Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Västerås vinner tid

Nu arbetar medarbetare på Västerås kommun och Region Västmanland i samma sjukvårdsjournal. De nya satsningen gör att ledtider kortas ordentligt och att patienter får en tryggare vård.

Text Tim Leffler Foto Voister, Adobestock 12 november 2019 digit

finger som knäpper.jpg

– Vi har skapat en sjukvårdsjournal tillsammans med Västerås stad för att få en obruten kedja mellan kommun och region, med målet att skapa en effektivare och bättre vård, säger Linda Fasth, verksamhetschef för Digitala tjänster, Region Västmanland.

Minskade ledtider

Det handlar om att minska på ledtider och få ett effektivare flöde. Den fiktiva patienten Agda kanske både får besök hemma av vårdpersonal från kommunen Västerås, samtidigt som hon emellanåt måste besöka de regionala vårdinrättningarna, som bland annat ansvarar för att skriva ut medicin till henne.

Risken är stor att det kan krävas både ett och annat samtal eller mejl mellan personalen på regionen och kommunen för att få all den senaste information de tycker sig behöva om Agda för att ge henne bästa möjliga vård.

Det Region Västerås tillsammans med Västerås stad nu har gjort är att sätta upp en plattform som båda parter kan använda sig av för att på ett smidigt sätt få ut den senaste informationen om vårdtagare.

– Representanter från sjukvården ser att ett bättre informationsflöde sparar mycket tid varje vecka. Information hämtas på några sekunder tack vare att alla uppgifter dokumenteras i samma journalsystem, samtidigt som det dessutom är ett säkrare sätt att hantera uppgifter om patienten. Alla är på så sätt vinnare, säger Linda Fasth.

Nära vård

En central del i arbetet för att få ihop plattformen har varit att få representanter från både staden och regionen som alla ser nyttan och drar mot samma mål, och som är beredda att ta sig an exempelvis de juridiska utmaningar som dyker upp längs med vägen.

Satsningen ligger dessutom både politiskt och tekniskt rätt i tiden, och de flesta grundläggande förutsättningarna har funnits för att få det på plats, enligt Linda Fasth

– Det går en våg genom hela Sjukvårdssverige som handlar om en förflyttning till det som kallas nära vård. Det är väldigt dyrt att vårdas på sjukhus och det finns mycket att vinna på att flytta detta till primärvården och hemmet. Sådana här verktyg är oumbärliga i det arbetet.

linda fasth some.jpg

Linda Fasth, verksamhetschef, Digitala tjänster, Region Västmanland.

Påverkar många

Piloten är klar med lyckat resultat och nu pågår ett bereddinförande för samtliga sjukvårdsinrättningar i Västerås stad samtidigt som man tittar på en pilot för de privata aktörer som är aktiva i kommunen.

Därefter hoppas Linda Fasth att Region Västmanland kan få regionens tio andra kommuner att hoppa på tåget, och är mitt uppe i en turné för att hitta de nyckelpersoner från var och en av dessa kommuner som kan hjälpa till att göra detta till verklighet.

– Det är inte ofta man har möjlighet att hitta ett nytt arbetssätt som påverkar så många, det vill säga båda kommunens och regionens anställd, Linda Fasth.

Läs även

Offentlig oro

Rekommenderad läsning

snip anders olsson.JPG
video

Gävle kommun i behov av fokusskifte

23 sep 2016 ledarskap

Anders Olsson, it-utvecklingschef på Gävle kommun, vill inom kommunen se mer samarbete verksamheter emellan - på så sätt kan en bättre digital funktionalitet skapas. 

daniel forslund liberalerna 960 640.jpg

Daniel Forslund (L) vill reformera Sveriges vård

19 jan 2017 ledarskap

Innovationslandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Daniel Forslund (L), brinner starkt för it-frågor vilket han har jobbat med sedan 2004, och nu är han en av de tre nominerade finalisterna till att bli årets digitaliseringsledare. 
– Sverige måste förstå att digitalisering inte är en lyxprodukt utan en kärnverksamhet. Vi kommer framöver inte kunna erbjuda en modern välfärd om vi inte satsar på digitalisering. 

gavle stad.jpg
video

Fritt att surfa i Gävle

21 sep 2017 digit

Med 600 accesspunkter för omvårdnad redan från starten rivstartar Gävle sin satsning på gratis wifi med enkel tillgång till kommunens hela verksamhet.

kollgegacoach 960640.jpg
video

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

sundsvallWEBB.jpg
video

Sundsvall driver öppen källkod

24 nov 2017 digit

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

en äldre kvinna med käpp tittar på en man som sitter bredvid henne.jpg
video

Färdigutvecklat hos kommunerna

9 jul 2018 it i vården

Enligt SKL behöver kommuner och landsting 124 000 fler medarbetare om sju år. Samtidigt kommer kommunernas verksamhet gå back 27 miljarder kronor med nuvarande skatteintäkter. Samarbete och samlade satsningar på e-hälsa är högt på agendan, något som sker både i Västerås och Borås.

webbhotell 960640.jpg
video

Webbhotellet Loopia storsatsar

27 okt 2017 digit

Nästan hälften av alla svenska företag saknar fortfarande en hemsida. Webbhotellet Loopia i Västerås satsar nu på att bli störst i Norden.
batar-vid-sodermalm.jpg
video

Söders digitala höjder

30 okt 2018 ledarskap

Efter en omfattande inventering ser Södermalms stadsdelsförvaltning konturerna av en allt mer digitaliserad verksamhet med lika fokus på medborgare och medarbetare. Nu börjar det strategiska arbetet för att bli en organisation i framkant.

varnamo-960640.jpg

Värnamo växer varaktigt

4 dec 2018 digit

Värnamo hoppas på att fler flyttar till den småländska kommunen. Planen är att vara 40 000 invånare år 2035 och för att det ska ske krävs samhällsnära tjänster, ett ökat fokus på hållbarhet och att rekrytera nya talanger.