Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mot framtidens hamn

fartyg i yilports hamn i gävle.jpg
Yilport i Gävle har med teknikens hjälp blivit mer transparent gentemot sina kunder. Nu siktar hamnen på att öka kundnyttan ännu mer, bland annat med hjälp av ett nytt lagringssystem och fjärrstyrda lyftkranar.

– Vi har två nya stora digitaliseringsprojekt igång. Det ena handlar om en automatisk hanteringsprocess i vår lagringshantering på lagret för papper och det andra är helt nya kranar, som kommer att manövreras på avstånd utan människor i närheten, säger Håkan Törnqvist, it-chef på Yilport i Gävle.

De stora kunderna för Yilport i Gävle är rederier som Maersk och MSC med flera. Yilport arbetar med fullständig transparens så att kunder lättare ska kunna följa sitt gods.

– Precis som du kan följa ett paket som skickas med posten, förser vi våra kunder med data in till deras eget system så att de kan följa sina containrar, säger Håkan Törnqvist.

Nytt lagringssystem

Härnäst handlar mycket om att få till ett automatiserat lager i hamnen, där papper skall hanteras. Det ska byggas ett processystem med olika transportband som ser till var allt gods ska.

– För oss handlar det framförallt om pappersgods, men det är ett system som skulle kunna hantera alla typer av lösgods. På så sätt är det något som potentiellt skulle kunna användas av Yilports övriga hamnar, men i första hand är det något som vi arbetar med här i Gävle. Just nu har vi lite utmaningar kring vilka mjukvaror som är bäst lämpade för oss, säger Håkan Törnqvist.

Ny hamn

I den containerhanterande delen av verksamheten är siktet inställt på fjärrstyrda förarlösa kranar. Inom två år hoppas man att ha de första kranarna på plats och kommer innebära att en och samma person kan sköta flera kranar samtidigt.

Gävle hamn

Gävle hamn räknas som ostkustens största containerterminal, med ungefär 900 fartygsanlöp varje år, och 6 miljoner ton gods som hanteras varje år.
Gävle kommun äger själva hamnen som sedan några år tillbaka driftas av terminaldriftbolaget Yilport.

Yilport är en turkisk hamnoperatör med verksamheter i bland annat Turkiet, Spanien, och i sydamerikanska hamnar.

– De kommer dessutom vara utrustade med säkerhetssystem som gör att de stannar om någon människa är i närheten av dem, för att undvika olyckor. Här handlar det just nu om att bygga klart på marken för att få ner alla kablar som behövs för att det ska bli verklighet, innan vi tittar mer specifikt på hur styrsystemen ska fungera.

Framtidens hamn

Håkan Törnqvist tror att automatisering och robotisering kommer att fortsätt att dominera den tekniska utvecklingen i världens hamnar. Men att mycket också hänger på dels kundernas digitaliseringsresa och dels hur snabbt infrastrukturen till och från hamnarna i from av vägar och järnvägar kan moderniseras.

– Precis som att man på flygplatsen checkar in och allt sköts i stort sett automatiskt skulle hamntransporten också kunna skötas så att man i princip aldrig behöver stanna. Kort sagt tror jag allt handlar om standardiseringar och en homogenisering av flödet in och ut ur hamnen. Det finns inte så många sådana idag, och där skulle det nog behövas en del branschöverskridande diskussioner.

22 oktober 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Yilport Gävle

Rekommenderad läsning

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

två robotar skakar hand.jpg

Två sidor av samma bot

19 mar 2020 digit

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

hand håller i papperflygplan.jpg

Inga fler kvitton

6 feb 2020 digit

Enklare hantering av kvitton blev resultatet när Ekonomibyrån valde ett digitalt redovisningsverktyg. Dessutom får kunderna bättre koll på sina kostnader och under 2019 korades Ekonomibyrån till bästa redovisningsbyrå.

ledsen-flicka-vid-fonster.jpg
video

Kommuner på efterkälken

4 feb 2020 digit

Fortfarande saknar många kommuner digitala processer för hantering av viktiga flöden. Förutom att digitala processer går snabbare, minskar också risken att något går fel och vid akuta situationer, som när barn far illa, är tiden en viktig parameter.

skäggig man gör hårdrockstecken och skrattar och tittar in i sin mobil.jpg

Västerbotten nu på video

3 feb 2020 digit

Idag kan Region Västerbottens 13 000 användare prata med varandra och med regionens medborgare genom smarta videomöten. Nu handlar arbetet om att utbilda och att driva på leverantörer att lösningarna blir ännu mer öppna.