar, uppgradera prestanda och så vidare. Det går mot trenden på marknaden där allt fler datorer är svåra att uppdatera eftersom de innehåller fastlödda eller i vissa fall fastlimmade komponenter.

Med ungefär 50 000 medarbetare och ytterligare 500 000 personer engagerade i utvecklingen och tillverkningen av HP:s produkter blir det snabbt ringar på vattnet.

– Förslagen för ökad hållbarhet som vi får från våra kunder i Sverige och övriga Norden går vidare i vår organisation, och får genomslag i hela världen. Enligt vår globala CSR-organisation kommer så många som nio av tio förfrågningar från Norden. Ett resultat är att vi om fem år ska använda 90 procent pappmaterial som skydd i kartongerna istället för plast.

– Som kund kan man därmed bidra till en mer hållbar utveckling för it-branschen globalt genom tydlig kravställning i sina upphandlingar här i Sverige.

Inom logistik och transporter händer också mycket som bidrar till ett minskat klimatavtryck, som exempel nämner Anna Josefson beslutet att laga de cirka 17 000 kartonger som årligen skadas vid transporter och som annars skulle bytas ut. 

Fördel tåg

I Kina finns ett bra exempel på hur HP jobbar med hållbara transporter. Det började med att HP 2008 byggde en produktionsanläggning i Chongqing-regionen, för att erbjuda de anställda lokala arbetstillfällen, i stället för som tidigare arbete långt hemifrån, med allt vad det innebär av resor och bortovaro från familjen.

I ett nästa steg byggdes Trans-Eurasia Railway, tåglinjen för transporter som kallas den moderna sidenvägen och idag sträcker sig hela vägen till Tyskland.

– Tåget är 600 meter långt och avgår varje dag. Med valet av tågtransporter från Kina väljer vi också 25 gånger mindre utsläpp av växthusgas än om vi hade valt flyg. Våra kunder väljer om de vill ha sin leverans med tåg. Det tar några veckor men har mycket stor inverkan på miljön.

Nu driver HP utvecklingen för att lokalt kunna 3D-printa reservdelar och andra komponenter och på så sätt minska behovet av transporter och lagerhållning.

 

Rekommenderad läsning

plast-hav-hp-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP skapar hållbart Haiti

15 jan 2019 digit

I HP:s printarbete är hållbarhet A och O. Efter naturkatastrofen på Haiti har bolaget fått 600 personer i arbete och samlat in 12 miljoner plastflaskor som annars kunnat hamna i Karibiska havet. Materialet används nu till företagets bläck- och tonerkassetter.

sjukvård.jpg

Plastfria Uppsala

2 maj 2019 digit

Region Uppsala arbetar med livscykelhantering av all hårdvara och ställer krav på leverantörer på att skippa all onödig plast. Allt för att få till en mer hållbar leveranskedja. 

en skolkorridor med gula skåp och solljus.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP:s snabba skydd

30 aug 2019 digit

Många organisationer saknar fortfarande en krisplan som håller för cyberattacker, men det går att förebygga problemen. Med HP Sure Recover kan både användarna och organisationen snabbt återställa operativsystem som har attackerats. 

bläck i olika färger i vattenlösning.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP skriver hållbart

14 jan 2020 digit

Med 17 miljarder utskrivna sidor om året lär det papperslösa kontoret dröja. HP Pagewide ser till att allt skrivs ut med mindre bläck och minskad elförbrukning.

kvinna sitter med huvudet i skrivbordet och är trött på jobbet med rosa bakgrund.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

Flexibelt på riktigt

22 jan 2020 digit

När allt fler ska och vill jobba flexibelt behöver arbetsplatsen funka. HP:s senaste USB-C-baserade dockningslösningar fungerar med alla typer av datorer och uppdateras automatiskt på ett säkert sätt. 

elkabel.jpg

Stora avfallsdagen

14 okt 2019 digit

Den 14 oktober hålls för andra gången E-waste Day, som syftar till att minska mängden elavfall i världen. Elavfall är just nu världens snabbast växande avfall.

kretskort-lenovo.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lenovo släpper patent

22 nov 2019 digit

Lenovo använder Low Temperature Solder i produktionen av kretskort till sina datorer. Det nya sättet att löda i lägre temperatur ger en miljöbesparing på 6 000 ton koldioxid per år och minskat spill av kretskort.

killar sitter vid datorer och spelar på en turnering.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

Snabbare dator med AMD

6 mar 2020 digit

Datorspelsfanatiker har länge uppskattat AMD för bolagets grafikkortsteknik och processorer, men nu finns anledning för alla som är sugna på mer datorkraft på liten yta att spärra upp ögonen. I en mängd av HP:s datorer finns den senaste AMD-tekniken. 

kvinna-med-hund-jobbar-hemifrån.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Workstation på distans

20 mar 2020 digit

Nu kan alla som på jobbet använder en workstation även dra nytta av den kraftfulla datorn på distans. HP Zcentral garanterar 100-procentig prestanda och är en helhetslösning både vad gäller hård- och mjukvara.