Fler svenska datacenter

Under 2020 planerar Nodepole att lansera en miljömärkning av datacenter. Fossilfri energi och ett bra läge gör Sverige extra intressant för kommande anläggningar. Det menar Christoffer Svanberg på Nodepole.

– Datacenter är ju en verksamhet som behöver väldigt mycket energi och är också en bransch som befinner sig i en exponentiell tillväxt. Så en större och större andel av världens totala elproduktion går åt till att driva datacenter, säger Christoffer Svanberg, kommunikation- och marknadschef på Nodepole.

– Då är det viktigt att fundera på om datacentret för det första är effektivt som det är, och för det andra att man säkerställer att man laddar sitt datacenter med grön el, och för det tredje var någonstans man placerar det och om man placerar det i en region och en marknad där man har god tillgång till grön energi.

Utan tvekan har Sverige en stor fördel eftersom vår elproduktion i princip är fossilfri.

Var tycker du att man ska placera ett datacenter?

– Globalt växer branschen för datacenter väldigt snabbt och utan tvekan har Sverige en stor fördel eftersom vår elproduktion i princip är fossilfri. Den baseras ju till stor del på vattenkraft, kärnkraft och i allt större utsträckning på vindkraft. Det gör att våra fossila utsläpp i gram koldioxid per kilowattimme är på 12 gram. Vattenkraften är på 0,4 gram, det vill säga i princip noll. I Tyskland är motsvarande siffra 450 gram per kilowattimme.

Vilka utsikter har vi att påverka?

– Jag skulle säga att möjligheten att påverka datacenterindustrin att välja Sverige som expansionsland är väldigt goda. Vi har under de senaste åren haft en fantastisk utveckling i Sverige. Det började redan 2010 med Facebook i Luleå och sedan dess har Amazon byggt ett datacenter i Mälardalen, Google planerar att bygga ett datacenter i Avesta och Microsoft berättade i maj att bolaget ska bygga, sitt mest hållbara datacenter hittills, i Gävle.

Hur ska datacenter bli miljömärkta? 

– Vi tycker att det är viktigt att människor blir medvetna om hur dessa saker hänger ihop och hur det hänger ihop med vår klimatutmaning. Därför har vi tagit fram något som vi kallar för fossil free data. Man kan tänka på det som en Svanen-märkning för datacenter, där datacenteroperatörer som bedriver sina verksamheter på ett hållbart sätt har en möjlighet att visa upp den här märkningen. Samtidigt som kunder i form av myndigheter, företag och andra organisationer får också då en möjlighet att välja hållbara lösningar.

Hur långt har ni kommit?

– Vi är precis i läget att vi har börjat prata med ett fåtal aktörer för att få deras input och höra vad de tycker innan vi räknar med en större lansering någon gång i början av 2020.

7 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng