ett samarbete mellan hp och voister

HP:s hållbara väg

Varje minut levererar HP 100 datorer och 90 skrivare. Med den volymen gör detaljer som materialval, möjligheter till uppgradering och transporter med med tåg en stor skillnad för miljön. Med Trans-Eurasia Railway, som sträcker sig hela vägen från Kina till Tyskland, minskar utsläppen betydligt. 

– Visst kan plast återvinnas till en viss gräns, men det slits på ett helt annat sätt medan produkten används. Den kanske största inverkan vi kan ha på vårt klimatavtryck är att tillverka datorer som lever längre, för att på så sätt minska behovet av ytterligare nyproducerade enheter, säger Anna Josefson, produktchef för bärbara datorer på HP.

– I stället för plast och kolfiber väljer vi metaller som magnesium och aluminium till våra chassin. Det är betydligt mer hållbara och dessutom återvinningsbara material. 70 procent av all aluminium är redan återvunnen.

Detaljer gör skillnad

Varje minut levereras 100 datorer och 90 skrivare från HP runtom i världen. Med den volymen kan till synes små detaljer göra stor skillnad för miljön.

Med valet av tågtransporter från Kina väljer vi också 25 gånger mindre utsläpp av växthusgas.

– Kolfiber är ett vanligt material i vår bransch, bland annat för det väger lite. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det ett dåligt val. Kolfiber är ett sprött material och framförallt kan det inte återvinnas. Därför använder inte vi det i våra produkter.

Högt andrahandsvärde

Det finns fler viktiga egenskaper som bidrar till HP-produkternas långa livscykel och höga andrahandsvärde.

– De är modulärt konstruerade för att vid behov enkelt kunna byta delar, uppgradera prestanda och så vidare. Det går mot trenden på marknaden där allt fler datorer är svåra att uppdatera eftersom de innehåller fastlödda eller i vissa fall fastlimmade komponenter.

Med ungefär 50 000 medarbetare och ytterligare 500 000 personer engagerade i utvecklingen och tillverkningen av HP:s produkter blir det snabbt ringar på vattnet.

– Förslagen för ökad hållbarhet som vi får från våra kunder i Sverige och övriga Norden går vidare i vår organisation, och får genomslag i hela världen. Enligt vår globala CSR-organisation kommer så många som nio av tio förfrågningar från Norden. Ett resultat är att vi om fem år ska använda 90 procent pappmaterial som skydd i kartongerna istället för plast.

– Som kund kan man därmed bidra till en mer hållbar utveckling för it-branschen globalt genom tydlig kravställning i sina upphandlingar här i Sverige.

Inom logistik och transporter händer också mycket som bidrar till ett minskat klimatavtryck, som exempel nämner Anna Josefson beslutet att laga de cirka 17 000 kartonger som årligen skadas vid transporter och som annars skulle bytas ut. 

Fördel tåg

I Kina finns ett bra exempel på hur HP jobbar med hållbara transporter. Det började med att HP 2008 byggde en produktionsanläggning i Chongqing-regionen, för att erbjuda de anställda lokala arbetstillfällen, i stället för som tidigare arbete långt hemifrån, med allt vad det innebär av resor och bortovaro från familjen.

I ett nästa steg byggdes Trans-Eurasia Railway, tåglinjen för transporter som kallas den moderna sidenvägen och idag sträcker sig hela vägen till Tyskland.

– Tåget är 600 meter långt och avgår varje dag. Med valet av tågtransporter från Kina väljer vi också 25 gånger mindre utsläpp av växthusgas än om vi hade valt flyg. Våra kunder väljer om de vill ha sin leverans med tåg. Det tar några veckor men har mycket stor inverkan på miljön.

Nu driver HP utvecklingen för att lokalt kunna 3D-printa reservdelar och andra komponenter och på så sätt minska behovet av transporter och lagerhållning.

 

13 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng