Gartner om 5G

kamera-iot-5g.jpg

Övervakningskameror utomhus kommer att vara den största marknaden för 5G och IoT under de kommande tre åren. Sedan tar teknik till uppkopplade bilar över.

– Uppkopplade kameror, som placeras av stadsoperatörer och används för att säkra byggnader och områden, väntas bli den största marknaden, säger Stephanie Baghdassarian, senior research director på Gartner.

5G är på ingång och kommer att innebära mycket, bland annat fler IoT-lösningar. Analytikerfirman Gartner tror att övervakningskameror utomhus kommer att vara den största marknaden för 5G och IoT under de kommande tre åren. Det kommer att säljas 2,5 miljoner kameror 2020 och de kommer att representera 70 procent av alla installerade enheter. 2021 kommer 6,2 miljoner enheter säljas och 2022 11,2 mlljoner.

49 miljoner 2023

Till 2023 anser Gartner att fordonsindustrin kommer att ta över förstaplatsen. Då förväntas 19 miljoner IoT-enheter till bilar att säljas, vilket motsvarar 39 procent av marknaden. Övervakningskamerorna landar i sin tur på dryga 15 miljoner enheter. Sammanlagt kommer det att säljas 49 miljoner IoT-enheter anslutna till 5G under 2023.

– Leverantörer inom det här området borde fokusera på att bygga IoT-lösningar med fokus på övervakningskameror, anslutna bilar och fysisk säkerhet, säger Stephanie Baghdassarian.

Källa: Gartner

25 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng