Så ökar it-brotten

dörr mot gul vägg öppnas och mkt ljus kommer ut.jpg

Antalet företag som har utsatts för någon typ av it-brottslighet under de senaste två åren har ökat från 19 till 29 procent. Det visar en undersökning från Företagarna. 

− När brott mot företag diskuteras i samhällsdebatten brukar det handla om stölder, inbrott och skadegörelse. Men en stor del av brotten begås inte med kofot utan genom bedrägerier och dataintrång på företagets elektroniska enheter, Lotta Mauritzson, brottsförebyggare, polisens nationella bedrägericenter.

Allvarligt hot

Siffrorna bygger på en undersökning som Företagarna har gjort. När motsvarande frågor ställdes 2018 svarade var femte företag att man utsatts, men denna siffra har alltså växt.

It-brott i detta sammanhang avser bland annat id- och lösenordskapningar och falsk informationsspridning i syfte att komma åt information eller pengar.

− Företagare har inte säkrare beteende än befolkningen i stort, visar en jämförande undersökning. Det är ett allvarligt hot mot förtroendet för digitaliseringen i samhället. Företag utsätter sig för ekonomiska risker om de drabbas av avbrott och förtroende kan skadas om till exempel kunders information läcker till obehöriga, säger Carl Önne, informationssäkerhetsexpert på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Fler anställda, fler attacker

Det ser än värre ut för företag med mer än tio anställda, där nästan hälften anger att man har blivit utsatt för någon typ av it-brott. Av de företagare som blivit utsatta anger 42 procent att de är oroliga att bli utsatta igen, medan den siffran är 16 procent för företagare som aldrig blivit utsatta.

De vanligaste it-relaterade brotten är enligt undersökningen skadlig kod eller virus som står för 60 procent, följt av dataintrång på 33 procent, ransomware på 24 procent, och id-kapning på 14 procent.

− Det framkommer en bild att kunskapen om den här typen av brott är låg bland företagarleden och många bolag saknar rutiner och verktyg för att skydda sig mot it-angrepp. Vi ser i undersökningen att var femte företagare som är över 55 år inte skyddar sin företagsmobil med skärmlås. Var femte företagare över 65 år uppger också att han eller hon inte funderar över sina lösenord, vilket är oroväckande, säger Pontus Lindström, Företagarna.

Om undersökningen

Undersökningen gick till 3 315 deltagare i Företagarnas panel under augusti och med en svarsfrekvens på 30 procent.

Urvalet korrigeras så att det liknar den nationella företagarstrukturen, med hjälp av en modell baserad på SCB:s statistik på antal företagare i Sverige. 

Källa: MSB

28 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng