Trög start för AI

snigel på illröd bakgrund.jpg

De flesta svenska företag ligger i ett mycket tidigt stadium av sin AI-utveckling. Själva uppger de brist på kompetens som det enskilt största hindret för utvecklingen. Det visar en rapport från chefsorganisationen Ledarna.

– AI-mognaden är lägre än tidigare studier visat. AI-hypen handlar ibland mer om rädslan för att halka efter, än om hur man verkligen drar nytta av tekniken, säger Joakim Wernberg, författare till rapporten AI bortom hypen, forskningsledare vid Entreprenörskapsforum samt affilierad forskare vid Lunds universitet.

– Samtidigt är det färre än var femte chef som svarar att AI används på deras arbetsplats och de flesta har inte förutsättningarna för att använda möjligheterna till fullo. Det handlar inte bara om att skaffa sig den nya tekniken utan om att anpassa organisation och arbetssätt för att dra nytta av den, säger Joakim Wernberg.

5 000 chefer

Rapporten AI bortom hypen är framtagen på uppdrag av chefsorganisationen Ledarna, och bygger på en Novusundersökning bland 5 000 chefer. Den omfattande undersökningen ger en bild av AI-utvecklingen inom svenska företag och organisationer.

Det handlar inte bara om att skaffa sig den nya tekniken utan om att anpassa organisation och arbetssätt för att dra nytta av den.

– Det är en nyanserad bild som växer fram, jobben kommer förändras och förnyas men inte försvinna. Det ställer krav på chefskapet, säger Andreas Miller, förbundsordförande för Ledarna.

Resultaten visar inte bara hur stor andel som använder AI, utan också hur långt de faktiskt kommit i arbetet. De visar också att de flesta organisationer befinner sig i början av AI-arbetet.

Ett stort hinder

Enligt 50 procent av deltagarna är brist på kompetens det största hindret för AI-utvecklingen på svenska företag och organisationer.

– Kompetensutveckling blir en avgörande fråga. Det krävs livslångt lärande, både för chefer och för medarbetare, för att möjligheterna i AI-utvecklingen ska kunna leda till fördelar för svenska företag och organisationer, säger Andreas Miller.

Utmaning minska gapet

Andreas Miller konstaterar att det i all förändring krävs ledare som visar vägen, på alla nivåer.

– Undersökningen visar att det finns olika uppfattningar mellan första linjens chefer och chefer på ledningsgruppsnivå om hur långt man kommit i förändringsprocessen kring AI. Det är en uppgift och en utmaning för chefer på alla nivåer att bidra till att minska gapet, avslutar Andreas Miller.

Undersökningen bygger på webbenkätsvar från Ledarnas medlemmar i hela Sverige. Undersökningen genomfördes bland ett slumpmässigt urval, och i Ledarnas Chefspanel. Totalt genomfördes 5 446 intervjuer.

Källa: Ledarna

6 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigit Foto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng