Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gävles it-seger

svensk häcklöpare i startgroparna.jpg

I somras tävlade ungdomar från hela Europa i U23EM i friidrott i Gävle. Kommunen tog ett stort ansvar för hela arrangemanget och inte minst för it-driften.

– Det är sällan som en kommun står som arrangör för ett så pass stort evenemang som U23EM i friidrott. Det var modigt och jag tycker att utfallet blev bra, säger Andreas Segemark, som ledde projektet av friidrottsevenemanget för Gävle kommun.

Bäst sedan 2003

Att en kommun både står för lokaler och är medarrangör är ovanligt, men Gävle hade fattat beslutet att gå in som en av tre arrangörer för U23EM i friidrott i somras. 

Efter tävlingarna kunde alla inblandade konstatera att Gävle kommun hade skapat bra förutsättningar, som bidragit till goda resultat på banorna och även att årets U23EM var ett av de bättre på många år.

Tänk vilken katastrof det blir när de digitala delarna inte fungerar.

It centralt

It-infrastrukturen är en av de centrala delarna i den här typen av arrangemang. Till att börja med ska de som tävlar ha tillgång till ett nätverk både på och utanför arenan.

– Vi hade ungdomar här och tävlande från hela Europa och alla har en smart telefon som de vill kunna använda var de än är, inte minst för att ha kontakt med nära och kära i sina hemländer.

Publiken ska kunna följa upp resultat men också surfa runt på andra grejor på sina telefoner och ladda upp bilder från evenemanget. Och i övrigt måste förstås hela evenemanget fungera, alltifrån målkameror till tv-kameror. 

– Arenan vi var på var inte tillräckligt utrustad för att möta de kraven vi hade så där behövde vi naturligtvis lägga ner en hel del arbete. Vi fick bra hjälp av våra leverantörer och samarbetet med dem var oumbärligt. De förstod direkt våra utmaningar och hjälpte oss att dra kablar och få all annan hårdvara på plats som vi behövde, säger Andreas Segemark.

Alla nöjda

En av de stora utmaningarna för Andreas Segemark var inte minst att hitta en balans för alla de kommunanställda och han menar att det finns många lärdomar att dra av utvärderingarna som gjorts.

andreas segemark.jpg

Andreas Segemark.

– Det ställer krav på kommunen, eftersom organisationen inte alltid har den här typen av arbetsuppgifter och det har tagit mycket tid i anspråk. Samtidigt har det varit viktigt för staden och stadens näringsliv. Vi som arbetade med evenemanget hade en fantastisk samhörighetskänsla och i slutändan var både publiken och Europeiska Friidrottsförbundet nöjda med tävlingarna.

Vad är viktigt för att det digitala ska fungera?

– Det är oerhört viktigt att inte tumma på de bitar man själv vet är viktiga. Gå på alla möten som är relevanta för evenemanget och vad gäller it-biten är det viktigt att göra klart för alla tidigt att det är viktigt, så att det inte blir något som sätts på undantag. Tänk vilken katastrof det blir när de digitala delarna inte fungerar.

27 november 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Svenska Friidrottsförbundet

Rekommenderad läsning

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Massa Piller Mot Ljusblå Bakgrund
video

Säker medicin i Helsingborg

2 okt 2020 digit

Hemvården i Helsingborgs stad välkomnar en ny hjälpreda. Det är en medicinpåminnare som ger rätt medicin på rätt tid och som både ska avlasta medarbetarna och vårdtagarna. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.