Gävles it-seger

svensk häcklöpare i startgroparna.jpg

I somras tävlade ungdomar från hela Europa i U23EM i friidrott i Gävle. Kommunen tog ett stort ansvar för hela arrangemanget och inte minst för it-driften.

– Det är sällan som en kommun står som arrangör för ett så pass stort evenemang som U23EM i friidrott. Det var modigt och jag tycker att utfallet blev bra, säger Andreas Segemark, som ledde projektet av friidrottsevenemanget för Gävle kommun.

Bäst sedan 2003

Att en kommun både står för lokaler och är medarrangör är ovanligt, men Gävle hade fattat beslutet att gå in som en av tre arrangörer för U23EM i friidrott i somras. 

Efter tävlingarna kunde alla inblandade konstatera att Gävle kommun hade skapat bra förutsättningar, som bidragit till goda resultat på banorna och även att årets U23EM var ett av de bättre på många år.

Tänk vilken katastrof det blir när de digitala delarna inte fungerar.

It centralt

It-infrastrukturen är en av de centrala delarna i den här typen av arrangemang. Till att börja med ska de som tävlar ha tillgång till ett nätverk både på och utanför arenan.

– Vi hade ungdomar här och tävlande från hela Europa och alla har en smart telefon som de vill kunna använda var de än är, inte minst för att ha kontakt med nära och kära i sina hemländer.

Publiken ska kunna följa upp resultat men också surfa runt på andra grejor på sina telefoner och ladda upp bilder från evenemanget. Och i övrigt måste förstås hela evenemanget fungera, alltifrån målkameror till tv-kameror. 

– Arenan vi var på var inte tillräckligt utrustad för att möta de kraven vi hade så där behövde vi naturligtvis lägga ner en hel del arbete. Vi fick bra hjälp av våra leverantörer och samarbetet med dem var oumbärligt. De förstod direkt våra utmaningar och hjälpte oss att dra kablar och få all annan hårdvara på plats som vi behövde, säger Andreas Segemark.

Alla nöjda

En av de stora utmaningarna för Andreas Segemark var inte minst att hitta en balans för alla de kommunanställda och han menar att det finns många lärdomar att dra av utvärderingarna som gjorts.

andreas segemark.jpg

Andreas Segemark.

– Det ställer krav på kommunen, eftersom organisationen inte alltid har den här typen av arbetsuppgifter och det har tagit mycket tid i anspråk. Samtidigt har det varit viktigt för staden och stadens näringsliv. Vi som arbetade med evenemanget hade en fantastisk samhörighetskänsla och i slutändan var både publiken och Europeiska Friidrottsförbundet nöjda med tävlingarna.

Vad är viktigt för att det digitala ska fungera?

– Det är oerhört viktigt att inte tumma på de bitar man själv vet är viktiga. Gå på alla möten som är relevanta för evenemanget och vad gäller it-biten är det viktigt att göra klart för alla tidigt att det är viktigt, så att det inte blir något som sätts på undantag. Tänk vilken katastrof det blir när de digitala delarna inte fungerar.

27 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Svenska Friidrottsförbundet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng