Klä dig i 3D

klader-960640.jpg

Forskare vid Högskolan i Borås har utvecklat ett elektriskt ledande plastmaterial som går att skriva ut med 3D-skrivare. Metoden öppnar för helt nya möjligheter att utveckla smarta textilier och kläder och är mer hållbar än dagens tryckteknik.

– Målet med min forskning är att utveckla en integrerad och skräddarsydd produktionsprocess för smarta och funktionella textilier som samtidigt använder mindre mängd vatten, energi, kemikalier, ger mindre mängd avfall och därmed lämnar så lite avtryck i miljön som möjligt. Det är samtidigt positivt ur produktionssynpunkt, då metoden är både kostnads- och resurseffektiv, säger Razieh Hashemi Sanatgar.

Razieh Hashemi Sanatgar har i sitt doktorandprojekt, vid Högskolan i Borås, utvecklat ett nytt polymert material med elektriskt ledande egenskaper som används som filament, det vill säga tråd, till 3D-skrivaren.

Bandage och rymden

Metoden gör det möjligt att, med en 3D-skrivare, direkt på textilierna skriva ut det som idag trycks av mer resurskrävande screen- eller inkjetteknik, vilket är särskilt intressant vid produktion av smarta och funktionella textilier. Dagens konventionella tryckprocesser kräver dessutom stora mängder energi, vatten och kemikalier.

Några möjliga tillämpningsområden för den nya processmetoden är produktion av smarta bandage, VR-handskar, plagg med sensor- och värmeegenskaper, räddningsutrustning, sportplagg som känner av kroppstemperatur, medicinsk utrustning, samt inom bil-, flyg- och rymdbranschen.

Hållbart samarbete

Doktorandprojektet har genomförts vid Högskolan i Borås inom SMDTex, Sustainable Management and Design in Textiles, som är ett doktorandprogram inom Erasmus Mundus om hållbart management och textildesign, i samarbete med University Lille 1, Frankrike, och Soochow University, Kina.

Källa: Högskolan i Borås

18 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng