AI räddar skogen

skog-microsoft.jpg

Skogsstyrelsen ska med hjälp av AI ta fram en metod som identifierar lärkträd som skadats av insekten lärksäcksmal. Tanken är att lösningen i framtiden ska kunna nyttjas även för andra skogsskador. 

− Skogsstyrelsen har som första organisation i Sverige fått bidrag från Microsofts AI for Earth-program. Därför kan vi accelerera projektet eftersom det ger oss möjlighet att köra tunga beräkningar kopplade till artificiell intelligens med den senaste tekniken, säger Halil Radogoshi, projektledare på Skogsstyrelsen.

Arbetet ska ske genom drönarbilder med märkningar på trädnivå som lär AI-modellen att identifiera alla lärkträd, och ifall de är skadade eller friska. I sydöstra Västergötland är skadorna just nu som störst, så där ska 1 600 drönarbilder över området användas för att göra över 40 000 märkningar.

AI:n ska senare kunna identifiera skadegraden som lärksäcksmalarna åstadkommit, exempelvis vilka träd som är mest stressade och var angreppen är som störst, och på så vis hjälpa skogsägaren med att få bukt med angreppen i ett tidigare skede.

Kunskapen sprids vidare

Den färdiga modellen och den genererade datan kommer vara åtkomlig även utanför Sveriges gränser. Därigenom hoppas man på en ökad global förståelse för vilka skador lärksäcksmalarna kan åsamka.

– Skogsstyrelsen har initierat ett otroligt viktigt projekt, inte enbart genom att identifiera och bidra till åtgärder som främjar naturen. Projektet bidrar dessutom till att bygga en ny kunskapsbas som gör det möjligt också för andra länder att bygga vidare på resultaten, säger Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft Sverige.

Almar på Gotland

Skogsstyrelsen ska även kunna använda samma upplägg i andra projekt framöver.

− Ett första nästa steg kan vara att identifiera almsjukedrabbade almar på Gotland. I förlängningen är målet att hitta skador av granbarkborre i tid för att göra en effektiv bekämpning, men det är en lång väg dit, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

Microsofts och Skogsstyrelsens projekt är en del av Skogsdatalabbet, en mötesplats för att analysera och tillgängliggöra skogsdata. Arbetet pågår till februari 2020.

Fakta

Lärksäckmalen är en liten fjäril som förekommer i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten och orsakar skador på lärk. Insekten är mer aggressiv i de delar av Europa som har ett varmare klimat, men skadorna av lärksäckmalarna befaras öka även i Sverige som en konsekvens av klimatförändringarna.

Källa: Skogsstyrelsen, Microsoft

19 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng