Swedpapers smarta app

en matkasse i papper på sidan med frukt som ramlar ur.jpg

Maskinhälsa, papperskvalitet och kundordrar. Allt går att hitta i papperstillverkningsföretaget Swedpapers egenutvecklade app, som gjort affärerna smidigare och lättare att följa upp. 

– Vi jobbar på att göra samma resa som bankvärlden, det vill säga att våra kunder har möjlighet att på egen hand se över och påverka sina affärer i våra system. De loggar in med sina kundnummer och därefter kan de se vad de har i lager, lägga ordrar och se var i kedjan som deras produkter finns, säger Magnus Dahl, vd på Swedpaper.

Swedpaper är ett förhållandevis ungt papperstillverkningsföretag som bildades 2013. Tidigare var verksamheten en del av Korsnäs men när Billerud och Korsnäs gick samman under 2012, var BillerudKorsnäs tvungna att avyttra en del verksamheten av konkurrensskäl. Swedpaper bildades och fick börja med att bygga upp sin it-infrastrukturen för det nya bolaget.

– Redan då lades grunden för vårt affärssystem och vår beställningsportal, säger Magnus Dahl.

En app för allt

Ganska snabbt var man igång med en app med information om i stort sett allt som har med Swedpapers produktion att göra. Det handlar om alltifrån säck- och kraftpapper för bygg- och förpackningsindustrin, som används till bland annat potatissäckar, bärkassar och livsmedelsproduktförpackningar. Appen ger företagets anställda möjlighet att kunna se oavsett hur maskinen går, vad som körs, och till vilken kund, oavsett var de befinner sig.

Även kvaliteten på det som produceras går att följa upp. Arbete med appen har varit komplext arbete men som inneburit många fördelar, enligt Magnus Dahl.

– Vi får koll på hela produktionen i telefonen och kan lägga upp planer för våra kunder direkt i möten med dem. Vi kan också sätta mål varje månad som vi kan följa upp och vi kan se hur snabbt maskinen går och i realtid se exakt hur vi ligger till, säger Magnus Dahl.

Kan det bli en stressfaktor?

– Det är klart att det kan leda till att man kollar mobilen även när man inte arbetar, men det försöker vi påminna varandra om att inte göra för mycket.

Pappershysterin

Magnus Dahl beskriver hur man rider på den nästintill hysteriska våg om att gå från plast till papper för alla möjliga produkter.

magnus dahl.jpg

Magnus Dahl, vd, Swedpaper

– Det är förstås spännande med att försöka utveckla och hitta nya användningsområden för våra pappersprodukter. Men det är också en utmaning eftersom man inte vet hur lång denna våg är. Samtidigt försöker plasttillverkningsbranschen förstås också hitta nya bättre lösningar.

Fördelen med att vara ett förhållandevis litet och nystartat bolag är att man har möjlighet att röra sig snabbt och knyta till sig samarbetspartners på områden där man vill testa nya saker, förklarar Magnus Dahl.

Hur ser framtiden ut?

– Vi står ganska snart inför ett generationsskifte. En del av våra duktiga operatörer närmar sig pensionsåldern och även om många av maskinerna har blivit uppgraderade, är själva grunden i dem över ett halvt sekel gammal.  Att ha upp till 35 års erfarenhet av dessa maskiner, där vissa använder alla sina sinnen för att hålla koll på hur de mår, är svårt att ersätta. Utmaningen nu blir övergångsfasen med att hitta kompetens, samtidigt som vi försöker knyta ihop alla system mer och mer. Jag tror att framtiden kommer att vara otroligt spännande.

1 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng