Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gävles it-seger

I somras tävlade ungdomar från hela Europa i U23EM i friidrott i Gävle. Kommunen tog ett stort ansvar för hela arrangemanget och inte minst för it-driften.

Text Tim Leffler Foto Svenska Friidrottsförbundet 27 november 2019 digit

svensk häcklöpare i startgroparna.jpg

– Det är sällan som en kommun står som arrangör för ett så pass stort evenemang som U23EM i friidrott. Det var modigt och jag tycker att utfallet blev bra, säger Andreas Segemark, som ledde projektet av friidrottsevenemanget för Gävle kommun.

Bäst sedan 2003

Att en kommun både står för lokaler och är medarrangör är ovanligt, men Gävle hade fattat beslutet att gå in som en av tre arrangörer för U23EM i friidrott i somras. 

Efter tävlingarna kunde alla inblandade konstatera att Gävle kommun hade skapat bra förutsättningar, som bidragit till goda resultat på banorna och även att årets U23EM var ett av de bättre på många år.

Tänk vilken katastrof det blir när de digitala delarna inte fungerar.

It centralt

It-infrastrukturen är en av de centrala delarna i den här typen av arrangemang. Till att börja med ska de som tävlar ha tillgång till ett nätverk både på och utanför arenan.

– Vi hade ungdomar här och tävlande från hela Europa och alla har en smart telefon som de vill kunna använda var de än är, inte minst för att ha kontakt med nära och kära i sina hemländer.

Publiken ska kunna följa upp resultat men också surfa runt på andra grejor på sina telefoner och ladda upp bilder från evenemanget. Och i övrigt måste förstås hela evenemanget fungera, alltifrån målkameror till tv-kameror. 

– Arenan vi var på var inte tillräckligt utrustad för att möta de kraven vi hade så där behövde vi naturligtvis lägga ner en hel del arbete. Vi fick bra hjälp av våra leverantörer och samarbetet med dem var oumbärligt. De förstod direkt våra utmaningar och hjälpte oss att dra kablar och få all annan hårdvara på plats som vi behövde, säger Andreas Segemark.

Alla nöjda

En av de stora utmaningarna för Andreas Segemark var inte minst att hitta en balans för alla de kommunanställda och han menar att det finns många lärdomar att dra av utvärderingarna som gjorts.

andreas segemark.jpg

Andreas Segemark.

– Det ställer krav på kommunen, eftersom organisationen inte alltid har den här typen av arbetsuppgifter och det har tagit mycket tid i anspråk. Samtidigt har det varit viktigt för staden och stadens näringsliv. Vi som arbetade med evenemanget hade en fantastisk samhörighetskänsla och i slutändan var både publiken och Europeiska Friidrottsförbundet nöjda med tävlingarna.

Vad är viktigt för att det digitala ska fungera?

– Det är oerhört viktigt att inte tumma på de bitar man själv vet är viktiga. Gå på alla möten som är relevanta för evenemanget och vad gäller it-biten är det viktigt att göra klart för alla tidigt att det är viktigt, så att det inte blir något som sätts på undantag. Tänk vilken katastrof det blir när de digitala delarna inte fungerar.

Rekommenderad läsning

snip anders olsson.JPG
video

Gävle kommun i behov av fokusskifte

23 sep 2016 ledarskap

Anders Olsson, it-utvecklingschef på Gävle kommun, vill inom kommunen se mer samarbete verksamheter emellan - på så sätt kan en bättre digital funktionalitet skapas. 

gavle stad.jpg
video

Fritt att surfa i Gävle

21 sep 2017 digit

Med 600 accesspunkter för omvårdnad redan från starten rivstartar Gävle sin satsning på gratis wifi med enkel tillgång till kommunens hela verksamhet.

kollgegacoach 960640.jpg
video

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

sundsvallWEBB.jpg
video

Sundsvall driver öppen källkod

24 nov 2017 digit

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

varnamo-960640.jpg

Värnamo växer varaktigt

4 dec 2018 digit

Värnamo hoppas på att fler flyttar till den småländska kommunen. Planen är att vara 40 000 invånare år 2035 och för att det ska ske krävs samhällsnära tjänster, ett ökat fokus på hållbarhet och att rekrytera nya talanger.

pitea-iot-960640.jpg

Ett smartare PI(o)Teå

8 jan 2019 digit

PiteEnergi har investerat i ett IoT-nät baserat på LoRa. Detta ska bland annat ge möjligheten att jobba smartare och säkerställa leveranskapacitet genom att agera mer proaktivt. Tanken är också att det på sikt kan leda till helt nya tjänster.

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning. 

fartyg i yilports hamn i gävle.jpg

Mot framtidens hamn

22 okt 2019 digit

Yilport i Gävle har med teknikens hjälp blivit mer transparent gentemot sina kunder. Nu siktar hamnen på att öka kundnyttan ännu mer, bland annat med hjälp av ett nytt lagringssystem och fjärrstyrda lyftkranar.

drönare med träd i bakgrunden.jpg

Innovation Gislaved

15 okt 2019 digit

För att kicka igång digitaliseringen startade Gislaved Innovationslabbet och efter lyckade tester är nu drönare på väg ut i verksamheterna. Smart teknik i kombination med varsam och respektfull kommunikation är en stor del i det framgångsrika konceptet.