Volvo lastar smart

lastbilar-volvo.jpg

Volvo vill minska antalet transporter till Göteborgs innerstad. Målet är en minskning med 40 procent, vilket bland annat ska ske via digitala lösningar och omlastning i hubbar.

– Digitalisering är en central byggsten i att hantera stora samhällutmaningar. Teknik är viktigt, men också det faktum att många parter med olika utgångspunkter och krav måste samspela. Därför är det viktigt att bygga kunskap om hur sådana komplexa system av system kan beskrivas på ett tydligt sätt för alla parter, säger Magnus Andersson, Rise.

Nu ska Volvokoncernen och Rise, tillsammans med bland andra Trafikverket, DHL, IVL och Trafikkontoret i Göteborg, utveckla och implementera en digital tjänst för att lösa problemet. 

Lastar inte fullt

Enligt en förstudie skulle antalet transporter till Göteborgs innerstad kunna minska med minst 40 procent och andelen fossildriva fordon på gatorna med 75 procent. Idag står 90 procent av transporterna för en tredjedel av godset. 

Systemet-av-system för urbana transporter är komplext och har många aktörer och många olika system som inte är byggda för att samverka.

Jag hoppas att det här projektet ska inspirera till ännu mer innovation och att de lösningar vi tar fram för innerstaden i Göteborg även ska spridas till andra städer .

– Det unika med tjänsten är att vi skapar ett system med ett dynamiskt beslutsfattande om konsolidering och omlastning i hubbar baserat på en komplex mängd data. Detta är ett helt nytt sätt att tänka och arbeta för branschen och det kommer inte av sig själv, säger Cecilia Haraldsson från Volvo Group Connected Solutions Innovation Lab.

Öppen plattform

För att testa och demonstrera lösningar så kommer projektet att etablera ett så kallat living lab där lösningar implementeras gradvis och skapar en öppen plattform för mer innovation och start-ups.

– Jag hoppas att det här projektet ska inspirera till ännu mer innovation och att de lösningar vi tar fram för innerstaden i Göteborg även ska spridas till andra städer där uppkopplad teknik kan bidra till ökad effektivitet, minskad miljöpåverkan och ökad trafiksäkerhet, säger Cecilia Haraldsson från Volvo Group Connected Solutions Innovation Lab.

Forskningsprojektet Smooth, System of systems for sustainable urban goods transports, genomförs med stöd från Vinnovaprogrammet Fordonsstrategisk Forskning och Innovation och pågår under tre år.

Källa: RISE

 

15 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng