Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Vinnare väljer workstation

Bolag inom bygg- och läkemedelsbranschen har redan fattat grejen med en workstation. Med en bättre dator fullspäckad av certifieringar kan alla medarbetare arbeta effektivt.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 25 oktober 2019 digit

– En workstation är helt enkelt en bättre dator som är framtagen för att klara specifika arbetsuppgifter, säger Johan Westerdahl, produktspecialist workstation på Lenovo.

En kraftfull maskin

Lenovos workstation kommer i många olika storlekar och utformningar. Den kanske viktigaste skillnaden mellan en workstation och en mer traditionell arbetsdator är att en workstation har certifieringar från både mjuk- och hårdvaruleverantörer.

Det innebär att du som användare är garanterad att arbeta smärtfritt i de program som behövs i just det arbete som du ska utföra, eftersom din workstation är anpassad därefter.

Lenovo har workstation anpassade till olika branscher och där många av arbetsuppgifterna kräver en extra kraftfull dator. Det handlar till exempel om branscherna bygg, tillverkning, finans, läkemedel, sjukvård och energi.

– Det är exempel på branscher där medarbetarna är vana att de har en dator anpassade efter deras behov. En del av certifieringarna berör hårdvara som exempelvis grafikkort för röntgen, där skärmtillverkare för den medicinska branschen certifierar våra datorer för deras grafikkort. På så sätt är det 100 procent säkerställt att bilderna visas korrekt för en läkare, säger Johan Westerdahl.

Kontor efter

De som traditionellt ligger efter när det kommer till att skräddarsy sina datorer efter behov är traditionella kontorsföretag. Det vill säga bolag med anställda som gör lite av varje och som kanske inte antas behöva ha så mycket kraft i sin dator.

– Det har varit lättare att ge ungefär samma modell av dator, med någon sorts minimumstandard, till alla i organisationen, oavsett vilka arbetsuppgifter de har. Men en marknadsanställd som börjar jobba mer och mer i Photoshop eller medarbetarna på en ekonomiavdelning, som ofta sitter med tunga excelark, behöver ofta en dator med mer kapacitet än vad en traditionell dator har. 

Tre argument

För att öka effektiviteten för alla förespråkar Johan Westerdahl en behovsanalys för varje enskild funktion eller enhet på företaget. Det kan på förhand låta som en dyr investering med workstations för fler anställda, men att ge användare som verkligen drar nytta av en prestandaökning på kanske fem procent per år, innebär många besparade timmar.

johan westerdahl.jpg

Johan Westerdahl.

– För det första är datorn certifierad av en rad olika mjukvarutillverkare, så skulle något hända där användaren behöver kontakta mjukvarutillverkarens supportavdelning garanterar de support på de maskiner som är certifierade.

– För det andra kommer dessa datorer i kraft av att vara workstations vara bättre och kan därför återanvändas i större utsträckning.

– För det tredje kommer effektiviteten att öka och tid att sparas för medarbetarna. Erfarenheten jag har av de kunder jag talar med som använder workstations mer utbrett är dels att deras datorer rent konkret arbetar snabbare, dels blir ju alla glada av att ha lite mer kraft i sin dator, och man slipper att folk blir frustrerade och sura på ett hjul som snurrar och att man får sitta och vänta, säger Johan Westerdahl.

Rekommenderad läsning

kille gör bakåtvålt i sanden.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lekande lätt med Lenovo

25 jun 2019 digit

Fler och fler mötesrum utrustas med lösningar för att kunna sätta upp snabba videomöten. Bekymret är dock att det inte alltid går så fort som man skulle vilja. Det problemet vill Lenovo lösa med sin 100-procentigt Microsoftbaserade Thinksmart Hub 500.

kretskort-lenovo.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lenovo släpper patent

22 nov 2019 digit

Lenovo använder Low Temperature Solder i produktionen av kretskort till sina datorer. Det nya sättet att löda i lägre temperatur ger en miljöbesparing på 6 000 ton koldioxid per år och minskat spill av kretskort.

blurrig liten matbutik med två personer.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Mycket data, liten server

21 feb 2020 digit

Redan 2025 spås tre fjärdedelar av all data bearbetas och lagras där den samlas in. Med Lenovo Edge Server säkras datahanteringen för butiker, byggarbetsplatser och mindre bolag.  

ljusa blommor på en äng.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Kompensera med Lenovo

17 apr 2020 digit

För varje produkt finns ett unikt serienummer som klimatkompenseras och bidrar till vindkraftverk i Bulgarien och Kina. Lenovos projekt CO­2 Compensation Services startade som ett nordiskt initiativ och lanseras nu i hela världen. 

Kvinna På Brygga I Yogaställning Där Hon Står Upp Och Böjer Överkroppen Längs Med Benen
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Först med vikbar skärm

28 aug 2020 digit

Med den nya Thinkpad X-serien lanserar Lenovo vikbara skärmar. Det innebär att datorn kan förvandlas till en läsplatta och blir lättare att hantera. Samtidigt uppgraderas de traditionella Thinkpad X-datorerna med ännu högre säkerhet och hållbarhet.

Symbol För Yuan Mot Kinesisk Flagga

Trögt för digital yuan

20 okt 2020 digit

Kina har lottat ut digitala yen motsvarande drygt 13 miljoner kronor till kinesiska medborgare i staden Shenzhen. Men invånarna är inte imponerade.

Gammal Motorola Telefon
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Världsrekord på 5G

13 maj 2020 digit

Världsrekordet i 5G-hastighet för telefoner innehas av Lenovo. Med sin nya smarta telefon Motorola Edge Plus vill bolaget placera sig i premiumsegmentet på mobiltelefonmarknaden.

Skor Ung O Äldre
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En Lenovo för hela skoltiden

5 okt 2020 it i skolan

Med Lenovo 10e Chromebook Tablet ska elever kunna använda en och samma enhet genom hela förskolan, lågstadiet och högstadiet. Prestanda, stryktålighet och hållbarhet är tre nyckelord. 

närbild på pizza i 8 slajsar.jpg

Bättre Ica med devops

20 apr 2020 digit

Från 36 dagar till tre. När Icas team började med devops sjönk tiden för hanteringen av infrastruktur med över 90 procent. Nu står andra delar av koncernen redo att jobba på ett liknande sätt.