Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Innovation Gislaved

För att kicka igång digitaliseringen startade Gislaved Innovationslabbet och efter lyckade tester är nu drönare på väg ut i verksamheterna. Smart teknik i kombination med varsam och respektfull kommunikation är en stor del i det framgångsrika konceptet. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Voister 15 oktober 2019 digit

drönare med träd i bakgrunden.jpg

– Sedan början av 2019 har vi i kommunen det vi kallar för Innovationslabbet, som ska fungera som ett kitt mellan våra medarbetare och ny teknik, och som syftar till att effektivisera arbetet och göra oss till en mer attraktiv arbetsgivare, säger Gustav Wendefors, projektledare för Innovationslabbet i Gislaveds kommun.

Gustav Wendefors är Innovationslabbet personifierad, då han leder det i stort sett på egen hand men med hjälp av några medarbetare digitaliseringsgruppen i kommunen. Här sker digitalisering på en mer strategisk nivå, där Gustav Wendefors och hans kollegor testar nya tekniska innovationer i liten skala för att kunna korta ledtiderna i själva implementeringsfasen.

– Idéen kom från ledningen, som vågade vara självkritiska och förutseende när de såg att vi rör oss för långsamt i förhållande till utvecklingen.

Check på drönare

Det handlar om alla möjliga tekniska lösningar. Användning av drönare är exempel på en teknik som har testats med lyckade resultat. Det började med att Gustav Wendefors fick tips från några enheter i kommunen om att de säkert skulle ha nytta av drönare i sina verksamheter.

Innovationslabbet köpte in en drönare och startade ett arbete med en projektgrupp och uppmärksammade andra verksamheter i kommunen att det fanns en drönare och gav dem möjligheten att fundera på vad en drönare skulle innebära för just deras verksamhet.

– Räddningstjänsten var väldigt entusiastiska och såg stora vinster att snabbt kunna få en överblick om allvaret under potentiella skogsbränder. Men det passar också mindre väntade verksamheter, som att fastighetsskötare lättare kan kolla taken på byggnader och eller förvaltningar som sysslar med grävjobb, som behöver dokumentera och få en överblick över sitt arbete.

RPA nästa steg

Testen med drönarna var lyckade och Innovationslabbet har lämnat en rapport med förslag på vad som bör göras i nästa steg för att implementationen ska bli så smidig som möjligt.

gustav gislaved2.jpg

Gustav Wendefors

Turen har kommit till RPA, där man är mitt uppe i att försöka få till en plattform, samtidigt som diskussioner förs med verksamheterna om vilka processer de har som skulle kunna automatisera.

Vad är viktigast i ditt arbete med Innovationslabbet?

– Det handlar om att alla ska ha klart för sig varför vi gör saker och varför vi tittar på en specifik teknik. Men därefter skulle jag säga att det viktigaste är att vi kommunicerar det vi gör på rätt sätt och med respekt för varandra. Alla är är inte lika intresserade av teknik eller lika digitalt mogna och det måste man ha respekt för. Det viktigaste vi kan göra är att kontinuerligt utbilda och berätta för våra anställda vilka möjligheter som finns och vilken skillnad ny teknik kan göra.

Rekommenderad läsning

varnamo-960640.jpg

Värnamo växer varaktigt

4 dec 2018 digit

Värnamo hoppas på att fler flyttar till den småländska kommunen. Planen är att vara 40 000 invånare år 2035 och för att det ska ske krävs samhällsnära tjänster, ett ökat fokus på hållbarhet och att rekrytera nya talanger.

socionom-pratar-med-barn.jpg

Tvekan i Trelleborg

30 okt 2018 digit

Att låta robotar besluta om Trelleborgs försörjningsstöd ger snabbare service, ökat fokus på medborgaren och större effektivitet. Samtidigt är frågan politiskt känslig eftersom den sökande är sårbar och det finns brister i transparensen. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

friskis-och-svettis-960640.jpg

Internet of Friskis

22 okt 2018 digit

På Friskis och Svettis i Jönköping är man mitt inne i en digital satsning. De vill göra träningen mer personifierad och utvecklande genom bland annat en app och gympass ledda via video. Framöver ser de möjligheter att via IoT optimera lokalernas yta samt genom VR följa pass från valfri plats. 

pitea-iot-960640.jpg

Ett smartare PI(o)Teå

8 jan 2019 digit

PiteEnergi har investerat i ett IoT-nät baserat på LoRa. Detta ska bland annat ge möjligheten att jobba smartare och säkerställa leveranskapacitet genom att agera mer proaktivt. Tanken är också att det på sikt kan leda till helt nya tjänster.

världens störstsa dalahest i avesta med ett barn som lutar sig på den2.jpg

Avesta andas IoT-luft

27 nov 2018 digit

Avesta kommun är inne i en förändringsfas som ska förbättra alltifrån inandningsluften i skolorna, tryggheten för de äldre och servicen inifrån kommunhuset. 

snip anders olsson.JPG
video

Gävle kommun i behov av fokusskifte

23 sep 2016 ledarskap

Anders Olsson, it-utvecklingschef på Gävle kommun, vill inom kommunen se mer samarbete verksamheter emellan - på så sätt kan en bättre digital funktionalitet skapas. 

gavle stad.jpg
video

Fritt att surfa i Gävle

21 sep 2017 digit

Med 600 accesspunkter för omvårdnad redan från starten rivstartar Gävle sin satsning på gratis wifi med enkel tillgång till kommunens hela verksamhet.

sundsvallWEBB.jpg
video

Sundsvall driver öppen källkod

24 nov 2017 digit

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

kollgegacoach 960640.jpg
video

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.