Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Vinnare väljer workstation

Bolag inom bygg- och läkemedelsbranschen har redan fattat grejen med en workstation. Med en bättre dator fullspäckad av certifieringar kan alla medarbetare arbeta effektivt.

– En workstation är helt enkelt en bättre dator som är framtagen för att klara specifika arbetsuppgifter, säger Johan Westerdahl, produktspecialist workstation på Lenovo.

En kraftfull maskin

Lenovos workstation kommer i många olika storlekar och utformningar. Den kanske viktigaste skillnaden mellan en workstation och en mer traditionell arbetsdator är att en workstation har certifieringar från både mjuk- och hårdvaruleverantörer.

Det innebär att du som användare är garanterad att arbeta smärtfritt i de program som behövs i just det arbete som du ska utföra, eftersom din workstation är anpassad därefter.

Lenovo har workstation anpassade till olika branscher och där många av arbetsuppgifterna kräver en extra kraftfull dator. Det handlar till exempel om branscherna bygg, tillverkning, finans, läkemedel, sjukvård och energi.

– Det är exempel på branscher där medarbetarna är vana att de har en dator anpassade efter deras behov. En del av certifieringarna berör hårdvara som exempelvis grafikkort för röntgen, där skärmtillverkare för den medicinska branschen certifierar våra datorer för deras grafikkort. På så sätt är det 100 procent säkerställt att bilderna visas korrekt för en läkare, säger Johan Westerdahl.

Kontor efter

De som traditionellt ligger efter när det kommer till att skräddarsy sina datorer efter behov är traditionella kontorsföretag. Det vill säga bolag med anställda som gör lite av varje och som kanske inte antas behöva ha så mycket kraft i sin dator.

– Det har varit lättare att ge ungefär samma modell av dator, med någon sorts minimumstandard, till alla i organisationen, oavsett vilka arbetsuppgifter de har. Men en marknadsanställd som börjar jobba mer och mer i Photoshop eller medarbetarna på en ekonomiavdelning, som ofta sitter med tunga excelark, behöver ofta en dator med mer kapacitet än vad en traditionell dator har. 

Tre argument

För att öka effektiviteten för alla förespråkar Johan Westerdahl en behovsanalys för varje enskild funktion eller enhet på företaget. Det kan på förhand låta som en dyr investering med workstations för fler anställda, men att ge användare som verkligen drar nytta av en prestandaökning på kanske fem procent per år, innebär många besparade timmar.

johan westerdahl.jpg

Johan Westerdahl.

– För det första är datorn certifierad av en rad olika mjukvarutillverkare, så skulle något hända där användaren behöver kontakta mjukvarutillverkarens supportavdelning garanterar de support på de maskiner som är certifierade.

– För det andra kommer dessa datorer i kraft av att vara workstations vara bättre och kan därför återanvändas i större utsträckning.

– För det tredje kommer effektiviteten att öka och tid att sparas för medarbetarna. Erfarenheten jag har av de kunder jag talar med som använder workstations mer utbrett är dels att deras datorer rent konkret arbetar snabbare, dels blir ju alla glada av att ha lite mer kraft i sin dator, och man slipper att folk blir frustrerade och sura på ett hjul som snurrar och att man får sitta och vänta, säger Johan Westerdahl.

25 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng