Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Västerås vinner tid

finger som knäpper.jpg

Nu arbetar medarbetare på Västerås kommun och Region Västmanland i samma sjukvårdsjournal. De nya satsningen gör att ledtider kortas ordentligt och att patienter får en tryggare vård.

– Vi har skapat en sjukvårdsjournal tillsammans med Västerås stad för att få en obruten kedja mellan kommun och region, med målet att skapa en effektivare och bättre vård, säger Linda Fasth, verksamhetschef för Digitala tjänster, Region Västmanland.

Minskade ledtider

Det handlar om att minska på ledtider och få ett effektivare flöde. Den fiktiva patienten Agda kanske både får besök hemma av vårdpersonal från kommunen Västerås, samtidigt som hon emellanåt måste besöka de regionala vårdinrättningarna, som bland annat ansvarar för att skriva ut medicin till henne.

Risken är stor att det kan krävas både ett och annat samtal eller mejl mellan personalen på regionen och kommunen för att få all den senaste information de tycker sig behöva om Agda för att ge henne bästa möjliga vård.

Det Region Västerås tillsammans med Västerås stad nu har gjort är att sätta upp en plattform som båda parter kan använda sig av för att på ett smidigt sätt få ut den senaste informationen om vårdtagare.

– Representanter från sjukvården ser att ett bättre informationsflöde sparar mycket tid varje vecka. Information hämtas på några sekunder tack vare att alla uppgifter dokumenteras i samma journalsystem, samtidigt som det dessutom är ett säkrare sätt att hantera uppgifter om patienten. Alla är på så sätt vinnare, säger Linda Fasth.

Nära vård

En central del i arbetet för att få ihop plattformen har varit att få representanter från både staden och regionen som alla ser nyttan och drar mot samma mål, och som är beredda att ta sig an exempelvis de juridiska utmaningar som dyker upp längs med vägen.

Satsningen ligger dessutom både politiskt och tekniskt rätt i tiden, och de flesta grundläggande förutsättningarna har funnits för att få det på plats, enligt Linda Fasth

– Det går en våg genom hela Sjukvårdssverige som handlar om en förflyttning till det som kallas nära vård. Det är väldigt dyrt att vårdas på sjukhus och det finns mycket att vinna på att flytta detta till primärvården och hemmet. Sådana här verktyg är oumbärliga i det arbetet.

linda fasth some.jpg

Linda Fasth, verksamhetschef, Digitala tjänster, Region Västmanland.

Påverkar många

Piloten är klar med lyckat resultat och nu pågår ett bereddinförande för samtliga sjukvårdsinrättningar i Västerås stad samtidigt som man tittar på en pilot för de privata aktörer som är aktiva i kommunen.

Därefter hoppas Linda Fasth att Region Västmanland kan få regionens tio andra kommuner att hoppa på tåget, och är mitt uppe i en turné för att hitta de nyckelpersoner från var och en av dessa kommuner som kan hjälpa till att göra detta till verklighet.

– Det är inte ofta man har möjlighet att hitta ett nytt arbetssätt som påverkar så många, det vill säga båda kommunens och regionens anställd, Linda Fasth.

12 november 2019 Uppdaterad 14 november 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Voister, Adobestock

Rekommenderad läsning

Olika Läkemedel Uthällda Ur Burk

Fass som app

7 apr 2021 digit

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Äldre Man I Rosa Skjorta Sitter Med Orange Katt I Famnen Och Gosar

Omsorg i Eskilstuna

6 apr 2021 digit

Fjärrtillsyn och plattor till personalen finns redan på plats. Nu bygger Eskilstuna plattformen som ska underlätta för kommunen att bli ännu mer proaktiv och kunna implementera framtidens lösningar. 

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Oppen Data 960640

Guide för öppen data

28 jan 2021 digit

Nu lanserar Digg en komplett guide om öppen och delad data i offentlig förvaltning. Förhoppningen är att stödet ska underlätta att arbeta med öppen och datadriven information. 

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

1177 Chatt

1177-chatt granskas

11 nov 2020 digit

Chatten på 1177 Vårdguiden har påverkat arbetsmiljön både positivt och negativt. En ny undersökning visar att sjuksköterskors tidspress har minskat och miljön upplevs som lugnare, men samtidigt finns det utmaningar med parallella chattar och att chatten inte kan användas av alla. 

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras. 

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.