Snabb skatt med Openshift

Med Skatteverkets Openshift-plattform jobbar it rekordsnabbt med utveckling. Funktionen skatteberäkning blev en succé och nu väntar nya team på att starta. Dessutom har det nya arbetssättet inneburit att Skatteverket är en het arbetsplats för jobbsökare.

– Nu har vi haft den här plattformen i över ett år och vi fortsätter att driva in nya team som ska jobba på den här plattformen och vi har ett väldigt drag just nu och det är många som vill kliva på, säger Lillemor Ehrner, chef utvecklingsplattformen, Skatteverket under Red Hat Forum. 

Hur är det för medarbetare att jobba på det här sättet?

– Det handlar väldigt mycket om förväntningar. Vi inför ju en teknologi som är hypermodern med nya verktyg så det är en stor förändring. En del tror att vi har tillgång till hela världens verktygsflora och det har vi ju inte och vi får istället berätta hur vi kan utveckla så snabbt som möjligt och samtidigt hålla oss inom våra regelverk. Det handlar mycket om att möta förväntningar helt enkelt, säger Dan Nordell, projektledare Openshift, Skatteverket.

Vad finns det för oro bland medarbetare när man börjar jobba på det här sättet?

– Oron är olika beroende på vem man är i organisationen. Några har väl en oro för att det blir kaos men vi har ju strama regelverk. Jag brukar säga att istället för att vi förändrar via revolution förändrar vi genom evolution. Vi kommer inte att bli färdiga med den här plattformen utan den kommer snarare att evolveras fram, säger Dan Nordell.

Om du jämför hur ni jobbar idag och för ett par år sedan. Vilken är den stora skillnaden?

– Den största skillnaden är ju hastigheten. Vi får saker att hända mycket snabbare och vi har en teknik och en miljö som är väldigt attraktiv för unga människor att jobba i, så det gör att vi också blir en attraktiv arbetsgivare. Och dessutom är det kul. Jag upplever nog att alla tycker att det är vansinnigt roligt, säger Lillemor Ehrner.

Lillemor, förra året när du var med i Voister pratade du om er nya funktion för skatteberäkning. Vad har ni gjort sedan dess?

– Vi har dragit igång flera stora initiativ, bland annat pratar vi med medarbetarna på folkbokföringen att de ska skriva om sin applikation.

– Vad det gäller skatteberäkningen var det verkligen jätteroligt att den blev en sådan succé. Den blev snabbt nummer två bland de mest besökta sidorna på Skatteverket. Snabbheten är väldigt tydlig i den här plattformen och känslan att kunna påverka.

Man brukar säga att verksamheten ofta vill jobba snabbare än it, hur är det på Skatteverket?

– Det stämmer. Tidigare fick vi ofta höra att ni är jättebra på it men ni är så långsamma, men nu är det nästan tvärt om så att verksamheten tycker att det går väldigt snabbt, säger Lillemor Ehrner.

Vad hoppas ni har uppnått om ett år?

– Om ett år hoppas jag att plattformen är ännu mer etablerad och att vi har fått upp ett mönster, bland annat inom säkerhet, säger Lillemor Ehrner.

– Och jag önskar mig mindre rädsla för teknikdriven förändring. Jag möter det ganska ofta. Självklart ska vi inte låta tekniken styra oss men vi kan väl ändå låta den förändra oss till det bättre, avslutar Dan Nordell.

9 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng