Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Västerås vinner tid

Nu arbetar medarbetare på Västerås kommun och Region Västmanland i samma sjukvårdsjournal. De nya satsningen gör att ledtider kortas ordentligt och att patienter får en tryggare vård.

Text Tim Leffler Foto Voister, Adobestock 12 november 2019 digit

finger som knäpper.jpg

– Vi har skapat en sjukvårdsjournal tillsammans med Västerås stad för att få en obruten kedja mellan kommun och region, med målet att skapa en effektivare och bättre vård, säger Linda Fasth, verksamhetschef för Digitala tjänster, Region Västmanland.

Minskade ledtider

Det handlar om att minska på ledtider och få ett effektivare flöde. Den fiktiva patienten Agda kanske både får besök hemma av vårdpersonal från kommunen Västerås, samtidigt som hon emellanåt måste besöka de regionala vårdinrättningarna, som bland annat ansvarar för att skriva ut medicin till henne.

Risken är stor att det kan krävas både ett och annat samtal eller mejl mellan personalen på regionen och kommunen för att få all den senaste information de tycker sig behöva om Agda för att ge henne bästa möjliga vård.

Det Region Västerås tillsammans med Västerås stad nu har gjort är att sätta upp en plattform som båda parter kan använda sig av för att på ett smidigt sätt få ut den senaste informationen om vårdtagare.

– Representanter från sjukvården ser att ett bättre informationsflöde sparar mycket tid varje vecka. Information hämtas på några sekunder tack vare att alla uppgifter dokumenteras i samma journalsystem, samtidigt som det dessutom är ett säkrare sätt att hantera uppgifter om patienten. Alla är på så sätt vinnare, säger Linda Fasth.

Nära vård

En central del i arbetet för att få ihop plattformen har varit att få representanter från både staden och regionen som alla ser nyttan och drar mot samma mål, och som är beredda att ta sig an exempelvis de juridiska utmaningar som dyker upp längs med vägen.

Satsningen ligger dessutom både politiskt och tekniskt rätt i tiden, och de flesta grundläggande förutsättningarna har funnits för att få det på plats, enligt Linda Fasth

– Det går en våg genom hela Sjukvårdssverige som handlar om en förflyttning till det som kallas nära vård. Det är väldigt dyrt att vårdas på sjukhus och det finns mycket att vinna på att flytta detta till primärvården och hemmet. Sådana här verktyg är oumbärliga i det arbetet.

linda fasth some.jpg

Linda Fasth, verksamhetschef, Digitala tjänster, Region Västmanland.

Påverkar många

Piloten är klar med lyckat resultat och nu pågår ett bereddinförande för samtliga sjukvårdsinrättningar i Västerås stad samtidigt som man tittar på en pilot för de privata aktörer som är aktiva i kommunen.

Därefter hoppas Linda Fasth att Region Västmanland kan få regionens tio andra kommuner att hoppa på tåget, och är mitt uppe i en turné för att hitta de nyckelpersoner från var och en av dessa kommuner som kan hjälpa till att göra detta till verklighet.

– Det är inte ofta man har möjlighet att hitta ett nytt arbetssätt som påverkar så många, det vill säga båda kommunens och regionens anställd, Linda Fasth.

Rekommenderad läsning

Massa Piller Mot Ljusblå Bakgrund
video

Säker medicin i Helsingborg

2 okt 2020 digit

Hemvården i Helsingborgs stad välkomnar en ny hjälpreda. Det är en medicinpåminnare som ger rätt medicin på rätt tid och som både ska avlasta medarbetarna och vårdtagarna. 

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

ledsen-flicka-vid-fonster.jpg
video

Kommuner på efterkälken

4 feb 2020 digit

Fortfarande saknar många kommuner digitala processer för hantering av viktiga flöden. Förutom att digitala processer går snabbare, minskar också risken att något går fel och vid akuta situationer, som när barn far illa, är tiden en viktig parameter.

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor. 

ingång över träbro till centrala kalmar.jpg

Sveriges bästa vatten

9 jan 2020 digit

Sveriges vatten- och avloppsnät behöver en rejäl upprustning och digitalisering och ny teknik är avgörande för att effektivisera verksamheten. Det menar Thomas Bergfeldt, vd Kalmar Vatten.

vännäs stationshus.jpg

Kommunens nya kultur

11 nov 2019 digit

Genom e-tjänstesamarbete med andra kommuner och en arbetsgrupp som arbetar för smarta förbättringar ska Vännäs kommun möta sina medborgare på ett nytt sätt. För att förenkla för alla bör leverantörer erbjuda flexiblare lösningar. 

abulanshelikopter i luften.jpg

Ny app för 112

26 aug 2019 it i vården

Snabb, relevant och pålitlig information. Det är bakgrunden till att SOS Alarm nu lanserar en app.

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning. 

old-woman.jpg

Hinder för välfärdsteknik

30 apr 2019 it i vården

Det finns fortfarande många hinder att införa välfärdsteknologi i svenska kommuner. Nu deltar Högskolan i Väst i ett forskningsprojekt i Sverige och Norge, som på sikt ska ge konkreta förslag på förändringar.