Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Innovation Gislaved

drönare med träd i bakgrunden.jpg

För att kicka igång digitaliseringen startade Gislaved Innovationslabbet och efter lyckade tester är nu drönare på väg ut i verksamheterna. Smart teknik i kombination med varsam och respektfull kommunikation är en stor del i det framgångsrika konceptet. 

– Sedan början av 2019 har vi i kommunen det vi kallar för Innovationslabbet, som ska fungera som ett kitt mellan våra medarbetare och ny teknik, och som syftar till att effektivisera arbetet och göra oss till en mer attraktiv arbetsgivare, säger Gustav Wendefors, projektledare för Innovationslabbet i Gislaveds kommun.

Gustav Wendefors är Innovationslabbet personifierad, då han leder det i stort sett på egen hand men med hjälp av några medarbetare digitaliseringsgruppen i kommunen. Här sker digitalisering på en mer strategisk nivå, där Gustav Wendefors och hans kollegor testar nya tekniska innovationer i liten skala för att kunna korta ledtiderna i själva implementeringsfasen.

– Idéen kom från ledningen, som vågade vara självkritiska och förutseende när de såg att vi rör oss för långsamt i förhållande till utvecklingen.

Check på drönare

Det handlar om alla möjliga tekniska lösningar. Användning av drönare är exempel på en teknik som har testats med lyckade resultat. Det började med att Gustav Wendefors fick tips från några enheter i kommunen om att de säkert skulle ha nytta av drönare i sina verksamheter.

Innovationslabbet köpte in en drönare och startade ett arbete med en projektgrupp och uppmärksammade andra verksamheter i kommunen att det fanns en drönare och gav dem möjligheten att fundera på vad en drönare skulle innebära för just deras verksamhet.

– Räddningstjänsten var väldigt entusiastiska och såg stora vinster att snabbt kunna få en överblick om allvaret under potentiella skogsbränder. Men det passar också mindre väntade verksamheter, som att fastighetsskötare lättare kan kolla taken på byggnader och eller förvaltningar som sysslar med grävjobb, som behöver dokumentera och få en överblick över sitt arbete.

RPA nästa steg

Testen med drönarna var lyckade och Innovationslabbet har lämnat en rapport med förslag på vad som bör göras i nästa steg för att implementationen ska bli så smidig som möjligt.

gustav gislaved2.jpg

Gustav Wendefors

Turen har kommit till RPA, där man är mitt uppe i att försöka få till en plattform, samtidigt som diskussioner förs med verksamheterna om vilka processer de har som skulle kunna automatisera.

Vad är viktigast i ditt arbete med Innovationslabbet?

– Det handlar om att alla ska ha klart för sig varför vi gör saker och varför vi tittar på en specifik teknik. Men därefter skulle jag säga att det viktigaste är att vi kommunicerar det vi gör på rätt sätt och med respekt för varandra. Alla är är inte lika intresserade av teknik eller lika digitalt mogna och det måste man ha respekt för. Det viktigaste vi kan göra är att kontinuerligt utbilda och berätta för våra anställda vilka möjligheter som finns och vilken skillnad ny teknik kan göra.

15 oktober 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Voister

Rekommenderad läsning

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Massa Piller Mot Ljusblå Bakgrund
video

Säker medicin i Helsingborg

2 okt 2020 digit

Hemvården i Helsingborgs stad välkomnar en ny hjälpreda. Det är en medicinpåminnare som ger rätt medicin på rätt tid och som både ska avlasta medarbetarna och vårdtagarna. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Mysig Gata I Lund

Drönare scannar Lund

4 sep 2020 digit

Lunds kommunala fastighetsbolag anlitar drönare i jakten på att få koll på fastigheternas status. Datan ska användas i samband med kommande renoveringar.